Κάπνισμα: Τι προσδόκιμο ζωής έχουν όσοι το κόβουν πριν τα 40
Τι προσφέρει η διακοπή του καπνίσματος πριν από την ηλικία των 40 ετών

Η μελέτη αποκαλύπτει ότι, ανεξαρτήτως ηλικίας, τα άτομα που κόβουν το κάπνισμα μπορούν να επιτύχουν προσδόκιμο ζωής παρόμοιο με τους μη καπνιστές μέσα σε περίπου 10 χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος και σχεδόν το ήμισυ αυτού του οφέλους μπορεί να παρατηρηθεί μέσα σε μόλις 3 χρόνια.

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό NEJM Evidence, βασίστηκε σε μια μεγάλης κλίμακας μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τορόντο. Σε αυτήν συμμετείχαν περίπου 1,5 εκατομμύριο ενήλικες από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και τη Νορβηγία, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια.

Στην σχετική τους δημοσίευση οι ερευνητές αναφέρουν τα εξής:

  • Οι καπνιστές μεταξύ 40 και 79 ετών είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που δεν κάπνισαν ποτέ, δηλαδή κατά μέσο όρο έχασαν 12-13 χρόνια ζωής.
  • Οι πρώην καπνιστές μείωσαν τον κίνδυνο θανάτου στις 1,3 φορές (30% υψηλότερα) σε σύγκριση με τους μη καπνιστές.
  • Η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία συσχετίστηκε με μεγαλύτερη επιβίωση, και ακόμη και εκείνοι που το έκοψαν για λιγότερο από τρία χρόνια κέρδισαν έως και 6 χρόνια προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι η διακοπή του καπνίσματος σε οποιαδήποτε ηλικία, ιδιαίτερα σε μικρότερη ηλικία, μειώνει τον κίνδυνο συνολικής θνησιμότητας και τον κίνδυνο θανάτου από αγγειακές, αναπνευστικές και νεοπλασματικές ασθένειες (συνθήκες που προκαλούν ανάπτυξη όγκων).

Η διακοπή του καπνίσματος είναι εξωφρενικά αποτελεσματική στην μείωση του κινδύνου θανάτου και οι άνθρωποι μπορούν να αποκομίσουν αυτές τις ανταμοιβές εξαιρετικά γρήγορα. Πολλοί πιστεύουν ότι είναι πολύ αργά για να κόψουν το κάπνισμα, ειδικά στην μέση ηλικία. Αλλά αυτά τα αποτελέσματα έρχονται σε αντίθεση με αυτή τη σκέψη. Ποτέ δεν είναι αργά, ο αντίκτυπος είναι γρήγορος και μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο σοβαρών ασθενειών, που σημαίνει μεγαλύτερη και καλύτερη ποιότητα ζωής”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Prabhat Jha.

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι υπάρχουν περίπου 60 εκατομμύρια καπνιστές στις τέσσερις χώρες που συμμετέχουν στην μελέτη και περισσότεροι από ένα δισεκατομμύριο καπνιστές παγκοσμίως. Αν και το παγκόσμιο ποσοστό καπνίσματος έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 25% από το 1990, το κάπνισμα παραμένει η μεγαλύτερη από τις αιτίες θανάτου, οι οποίες είναι εφικτό να προληφθούν με αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι τα ευρήματά τους θα ωθήσουν τις κυβερνήσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να στηρίξουν τους ανθρώπους που θέλουν να σταματήσουν το κάπνισμα.

“Το να βοηθήσουμε τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για ουσιαστική βελτίωση της δημόσιας υγείας. Και ξέρουμε πώς να το κάνουμε αυτό, αυξάνοντας τους φόρους στα τσιγάρα και βελτιώνοντας την υποστήριξη διακοπής”, πρόσθεσε ο Jha.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekab_7.jpg
Σοβαρό τροχαίο στη Σταδίου: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο -Ένας σοβαρά τραυματίας
Από την σύγκρουση τραυματίστηκε ο οδηγός της μοτοσικλέτας ο οποίος μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο...
Σοβαρό τροχαίο στη Σταδίου: Μηχανή συγκρούστηκε με αυτοκίνητο -Ένας σοβαρά τραυματίας
Βίδα σε γεύμα από φοιτητική λέσχη
Βίδα σε γεύμα φοιτητή από τη φοιτητική λέσχη: Πώς συνέβη – Τι απαντά η υπεύθυνη
Τι ανακοίνωσε η υπεύθυνη μέριμνας για το απίστευτο περιστατικό στη φοιτητική λέσχη του Πολυτεχνείου Κρήτης
Βίδα σε γεύμα φοιτητή από τη φοιτητική λέσχη: Πώς συνέβη – Τι απαντά η υπεύθυνη
εκπαιδευση
Τι συμβαίνει στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής - Γιατί η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τον Διευθυντή της;
Συνεχόμενες απορρίψεις μεταπτυχιακών λόγω «έλλειψης συνάφειας». Ακριβώς η ίδια ταλαιπωρία περιμένει πολλούς εκπιδευτικούς που έχουν αιτηθεί άδεια...
Τι συμβαίνει στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής - Γιατί η ΟΛΜΕ καταγγέλλει τον Διευθυντή της;