σκύλος
Πόσες φορές έχετε επιστρέψει σπίτι και ο σκύλος σας έχει κολλήσει τη μύτη του πάνω σας και σας μυρίζει με μανία;

Πόσες φορές σας έχει τύχει οι σκύλοι να κολλάνε τις μύτες τους πάνω σας και να σας μυρίζουν αφού σας αφήσουν να τους χαϊδέψετε, ειδικά αν έχετε σκύλο η κατάσταση αυτή έχει συμβεί πάρα πολλές φορές.

Γιατί, όμως, οι σκύλοι μυρίζουν τους ανθρώπους; Ειδικά σε κάποια σημεία όπως είναι ο καβάλος αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο. Τι μπορούν, λοιπόν, να καταλάβουν από τη μυρωδιά μας;

Η δύναμη της μύτης των σκύλων

Η μύτη των σκύλων είναι ένα πολύ ισχυρό εργαλείο. Έχουν έως 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς, γεγονός εκπληκτικό αν σκεφτούμε ότι οι άνθρωποι έχουν έως 10 εκατομμύρια. Μπορούν να διακρίνουν από 30.000 έως 100.000 μυρωδιές και αυτό οφείλεται σε ένα όργανο, το οποίο ονομάζεται Jacobson ή το vomeronasal organ και βρίσκεται κοντά στο κάτω μέρος της ρινικής οδού. Συνδέεται με το τμήμα εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την αναγνώριση οσμών και είναι περίπου 40 φορές μεγαλύτερο από εκείνο των ανθρώπων. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οι σκύλοι χρησιμοποιούνται για να εντοπίσουν ναρκωτικά, ανθρώπους κάτω από συντρίμμια ή ανθρώπους που έχουν χαθεί -εξαφανιστεί, εκρηκτικούς μηχανισμούς σε εμπόλεμες ή και όχι ζώνες. Πολλοί μάλιστα είναι οι σκύλοι που μπορούν να εντοπίσουν κάποιες ασθένειες στους ανθρώπους, όπως ο καρκίνος ή ο διαβήτης.

Γιατί οι σκύλοι μυρίζουν τους ανθρώπους

Οι σκύλοι μυρίζοντας τους ανθρώπους μπορούν μέσω των ιδρωτοποιών τους αδένων να μάθουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες. Αυτοί οι αδένες απελευθερώνουν φερομόνες που μεταδίδουν διαφορετικές πληροφορίες όπως η ηλικία, το φύλο ή η διάθεση. Μάλιστα, οι σκύλοι μυρίζουν και τα απόκρυφα σημεία άλλων σκύλων όχι μόνο για να μάθουν τις παραπάνω πληροφορίες αλλά και για να καταλάβουν πότε ένα θηλυκό σκυλί βρίσκεται σε οίστρο.

Είναι πολύ πιθανό τα σημεία που μυρίζουν περισσότερο οι σκύλοι να είναι οι μασχάλες και τα γεννητικά όργανα των ανθρώπων γιατί εκεί συγκεντρώνονται οι περισσότεροι αδένες. Και δεδομένου ότι οι σκύλοι φτάνουν περίπου μέχρι τη μέση των ανθρώπων, ο καβάλος είναι μάλλον το συνηθέστερο σημείο για να συλλέξουν τις απαραίτητες πληροφορίες.

Τι μπορούν να καταλάβουν οι σκύλοι

Οι τετράποδοι φίλοι μας μπορεί να καταλάβουν αν έχουμε έρθει σε σεξουαλική επαφή στο κοντινό παρελθόν, αν κάποια γυναίκα έχει γεννήσει πρόσφατα, αν έχει ωορρηξία ή αν βρίσκεται σε έμμηνο ρήση (περίοδο). Αυτό συμβαίνει γιατί αυτοί οι άνθρωποι εκπέμπουν ένα υψηλότερο επίπεδο φερομόνων και οι σκύλοι μπορούν να μυρίσουν αυτή τη διαφορετική μυρωδιά. Ειδικά αν είστε κηδεμόνας ενός σκύλου, είναι σίγουρο ότι θα προσπαθήσει να σας μυρίσει γιατί θέλει να μάθει πάση θυσία γιατί μυρίζετε διαφορετικά από πριν. Μπορεί να μην καταλαβαίνει τι ακριβώς σημαίνει έμμηνος ρήση για παράδειγμα, αλλά μόνο και μόνο που αντιλαμβάνεται κάτι διαφορετικό πάνω σας θέλει να μάθει το γιατί.

Οι σκύλοι μπορούν να διακρίνουν τις διαφορετικές μυρωδιές των μελών της οικογένειας ακόμα και όταν πρόκειται για πανομοιότυπα δίδυμα. Επομένως, μπορούν να αναγνωρίσουν κάποιον άνθρωπο από τη μυρωδιά του πριν καν τον δούνε. Μπορούν να καταλάβουν αν κάποιος είναι γνωστός ή ξένος, αν δηλαδή τον συγκεκριμένο άνθρωπο που μυρίζουν τον έχουν ξανασυναντήσει ή αυτή είναι η πρώτη φορά. Γνωρίζουν ποιες μυρωδιές έχετε προσελκύσει όσο δεν βρισκόσασταν μαζί τους. Μπορούν ακόμα να καταλάβουν αν έχετε καλή ή κακή διάθεση. Μπορούν να μυρίσουν τι έχετε φάει, ποιον έχετε χαιρετίσει και αν χαϊδέψατε άλλο ζωάκι.

Πηγή: topetmou

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καταιγίδα, κεραυνος, βροχή
Προειδοποίηση Τσατραφύλλια για τη Θεσσαλία: «Σε 20 ώρες, θα πέσει νερό τριών μηνών»
«Καμπανάκι» από μετεωρολόγο Τσατραφύλλια για Λάρισα και Μαγνησία - Σε λιγότερο από 20 ώρες θα πέσει το νερό 3 μηνών
Προειδοποίηση Τσατραφύλλια για τη Θεσσαλία: «Σε 20 ώρες, θα πέσει νερό τριών μηνών»