Καλοκαιρινά φρούτα
Δείτε ποιο είναι αυτό και εντάξτε το στη διατροφή σας

Η κατανάλωση ακτινιδίων μπορεί να βοηθήσει! Ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι η ενσωμάτωση του ακτινιδίου στη διατροφή μπορεί να τονώσει τη διάθεση και τη ζωτικότητα σε μόλις τέσσερις ημέρες, φτάνοντας τα μέγιστα οφέλη μέσα σε περίπου δύο εβδομάδες.

Γενικότερα, η υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά έχει συνδεθεί με βελτιωμένη ψυχική ευεξία. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων, ιδιαίτερα η βιταμίνη C, συμβάλλουν σημαντικά σε αυτό.

Η βιταμίνη C συμβάλλει στη διαδικασία σύνθεσης νευροδιαβιβαστών και πεπτιδικών ορμονών και καταλύει αρκετά ένζυμα απαραίτητα για τη διατήρηση της υγιούς λειτουργίας του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης. Ωστόσο, μέχρι πρότινος είχαν γίνει μόνο περιορισμένες μελέτες σχετικά με το πόσο γρήγορα βελτιώνεται η διάθεση μετά την εισαγωγή συμπληρωμάτων ή ολόκληρων τροφών με βιταμίνη C.

Οι επιστήμονες πίσω από μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The British Journal of Nutrition θέλησαν να καλύψουν αυτό το ερευνητικό κενό, αναλύοντας δεδομένα που συλλέχθηκαν σε μια μελέτη διατροφικής παρέμβασης διαρκείας δύο μηνών. Η έρευνα εξέτασε τις καθημερινές αλλαγές στη ζωτικότητα, τη διάθεση και την ευεξία σε 155 ενήλικες με χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C.

Στους συμμετέχοντες δόθηκε είτε ένα καθημερινό συμπλήρωμα βιταμίνης C ή ένα εικονικό φάρμακο ή δύο ακτινίδια. Μέσω ερευνών, τους ζητήθηκε να αναφέρουν τη ζωτικότητα, τη διάθεσή τους, την ποιότητα και ποσότητα του ύπνου και τη σωματική τους δραστηριότητα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι:

  • Η προσθήκη ακτινιδίων βελτίωσε τη ζωτικότητα και τη διάθεση μέσα σε 4 ημέρες και τα οφέλη κορυφώθηκαν περίπου σε 14 έως 16 ημέρες.
  • Οι συμμετέχοντες που έπαιρναν συμπληρώματα βιταμίνης C παρουσίασαν οριακές βελτιώσεις μέχρι την 12η ημέρα.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι η κατανάλωση ακτινιδίων και σε μικρότερο βαθμό η συμπλήρωση με βιταμίνη C μπορεί να οδηγήσει σε βελτιώσεις που σχετίζονται με τη διάθεση σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα (από 4 έως 16 ημέρες), ακόμη και σε έναν σχετικά υγιή πληθυσμό με καλή ψυχική υγεία. Οι πηγές πλήρους τροφής (ακτινίδια) έδειξαν μεγαλύτερες και πιο σταθερές βελτιώσεις με την πάροδο του χρόνου, αποτέλεσμα που ήταν πιο εμφανές σε άτομα με εξαρχής χαμηλά επίπεδα βιταμίνης C”, έγραψαν οι ερευνητές.

"Αυτό μας βοηθά να δούμε ότι αυτά που τρώμε μπορούν δυνητικά να έχουν σχετικά γρήγορο αντίκτυπο στο πώς νιώθουμε. Οι συμμετέχοντες είχαν σχετικά καλή ψυχική υγεία από την αρχή, οπότε είχαν λίγα περιθώρια βελτίωσης, αλλά παρόλα αυτά ανέφεραν οφέλη από την προσθήκη ακτινιδίων ή συμπληρωμάτων βιταμίνης C στη διατροφή τους", είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Ben Fletcher.

Πηγή: Onmed

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πιερ πρωινό
Πιερρακάκης: Η σχέση εκπαιδευτικού-μαθητή είναι πυρήνας της παιδείας - Τι είπε για το Ψηφιακό Σχολείο
Τι ανέφερε ο υπουργός Παιδείας για την εκπαίδευση και το Ψηφιακό Σχολείο
Πιερρακάκης: Η σχέση εκπαιδευτικού-μαθητή είναι πυρήνας της παιδείας - Τι είπε για το Ψηφιακό Σχολείο
δηλητηριαση
Λαμία: Ξεσπούν οι γονείς μαθητών που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση - «Ούτε μία συγγνώμη»
Τι υποστηρίζουν οι γονείς μαθητών που έπαθαν τροφική δηλητηρίαση από σχολικά γεύματα
Λαμία: Ξεσπούν οι γονείς μαθητών που υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση - «Ούτε μία συγγνώμη»