laptop boy
«Σε έναν γηράσκοντα πληθυσμό όπως ο σύγχρονος, η αλλαγή στις λάμπες LED είναι μία δυνητική ωρολογιακή βόμβα για την υγεία»

Η συνεχής έκθεση στο μπλε φως που εκπέμπουν οι λάμπες LED και τα κινητά, μπορεί να είναι «τοξική» για το σώμα μας, αναφέρουν επιστήμονες από τη Βρετανία.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι το μπλε φάσμα του φωτός διαταράσσει φυσιολογικές λειτουργίες των κυττάρων, απορρυθμίζοντας τη γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος.

Η γλυκόζη είναι η τροφή του εγκεφάλου και πηγή ενέργειας. Η απορρύθμισή της μπορεί να οδηγήσει στον σακχαρώδη διαβήτη και να κόψει χρόνια από τη ζωή, λένε οι ερευνητές.

«Το φως του ήλιου έχει ισορροπία μεταξύ του μπλε και του κόκκινου φωτός. Ζούμε, όμως, σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το μπλε φως. Αν και δεν το βλέπουμε, οι λαμπτήρες LED εκπέμπουν κυρίως μπλε φως και ελάχιστο κόκκινο», δήλωσε ο επιβλέπων ερευνητής Dr. Glen Jeffery, καθηγητής Νευροεπιστήμης στο University College του Λονδίνου (UCL).

Ωστόσο, η μακροχρόνια έκθεση στο μπλε φως «είναι τοξική χωρίς το κόκκινο», πρόσθεσε. «Και αυτό, διότι έχει σοβαρές επιπτώσεις στην φυσιολογία του σώματος. Μπορεί να διαταράξει το σάκχαρο του αίματος με τρόπο που μακροπρόθεσμα οδηγεί στον διαβήτη και μειώνει το προσδόκιμο επιβιώσεως».

Ο Dr. Jeffery εξήγησε πως ανάλογος κίνδυνος δεν υπήρχε πριν από την δεκαετία του 1990, όταν υπήρχαν μόνο οι λάμπες πυρακτώσεως. Οι παλαιού τύπου λάμπες είχαν ισορροπία μπλε και κόκκινου φωτός παρόμοια με αυτή του ήλιου.

«Σε έναν γηράσκοντα πληθυσμό όπως ο σύγχρονος, η αλλαγή στις λάμπες LED είναι μία δυνητική ωρολογιακή βόμβα για την υγεία», τόνισε.

Ωστόσο τα καλά νέα είναι ότι τον κίνδυνο μπορεί να αποσοβήσει εν μέρει η έκθεση στο φως του ήλιου, επισήμανε.

Επιπτώσεις στα μιτοχόνδρια

Ο Dr. Jeffery και οι συνεργάτες του κατέληξαν στα συμπεράσματα αυτά σε μελέτη με 30 υγιείς εθελοντές. Όπως αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση Journal of Biophotonics, τα επίπεδα του σακχάρου τους παρουσίαζαν σημαντική διαφορά όταν τους εξέθεταν σε κόκκινο φως.

Η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως διαταράσσει τα μιτοχόνδρια, γράφουν. Τα μιτοχόνδρια είναι δομές στο εσωτερικό των κυττάρων οι οποίες παράγουν την ενέργεια που χρειάζονται για τις λειτουργίες τους.

Η διαταραχή στη λειτουργία των μιτοχονδρίων είναι αυτή που επηρεάζει την γλυκόζη (σάκχαρο) αίματος και συμβάλλει στη γήρανση.

Στην παρούσα μελέτη ανακάλυψαν πως όταν εξέθεταν το δέρμα της πλάτης των εθελοντών τους για 15 λεπτά σε κόκκινο φως, τα επίπεδα του σακχάρου τους μειώνονταν αισθητά.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στη μελέτη τους κόκκινο φως 670 νανομέτρων (nm) – το είδος που χρησιμοποιείται στις αντιγηραντικές θεραπείες. Όπως διαπίστωσαν, διέγειρε την παραγωγή ενέργειας εντός των κυττάρων και αύξανε την κατανάλωση γλυκόζης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν κατά 27,7% τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα των εθελοντών τους. Μάλιστα το όφελος παρατηρήθηκε μετά την κατανάλωση υγρής γλυκόζης.

«Είναι σαφές ότι το φως επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των μιτοχονδρίων. Αυτό έχει επιπτώσεις στο σώμα σε κυτταρικό και φυσιολογικό επίπεδο», είπε ο ερευνητής Dr. Michael Powner, λέκτορας Νευροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekab_7.jpg
Σοβαρό τροχαίο στη Σταδίου: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο -Ένας σοβαρά τραυματίας
Από την σύγκρουση τραυματίστηκε ο οδηγός της μοτοσικλέτας ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο...
Σοβαρό τροχαίο στη Σταδίου: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο -Ένας σοβαρά τραυματίας
Βίδα σε γεύμα από φοιτητική λέσχη
Βίδα σε γεύμα φοιτητή από τη φοιτητική λέσχη: Πώς συνέβη – Τι απαντά η υπεύθυνη
Τι ανακοίνωσε η υπεύθυνη μέριμνας για το απίστευτο περιστατικό στη φοιτητική λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης
Βίδα σε γεύμα φοιτητή από τη φοιτητική λέσχη: Πώς συνέβη – Τι απαντά η υπεύθυνη
εκπαιδευση
Τι συμβαίνει στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής - Γιατί η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τον Διευθυντή της;
Συνεχόμενες απορρίψεις μεταπτυχιακών λόγω «έλλειψης συνάφειας». Ακριβώς η ίδια ταλαιπωρία περιμένει πολλούς εκπιδευτικούς που έχουν αιτηθεί άδεια...
Τι συμβαίνει στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής - Γιατί η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τον Διευθυντή της;