Σε ποιο σημείο της κουζίνας δεν πρέπει να αποθηκεύετε το λάδι
Πώς να καταλάβετε πότε έχει χαλάσει το μαγειρικό λάδι

Το μαγειρικό λάδι το χρησιμοποιείτε καθημερινά σε αμέτρητες συνταγές, όμως γνωρίζετε πως να το αποθηκεύετε σωστά για να μην χαλάσει; Συνήθως, όταν τελειώνετε το μαγείρεμα, τοποθετείτε το ελαιόλαδο σε κάποιο σημείο της κουζίνας σας, μέχρι την επόμενη στιγμή που θα χρησιμοποιήσετε ξανά.

Όμως, πρέπει να είστε προσεκτικοί, γιατί εάν δεν αποθηκεύσετε σωστά το λάδι μπορεί να ταγγίσει νωρίτερα από την ημερομηνία λήξης του. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν το αποθηκεύετε σε μια συγκεκριμένη περιοχής της κουζίνας και συγκεκριμένα κοντά στο φούρνο.

Σε ποιο σημείο της κουζίνας δεν πρέπει να αποθηκεύετε το λάδι

Εάν αφήσετε το μαγειρικό λάδι σας κοντά στο φούρνο, τότε η θερμότητα που εκπέμπεται τακτικά από τη συσκευή μπορεί να επιταχύνει την τάγγιση του λαδιού. Η οξειδωτική τάγγιση, δηλαδή η δημιουργία δυσάρεστης οσμής και γεύσης, προέρχεται από την επαφή του ελαιόλαδου με το οξυγόνο μετά από ορισμένη χρονική περίοδο. Η έκθεση του λαδιού σε υψηλές θερμοκρασίες επιταχύνει αυτή τη διαδικασία υποβαθμίζοντας την ποιότητα του και καθιστώντας ακατάλληλο για κατανάλωση.

Πώς να καταλάβετε πότε έχει χαλάσει το μαγειρικό λάδι

Το τάγγισμα προκαλείται όταν το λάδι έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας και μπορεί να επιταχυνθεί από τη θερμότητα και την έκθεση στο φως. Η οξείδωση του λαδιού είναι μια χημική διαδικασία κατά την οποία το μαγειρικό λάδι αποσυντίθεται, με αποτέλεσμα μια αλλοιωμένη γεύση και άρωμα.

Όταν η θερμότητα από τον φούρνο έρχεται σε επαφή με το εμφιαλωμένο μαγειρικό λάδι, οι ρυθμοί της οξείδωσης αυξάνονται. Αυτό όχι μόνο αφαιρεί από το λάδι τα θρεπτικά συστατικά του, αλλά οδηγεί στην εμφάνιση «ελεύθερων ριζών», οι οποίες θεωρείται ότι αυξάνουν τους κινδύνους για την υγεία μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με το The Detroit News.

Εάν έχετε ήδη αποθηκεύσει το μαγειρικό λάδι κοντά στο φούρνο σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να καταλάβετε εάν έχει ταγγίσει.

  • Εάν παρατηρήσετε ότι το μαγειρικό λάδι έχει αποκτήσει έντονη γεύση, μπορεί να είναι σημάδι οξείδωσης. Ο Leandro Ravetti, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ελαιόλαδου Cobram Estates, είπε: «Εάν το λάδι έχει γεύση ή μυρίζει όπως οι μπαγιάτικοι ξηροί καρποί, οι κηρομπογιές ή το παλιό κραγιόν και σας αφήνει μια λιπαρή και κηρώδη αίσθηση στο στόμα, τότε πιθανότατα είναι ταγγισμένο».
  • Επίσης, μια αισθητή αλλαγή στη συνοχή του υγρού του μαγειρικού λαδιού μπορεί να είναι ένδειξη ότι η οξείδωση το έχει επηρεάσει.

Για να αποφύγετε την οξείδωση στο μαγειρικό λάδι πρέπει να το αποθηκεύετε σε κατάλληλα σημεία της κουζίνας σας, ώστε να διασφαλίσετε ότι δεν θα αλλοιωθεί η γεύση του και θα είναι κατάλληλο για χρήση για περισσότερο καιρό.

Πώς να αποθηκεύετε σωστά το μαγειρικό λάδι

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποθηκεύσετε με ασφάλεια τα διάφορα είδη μαγειρικού λαδιού. Η Mary Mori, Αντιπρόεδρος τεχνικών υπηρεσιών στο California Olive Ranch, συνέστησε να αποθηκεύετε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο σε ένα ντουλάπι κουζίνας και μόλις το ανοίξετε, να το χρησιμοποιήστε σε διάστημα από 30 έως 60 ημέρεςΤο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο θα πρέπει να διατηρείται σε δροσερό, ξηρό μέρος και να φυλάσσεται στο αρχικό σκούρο πράσινο δοχείο ή κουτί, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Όσον αφορά το λάδι καρύδας, ο ιδρυτής της Chefs Life OilsBrian Malarkey, είπε ότι: «Τα λάδια καρύδας πρέπει να αποθηκεύονται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος που είναι επίσης ξηρό – κατά προτίμηση μέσα σε ένα ντουλάπι».

Τα έλαια ξηρών καρπών, όπως το καρυδέλαιο, το φουντουκέλαιο ή το φιστικέλαιο, πρέπει γενικά να μπαίνουν στο ψυγείο, καθώς η υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε ακόρεστα λιπαρά τα κάνει πιο ευαίσθητα στην οξείδωση. Η Sara Heilman, υπεύθυνη ανάπτυξης μαγειρικής στο EveryPlate, μοιράστηκε μια συμβουλή για την αποθήκευση σησαμέλαιου: «Αποθηκεύω πάντα το σησαμέλαιο στο ψυγείο για να παρατείνω τη διάρκεια ζωής του. Συνιστώ να φυλάσσετε το σησαμέλαιο στο μπουκάλι με το οποίο το αγοράζετε».

Συμπέρασμα

Η σωστή αποθήκευση του μαγειρικού λαδιού είναι σημαντική για να διατηρήσετε τη γεύση και την ποιότητα του. Για να αποτρέψετε την οξείδωση του μαγειρικού λαδιού, αποθηκεύστε το σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, μακριά από πηγές θερμότητας και ποτέ δίπλα στον φούρνο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πλανήτης Γη
«Ένας καλύτερος κόσμος αν...»
Σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία κανένα πολιτικό σύστημα, ούτε καμία κοινωνική μεταρρύθμιση ή επανάσταση δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν σταθερές...
«Ένας καλύτερος κόσμος αν...»
ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2019: Αναμορφωμένοι πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών
Μαθητές με αναπηρίες: Μέχρι πότε θα υλοποιηθούν τα Προγράμματα Πρώιμης Παρέμβασης
Τι προβλέπει το σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους» για τα παιδιά...
Μαθητές με αναπηρίες: Μέχρι πότε θα υλοποιηθούν τα Προγράμματα Πρώιμης Παρέμβασης