σπανακορυζο
Το καλύτερο φαγητό για τους κρύους μήνες

Το σπανακόρυζο είναι από τα αγαπημένα μαμαδίστικα φαγητά της ελληνικής κουζίνας. Είναι υγιεινό, και ελαφρύ, vegan και χωρίς γλουτένη και ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα της σαρακοστής.

Το σπανάκι είναι στην εποχή του για αρκετούς μήνες από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιούνιο και ουσιαστικά το αποφεύγουμε μόνο τους πολύ ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες που δεν αντέχει ιδιαίτερα κανένα φυλλώδες λαχανικό.

Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές σπανακόρυζου, με ντομάτα ή χωρίς, με τα μυρωδικά του ή επιπλέον χόρτα, όπως σέσκουλα, τσουκνίδες και άλλα χόρτα που ιδανικά δεν πικρίζουν πολύ, όπως αναφέρει το on wellness.

Μάθε τα μυστικά του

Το σημαντικό κατά τη γνώμη μου στο συγκεκριμένο πιάτο είναι να γίνεται απαραιτήτως με φρέσκο σπανάκι και να μην το παραβράζουμε και λιώνει. Θέλει χαμηλή φωτιά, λίγο νερό και καλό ελαιόλαδο. Επίσης, πλέον το σπανακόρυζο μπορεί να γίνει με διάφορα μη παραδοσιακά ρύζια, όπως είναι το μπασμάτι ή ακόμα και χωρίς καθόλου ρύζι. Στη θέση του μπορούμε να βάλουμε κινόα, κεχρί, αμάρανθο ή φαγόπυρο.

Εδώ στο σπανακόρυζο προσθέτω φρέσκα σούπερ-μυρωδικά. Τα λέω σούπερ γιατί η θρεπτική τους αξία είναι πολύ μεγάλη και επειδή ζούμε σε μια χώρα με τεράστια βιοποικιλότητα και υπέροχα άγρια χόρτα και μυρωδικά βότανα, επιβάλλεται να τα χρησιμοποιούμε!

Το μυρωδικά που επιλέγω σε αυτή τη συνταγή είναι εύκολο να τα βρεις τέτοια εποχή σε όλες τις λαϊκές αγορές, σε οργανωμένα μανάβικα, σε σούπερ μάρκετ και φυσικά στη φύση, αν θες να τα μαζέψεις. Βάζουμε καυκαλίθρες και μυρώνια, μάραθο (και τη ρίζα του, το φινόκιο), πρασινάδα από καρότα και άνηθο φυσικά. Με αυτά εμπλουτίζεις το άρωμα και τη γεύση του σπανακόρυζου, αλλά και τη θρεπτική του αξία. Όμως, επειδή μπορεί να μην έχεις χρόνο να προμηθευτείς όλα αυτά τα μυρωδικά, μην απογοητεύεσαι, μπορείς να φτιάξεις το σπανακόρυζο με όσα από τα παραπάνω μυρωδικά διαθέτεις ή ακόμα και μόνο με άνηθο (απλά θα βάλεις λίγο παραπάνω).

Υλικά για 4 άτομα

  • 1 κιλό σπανάκι φρέσκο, πλυμένο και καθαρισμένο
  • 5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
  • 1 ντομάτα, τριμμένη
  • 160 γρ. ρύζι νυχάκι
  • 3 κ.σ. φύλλα καρότου, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
  • 4 κ.σ. καυκαλήθρες, χοντροκομμένες
  • 3 κ.σ. μυρώνια, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. μάραθος, ψιλοκομμένος
  • 3 κ.σ. άνηθος, ψιλοκομμένος
  • 100 ml χυμός λεμόνι
  • 200 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Τοποθετούμε μια φαρδιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε 3 κ.σ. από το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το πράσο και το φινόκιο, ανακατεύοντας απαλά με σπάτουλα μέχρι να μαλακώσουν, για 3-4 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το σκόρδο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, λίγο αλάτι και πιπέρι, και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για επιπλέον 1-2 λεπτά.
  3. Προσθέτουμε σταδιακά το σπανάκι, χούφτα-χούφτα, για να χωρέσει και να μαραίνεται σταδιακά στην κατσαρόλα μας. Βοηθάει αν στο ενδιάμεσο κλείνουμε την κατσαρόλα με καπάκι, έτσι μαραίνεται το σπανάκι πιο εύκολα και γρήγορα.
  4. Μόλις μαραθεί, προσθέτουμε τα πράσινα φύλλα του καρότου ψιλοκομμένα, ανακατεύουμε και προσθέτουμε μέσα την τριμμένη ντομάτα και στη συνέχεια το ρύζι. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε 220 ml νερό ζεστό. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, κλείνουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και τα μυρώνια, ανακατεύουμε, κλείνουμε το καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 5 λεπτά.
  6. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τον άνηθο, τον χυμό λεμόνι, διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι αν χρειάζεται, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για ακόμα 10 λεπτά.
  7. Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για 10-15 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Ποιοι οδηγούν τα «ΑΟ» αυτοκίνητα στην Ελλάδα - Τι σημαίνουν οι μυστηριώδεις πινακίδες

Voucher 2250 ευρώ σε ανέργους με ΚΑΥΑΣ DYPAHS - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΣΤΟ ΕΚΕΚ ΕΔΩ

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 1/8

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
ΕΚΠΑ: Νέες Ορκωμοσίες Μελών ΔΕΠ – Τα Ονόματα και τα Βιογραφικά τους
Η νέα τριπλέτα μελών ΔΕΠ του ΕΚΠΑ αντικατοπτρίζει το εύρος και την πολυμορφία της ελληνικής ακαδημαϊκής κοινότητας – από την Ιατρική Ακριβείας και...
ΕΚΠΑ: Νέες Ορκωμοσίες Μελών ΔΕΠ – Τα Ονόματα και τα Βιογραφικά τους
tiri
Μια απροσδόκητη πηγή μικροπλαστικών στην καθημερινή μας διατροφή
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό npj Science of Food, τα ώριμα τυριά περιέχουν κατά μέσο όρο 1.857 σωματίδια...
Μια απροσδόκητη πηγή μικροπλαστικών στην καθημερινή μας διατροφή
ΕΠΑΛ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ
«Διάβαζα μετά τις 12 το βράδυ, όταν ησύχαζε το κεφάλι μου – Τα όνειρα μας δίνουν ζωή!» | Από ένα Εσπερινό ΕΠΑΛ στο Πανεπιστήμιο
Δύο ιστορίες έμπνευσης από το Εσπερινό ΕΠΑΛ Πλατανιά: Στα 30 και στα 50, ξεκινούν πανεπιστημιακές σπουδές στην Κρήτη
«Διάβαζα μετά τις 12 το βράδυ, όταν ησύχαζε το κεφάλι μου – Τα όνειρα μας δίνουν ζωή!» | Από ένα Εσπερινό ΕΠΑΛ στο Πανεπιστήμιο