Thumbnail
Η αύξηση του 3% στις συντάξεις χάθηκε στις συμπληγάδες της εφορίας, της Εισφοράς Αλληλεγγύης, της «προσωπικής διαφοράς»

Από την αύξηση του 3% στις συντάξεις, την οποία πήραν μόνο όσοι ελάμβαναν αποδοχές έως 700 ευρώ και δεν είχαν «προσωπική διαφορά», στις 3ετίες των εν ενεργεία, τις οποίες δεν θα χαρεί κανείς από τις αρχές του έτους.

Πρόκειται για το επικοινωνιακό θαύμα της κυβέρνησης που διαρκεί όμως… τρεις ημέρες. Μετά έρχεται η διάψευση καθώς πρόκειται για φτηνή προπαγάνδα που προσπαθεί να εμφανίσει μια περίοδο αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής (για τη δημιουργία πλεονασμάτων από τις αποδοχές των πιο φτωχών λαϊκών στρωμάτων και τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ) στην κατανάλωση), σαν περίοδο παροχών και ευημερίας.

Η αύξηση του 3% στις συντάξεις χάθηκε στις συμπληγάδες της εφορίας, της Εισφοράς Αλληλεγγύης, της «προσωπικής διαφοράς».

Τώρα, έρχεται η διάψευση και για τις ωριμάνσεις επί των μισθών του ιδιωτικού τομέα.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι από 1/1/2024 θα αρχίσει και πάλι να αθροίζεται χρόνος για την δημιουργία των 3ετιών, του μοναδικού τρόπου που έχει ο εργαζόμενος που αμείβεται με τον βασικό μισθό να βελτιώσει-εξελίξει την οικονομική του θέση. Ωριμάνσεις που είχαν «παγώσει» εδώ και δώδεκα χρόνια (Φεβρουάριος 2012).

Όμως πλέον δεν υπολογίζεται ο διαρρεύσας-ενδιάμεσος χρόνος εργασίας (2012-2023) και οι 3ετίες θα αρχίσουν να οικοδομούνται από την αρχή του χρόνου.

Έτσι, ένας νέος που προσελήφθη πριν από δέκα ή δώδεκα χρόνια (π.χ. Ιανουάριος του 2014) δεν πρόκειται να λάβει καμία προσαύξηση μέχρι το 2027. Δηλαδή κατά το χρόνο που θα συμπληρώσει την πρώτη 3ετία, αρχής γενομένης (μετρώντας δηλαδή) από το νέο χρόνο.

Οι μόνοι που θα λάβουν αύξηση 10% φέτος (πρώτη 3ετία) είναι όσοι προσελήφθησαν το 2010 και εν τω μεταξύ δεν είχαν κανένα κενό στην εργασία τους μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012. Επίσης, όσοι εισήλθαν στην αγορά εργασίας το 2007 (10% λόγω δεύτερης 3ετίας), καθώς επίσης και όσοι προσελήφθησαν το 2004 και, παράλληλα, δεν είχαν κανένα κενό την περίοδο 2004-2012 (συν 10% λόγω τρίτης 3ετίας).

Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι δεν καλύπτονται από κάποια κλαδική σύμβαση η οποία προβλέπει μεγαλύτερο μισθό.

Άρα, το νέο χρόνο θα λάβουν αύξηση 10% όσοι είχαν χρόνο ασφάλισης πριν τις αρχές του 2010, έστω και εάν μετά το 2012 σταμάτησαν να εργάζονται, όπως συν 10% θα πάρουν και όσοι είχαν προσληφθεί το 2006 και είχαν το 2012 υπόλοιπο δύο ετών για τη δεύτερη 3ετία ή έπιασαν δουλειά το 2003 και δεν πρόλαβαν να συμπληρώσουν 9 χρόνια (τρεις 3ετίες) το 2012.

Δηλαδή, κάποιος που εργάστηκε από το 2010 μέχρι το 2012 φέτος θα λάβει αύξηση 10%. Αλλά όποιος εργάζεται συνεχώς από το 2011 μέχρι σήμερα, για 13 συναπτά έτη, δεν θα λάβει!

Παράδειγμα

Για παράδειγμα, το επίδομα ωρίμανσης 10% το προσεχή Φεβρουάριο θα λάβουν αυστηρά μόνο όσοι προσελήφθησαν το πρώτο δίμηνο του 2009 και μέχρι τούδε λαμβάνουν «ξερό» μισθό 780 ευρώ μεικτά.

Πρόσθετα προβλέπεται ότι τυχόν αμοιβές πέραν του βασικού μισθού (κλαδική σύμβαση, επιχειρηματική συνήθεια κ.α.), θα αναστέλλουν τις 3ετίες…

Ουσιαστικά δηλαδή οι ωριμάνσεις αφορούν όσους λαμβάνουν 780 ευρώ μεικτά το μήνα. Σε περίπτωση που ένας μισθωτός έχει ονομαστικό μισθό 858 ευρώ (συν 10% του βασικού-κατωτέρου μισθού), δεν θα λάβουν μια 3ετία (+10%). Εκτός και εάν καλύπτονται από κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και προβλέπονται διαφορετικοί όροι, όπως υψηλότερος μισθός για συγκεκραμένες ειδικότητες ή προσαύξηση με βάση τις 5ετίες, οπότε ο μισθωτός θα ακολουθεί τις προβλέψεις της ΣΣΕ και δεν τον αφορούν οι 3ετίες στο βασικό μισθό.

ieidiseis.gr 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα