upnos krevati
Ποια είναι η θερμοκρασία που βοηθάει σε έναν καλό ύπνο

Το ιδανικό εύρος θερμοκρασίας για έναν καλό βραδινό ύπνο εξακολουθεί να είναι μεγάλο και οι ατομικές προτιμήσεις είναι ο μεγαλύτερος καθοριστικός παράγοντας όσον αφορά το πόσο καλά κοιμόμαστε.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο δύσκολο είναι να κοιμηθούμε τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν ο καιρός βράζει. Ιδρώνουμε άρα πολύ, δεν μπορούμε να βολευτούμε στο κρεβάτι και το να έχουμε ακόμα και την παραμικρή ποσότητα παπλώματος πάνω στο δέρμα μας, μας κάνει να νιώθουμε ασφυξία. Και παρόλο που ο χειμώνας φέρνει τη διάθεση να «χουχουλιάσουμε» στο κρεβάτι, ο ύπνος μπορεί επίσης να μην είναι ποιοτικός αν κρυώνουμε πολύ.

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Ύπνου, το ιδανικό εύρος θερμοκρασίας για τον ιδανικό ύπνο είναι μεταξύ 15 και 19 βαθμών Κελσίου. Ωστόσο, μια νέα μελέτη έδειξε ότι αυτό μπορεί να μην είναι το καλύτερο εύρος θερμοκρασίας για όλους.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science of The Total Environment, δείχνει στην πραγματικότητα ότι οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών συχνά κοιμούνται καλύτερα σε θερμότερα περιβάλλοντα που βρίσκονται μεταξύ 20 και 25 βαθμών Κελσίου. Στην έρευνα, οι επιστήμονες παρακολούθησαν 50 συμμετέχοντες άνω των 65 ετών για 12 μήνες.

Οι συμμετέχοντες φορούσαν μόνιτορ ύπνου που παρακολουθούσαν την ανησυχία, τη διάρκεια του ύπνου και την αποτελεσματικότητα του ύπνου, ενώ ένας περιβαλλοντικός αισθητήρας παρακολουθούσε τη θερμοκρασία του υπνοδωματίου τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η μελέτη είχε περιορισμούς, καθώς το δείγμα ήταν μικρό και περιελάμβανε μόνο άτομα που ζουν στη Βοστώνη των ΗΠΑ, ωστόσο οι ειδικοί υποστήριξαν ότι η έρευνα εξακολουθεί να έχει αξία.

«Αξιοσημείωτα» τα αποτελέσματα

Ο Phil Gehrman, αναπληρωτής καθηγητής κλινικής ψυχολογίας στην ψυχιατρική στο Νοσοκομείο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στη HuffPost ότι τα ευρήματα της έρευνας ήταν «αξιοσημείωτα» παρά το μικρό μέγεθος του δείγματος, επειδή οι ερευνητές μέτρησαν αντικειμενικά τη θερμοκρασία του δωματίου και παρακολούθησαν τα άτομα με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο, ο καθηγητής επέμεινε ότι πρέπει να διεξαχθούν περισσότερες έρευνες προτού εξαχθούν οριστικά συμπεράσματα.

Η μελέτη τόνισε επίσης ότι το ιδανικό εύρος θερμοκρασίας για έναν καλό βραδινό ύπνο εξακολουθεί να είναι μεγάλο και οι ατομικές προτιμήσεις είναι ο μεγαλύτερος καθοριστικός παράγοντας όσον αφορά το πόσο καλά κοιμόμαστε. Για παράδειγμα, ένα ζεστό δωμάτιο 25 βαθμών μπορεί να είναι ιδανικό για ένα άτομο, αλλά μπορεί να κάνει ένα άλλο να νιώθει υπερβολική ζέστη.

Ο Amir Baniassadi, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, δήλωσε: «Τα αποτελέσματα αυτά αναδεικνύουν τη δυνατότητα βελτίωσης της ποιότητας του ύπνου σε ηλικιωμένους ενήλικες με τη βελτιστοποίηση του θερμικού περιβάλλοντος στο σπίτι και τονίζουν τη σημασία της εξατομικευμένης προσαρμογής της θερμοκρασίας με βάση τις ατομικές ανάγκες και περιστάσεις».

Για να βρούμε την ιδανική θερμοκρασία ύπνου, οι επιστήμονες προτείνουν να ξεκινήσουμε από ένα δωμάτιο με θερμοκρασία γύρω στους 20 βαθμούς και να συνεχίσουμε από εκεί. Εάν αισθανόμαστε πολύ ζεστά, μπορεί να επωφεληθούμε από έναν ανεμιστήρα που θα μας βοηθήσει να διατηρήσουμε το δωμάτιό μας πιο δροσερό, ή εάν αισθανόμαστε λίγο κρύο, να πάρουμε μια επιπλέον κουβέρτα. Θα πρέπει να παρατηρήσουμε πόσο καλά κοιμόμαστε σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες για τουλάχιστον επτά ημέρες για να βρούμε τη θερμοκρασία που λειτουργεί καλύτερα για εμάς.

Ο Δρ Rafael Pelayo, κλινικός καθηγητής ψυχιατρικής, επιστημών συμπεριφοράς και ιατρικής του ύπνου, δήλωσε: «Θα προειδοποιούσα τους ανθρώπους να μην παίρνουν αποφάσεις με βάση μόνο μία ή δύο νύχτες, επειδή ο ύπνος μας παρουσιάζει διακυμάνσεις από μόνος του. Ορισμένες νύχτες είναι καλύτερες από άλλες. Ζητώ από τους ασθενείς να μην παίρνουν αποφάσεις μόνο με βάση μία ή δύο νύχτες, αλλά να περιμένουν συνήθως μια εβδομάδα για να δουν αν αυτό που βιώνουν συμβαίνει πραγματικά».

Πηγή: Queen

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα