σκυλακι
Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων

Από το Νιου Χάμσαϊρ έως το Όρεγκον των ΗΠΑ, οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν τι προκαλεί μια μολυσματική αναπνευστική νόσο στους σκύλους, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις έχει αποβεί θανατηφόρα.

Η μυστηριώδης ασθένεια περιγράφεται ως «άτυπη λοιμώδης αναπνευστική νόσος των σκύλων», ανέφερε το Υπουργείο Γεωργίας του Όρεγκον σε δελτίο τύπου της 9ης Νοεμβρίου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν βήχα, φτέρνισμα, εκκρίσεις από τα μάτια ή τη μύτη και λήθαργο.

Οι κτηνίατροι στο Όρεγκον έχουν αναφέρει περισσότερα από 200 κρούσματα της νόσου από τα μέσα Αυγούστου. Άλλα κρούσματα έχουν αναφερθεί στο Κολοράντο, το Ιλινόις και το Νιου Χάμσαϊρ, σύμφωνα με το CNN. 

«Με βάση την επιδημιολογία των κρουσμάτων που έχουν αναφερθεί, φαίνεται να έχουν κοινή ιογενή αιτιολογία, αλλά οι κοινές αναπνευστικές διαγνωστικές εξετάσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό αρνητικές», δήλωσε ο κτηνίατρος της Πολιτείας του Όρεγκον Ράιαν Σολζ στην Αμερικανική Κτηνιατρική Ένωση.

Με άλλα λόγια, οι σκύλοι που νοσούν από αυτή την ασθένεια παρουσιάζουν παρόμοια σημάδια μιας νόσου του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αλλά γενικά δεν είναι θετικοί σε τεστ για κοινές αναπνευστικές ασθένειες. Και η ασθένεια αυτή είναι ανθεκτική στις συνήθεις θεραπείες, εξήγησε και ο Ντέιβιντ Νίντλ, παθολόγος στο Κτηνιατρικό Διαγνωστικό Εργαστήριο του New Hampshire.

«Τα θανατηφόρα περιστατικά δεν φαίνεται να αποτελούν μεγάλο μέρος του συνδρόμου που διερευνούμε. Σπάνια, τα ζώα αναπτύσσουν οξεία και μερικές φορές θανατηφόρα πνευμονία. Πιστεύουμε ότι αυτά μπορεί να αντιπροσωπεύουν δευτερογενείς λοιμώξεις», λέει ο ειδικός.

Από πού προήλθε η μυστηριώδης νόσος

Ο Νίντλ είναι μέλος μιας ομάδας που προσπαθεί να ταυτοποιήσει την ασθένεια και να βρει κοινά τμήματα DNA συλλέγοντας δείγματα από τοπικές κτηνιατρικές κλινικές και συγκρίνοντας τα αποτελέσματα.

«Εάν αυτό που έχουμε εντοπίσει είναι ένα παθογόνο, είναι πιθανό ότι τα βακτήρια είναι προσαρμοσμένα στον ξενιστή με μακρά ιστορία αποικισμού των σκύλων. Ένα "εξελικτικό γεγονός", όπως η μετάλλαξη ή η λήψη ενός γονιδίου από διαφορετική πηγή, θα μπορούσε κάνει τα βακτήρια ιογενή», είπε.

Οι έρευνες πάντως συνεχίζονται για τον προσδιορισμό της ασθένειας. 

Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων

Εάν ένας σκύλος παρουσιάσει τα παραπάνω συμπτώματα, οι ειδικοί προτρέπουν τους ιδιοκτήτες να απευθυνθούν άμεσα σε κτηνίατρο.

Επίσης, πρέπει να είναι ενημερωμένοι για όλα τα εμβόλια, όπως αυτά για τη γρίπη των σκύλων, τη Bordetella και την παραϊνφλουένζα.

Ο Κτηνιατρικός Ιατρικός Σύλλογος του Όρεγκον δίνει και τις παρακάτω συμβουλές:

  • Μείωση της επαφής με άγνωστους σκύλους. Ακριβώς όπως και με άλλα αναπνευστικά παθογόνα, όσο περισσότερες επαφές έχει ο σκύλος σας, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να συναντήσετε έναν σκύλο που είναι μολυσματικός.
  • Μείωση της επαφής με άρρωστους σκύλους. Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο να προσδιοριστεί, αλλά αν ένας σκύλος φαίνεται άρρωστος (βήχας, ρινική καταρροή, μάτια που τρέχουν), κρατήστε το σκύλο σας μακριά του.
  • Κρατήστε τα άρρωστα σκυλιά στο σπίτι και αναζητήστε κτηνιατρική φροντίδα.
  • Αποφύγετε τις κοινές λεκάνες νερού που μοιράζονται πολλοί σκύλοι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καταιγίδα, κεραυνος, βροχή
Προειδοποίηση Τσατραφύλλια για τη Θεσσαλία: «Σε 20 ώρες, θα πέσει νερό τριών μηνών»
«Καμπανάκι» από μετεωρολόγο Τσατραφύλλια για Λάρισα και Μαγνησία - Σε λιγότερο από 20 ώρες θα πέσει το νερό 3 μηνών
Προειδοποίηση Τσατραφύλλια για τη Θεσσαλία: «Σε 20 ώρες, θα πέσει νερό τριών μηνών»