mideia
Ποια ήταν τα προφητικά λογια της Μήδειας για το θάνατο του Ιάσονα - Πώς πέθανε ο ήρωας της Αργοναυτικής εκστρατείας

Κατά την ελληνική μυθολογία, ο Ιάσονας ήταν ο ήρωας ο οποίος ηγήθηκε της Αργοναυτικής Εκστρατείας. Μετά την απαίτηση του σφετεριστή του θρόνου της Ιωλκού, Πελία, (ο οποίος άνηκε στον πατέρα του Ιάσονα) να φέρει ο Ιάσονας το  «Χρυσόμαλλο δέρας», την προβιά, δηλαδή, του φτερωτού κριού που είχε φυγαδεύσει τον Φρίξο και την Έλλη, ξεκίνησε η Αργοναυτική Εκστρατεία.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας ο Ιάσων γνώρισε τη μάγισσα Μήδεια, κόρη του βασιλιά της Κολχίδας Αιήτη. Η Μήδεια ερωτεύθηκε τον Ιάσονα και του ζήτησε να της υποσχεθεί ότι θα την έπαιρνε μαζί του στην Ελλάδα και θα την παντρευόταν, αν τον βοηθούσε στην αποστολή του. 

Η Μήδεια με τα μάγια της τον βοήθησε να πάρει το «Χρυσόμαλλο δέρας» και να σκοτώσει τον ακοίμητο δράκο που το φυλούσε. Ο Ιάσονας, έχοντας πάρει ως σύζυγό του τη Μήδεια, παρέδωσε στον Πελία το Χρυσόμαλλο Δέρας και έζησαν για τουλάχιστον 10 έτη στην Κόρινθο με τα δύο αρσενικά παιδιά τους.

Όταν ο Ιάσονας μνηστεύθηκε την όμορφη και πολύ νεότερη θυγατέρα του Κορίνθιου βασιλιά Κρέοντα, τη Γλαύκη ή Κρέουσα, η Μήδεια για να τον εκδικηθεί που πάτησε τον αρχικό όρκο που της έδωσε,  απέστειλε ως γαμήλιο δώρο στη Γλαύκη ένα νυφικό χιτώνα, που μόλις τον φόρεσε πήρε φωτιά και την έκαψε ζωντανή. 

Το ίδιο έπαθε και ο πατέρας της, ο Κρέων, προσπαθώντας να τη βοηθήσει.

Το χειρότερη εκδίκηση όμως την επιφύλαξε για τον σύζυγό της, σκοτώνοντας με τα ίδια της τα χέρια τα δύο παιδιά τους. 

Tα προφητικά λόγια της Μήδειας για το θάνατο του Ιάσονα

mideia

Στην τραγωδία του Ευριπίδη, στο πέμπτο στάσιμο (στ. 1386), η Μήδεια λέει στον Ιάσονα «Εσύ, ελεεινέ, θα λάβεις, όπως σου αρμόζει, θάνατο ελεεινό, χτυπημένος στο κεφάλι από ένα συντρίμμι της Αργώς, αφού θα έχεις δει το πικρό τέλος του γάμου μας».

Σύμφωνα, λοιπόν, με μία παράδοση, ο Ιάσων είχε αφιερώσει σε κάποιον ναό ένα απομεινάρι της Αργώς, το οποίο όταν εκείνος εισήλθε κάποτε στον ναό, έπεσε και τον σκότωσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα