psomi
Δείτε αν έχετε τα συμπτώματα

Πολλές φορές οι περισσότεροι έχουν αναρωτηθεί πως θα καταλάβω αν έχω δυσανεξία στη γλουτένη. Τα τρόφιμα χωρίς γλουτένη έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλή τον τελευταίο καιρό και καταναλώνονται από πολύ κόσμο. Είναι ένα διατροφικό στοιχείο που οι περισσότεροι το αφαιρούν από τη διατροφή τους θεωρώντας πως είναι η αιτία αύξησης σωματικού βάρους. Πώς μπορούμε, όμως να αναγνωρίσουμε αν πάσχουμε από δυσανεξία στη γλουτένη, και ότι πρέπει να την απομακρύνουμε από τη διατροφή μας;

Η δυσανεξία στη γλουτένη συχνά συγχέεται με την κοιλιοκάκη, αλλά είναι ξεχωριστές καταστάσεις. Η κοιλιοκάκη είναι μια σοβαρή αυτοάνοση ασθένεια και μπορεί να βλάψει το πεπτικό σύστημα του ατόμου. Αντίθετα με την κοιλιοκάκη, δεν είναι ξεκάθαρο γιατί συμβαίνουν τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη γλουτένη, αλλά δεν φαίνεται να εμπλέκει το ανοσοποιητικό σύστημα, ούτε και να βλάπτει τον γαστρεντερικό σωλήνα.

Αυτά είναι τα πιο κοινά σημάδια, που αν τα παρατηρήσετε οφείλετε να τα αναφέρετε σε κάποιον ειδικό για να σας βοηθήσει.

  • Φούσκωμα: ξαφνικό και αναίτιο πρήξιμο έπειτα από κάποια φαγητά
  • Αλλαγές στην τουαλέτα : διάρροια/δυσκοιλιότητα
  • Στομαχόπονος
  • Πονοκέφαλοι
  • Κόπωση: συχνά αισθήματα κούρασης που συμβαίνει επειδή το σώμα τους δεν μπορεί να απορροφήσει σημαντικά θρεπτικά συστατικά.
  • Αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη: η γλουτένη φαίνεται πως μπορεί να έχει περίπλοκες ψυχολογικές παρενέργειες. Οι ξαφνικές αλλαγές στη διάθεση, το άγχος και η κατάθλιψη μπορεί να είναι κοινά συμπτώματα στους ενήλικους ασθενείς που δεν έχουν διαγνωστεί ακόμα. Στα παιδιά μπορεί να εμφανιστούν κρίσεις οργής, οξυθυμία, ακόμα και διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας.
  • Πόνος λόγω εμφάνισης εντερικής φλεγμονής
  • Μη εγκεφαλική συγκέντρωση: Εάν αισθάνεστε ότι το μυαλό σας είναι ομιχλώδες, μεταβολές στη διάθεση, διαταραχή συγκέντρωσης ή προσοχής, μετά από την κατανάλωση ενός γεύματος με γλουτένη, αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι της δυσανεξία στη γλουτένη. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να αφαιρέσει μια επιβλαβή ουσία.

Ποιες τροφές να αποφεύγετε

Οι άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη προσπαθούν να αποφύγουν τυχόν τρόφιμα με γλουτένη. Αυτά περιλαμβάνουν οποιαδήποτε τροφή που περιέχει:

  • σιτάρι και οποιαδήποτε παράγωγα του σίτου
  • κριθάρι, συμπεριλαμβανομένης της βύνης
  • σίκαλη
  • ζύμη ζυθοποιίας που προέρχεται συνήθως από μπύρα

Για να αποκλειστεί η πιθανότητα κοιλιοκάκης ή αλλεργίας στα σιτηρά, θα πρέπει ο παθών να κάνει εργαστηριακές εξετάσεις για κοιλιοκάκη. Αν τα αποτελέσματα έχουν φυσιολογικές τιμές αλλά συνεχίσουν να υπάρχουν συμπτώματα μετά από κατανάλωση γλουτένης τότε το άτομο λέμε πως έχει ευαισθησία στην γλουτένη.

Η αποφυγή τροφίμων που περιέχουν γλουτένη είναι η καλύτερη λύση για εσάς που έχετε ευαισθησία στην γλουτένη. Αν παρατηρηθεί μείωση των γαστρεντερικών συμπτωμάτων τότε πρέπει να καθιερώσετε αυτού του είδους τη δίαιτα.

Πηγή: nutriproject

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα