φυτα
Ποια είναι τα 20 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σύμφωνα με την NASA

Θέλετε να μειώσετε τις τοξίνες στο σπίτι σας; Συνήθως τα μικρόβια και τις τοξίνες που δεν μπορείτε να δείτε είναι και οι πιο επιβλαβείς.

Ευτυχώς αυτά τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα θα σας βοηθήσουν να αφαιρέσετε τις τοξίνες και να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα στο σπίτι σας.

Ακολουθεί μια συλλογή από 20 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα στο εσωτερικό του σπιτιού. Χρησιμοποιήσαμε την μελέτη της NASA που μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Επικεντρώσαμε 20 φυτά που μπορείτε να βρείτε σχετικά εύκολα στην ελληνική αγορά φυτών, μιας και είναι κοινά και οικονομικά.

Πόθος – Devil’s Ivy or pothos (Epipremnum aureum)

Τοξίνες που απομακρύνει: ξυλόλιο, βενζόλιο, φορμαλδεΰδη και τριχλωροαιθυλένιο.

Γνωστό ως pothos ή golden pothos, ο κισσός του διαβόλου είναι ένα φυτό εσωτερικού χώρου που μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα και θα καταπολεμήσει τις κοινές οικιακές τοξίνες. Προσθέτει άμεσο χρώμα σε κάθε δωμάτιο και μεγαλώνει εύκολα είτε μέσα σε νερό ή σε γλάστρες και κρεμαστά καλάθια.

Επίσης λέγεται ότι είναι πιο δύσκολο να σκοτωθεί παρά να διατηρηθεί ζωντανό! Αυτό σημαίνει πως θα σας συντροφεύσει για αρκετά χρόνια.

Φοίνικας Ρομπελίνι – Dwarf Date Palm (Phoenix Roebelenii)

Τοξίνες που απομακρύνει: φορμαλδεΰδη και ξυλόλιο.

Οι φοίνικες νάνοι ή πυγμαίοι κατάγονται από την οικογένεια των φοινίκων. Είναι σχετικά εύκολο να αναπτυχθούν σε μερική σκιά, μεγαλώνουν έως και 3 μέτρα,  με τα φύλλα τους να φτάνουν και στα 2 μέτρα! Μην ανησυχείτε τι θα το κάνετε αν μεγαλώσει τόσο από τώρα…

Σπαθίφυλλο Peace Lily

Τοξίνες που απομακρύνει: βενζόλιο, μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεΰδη, τριχλωροαιθυλένιο, ξυλόλιο 

Ακόμα ένα από τα εύκολα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού μας και μπορείτε να το βρείτε παντού.

Επίσης γνωστό ως spathiphyllum, τα κρίνα ειρήνης είναι ένα εύκολο φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις στην φροντίδα του. Τα γυαλιστερά πράσινα φύλλα του κάνουν την τέλεια προσθήκη σε οποιοδήποτε δωμάτιο, ειδικά εκείνα τα σημεία με χαμηλό φωτισμό.

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι ένα εβδομαδιαίο πότισμα και λιπαίνετε με λίπασμα αργής απελευθέρωσης την άνοιξη για να προωθήσετε την ανάπτυξη νέων φύλλων και την ανθοφορία.

Φιλόδενδρο – Philodendron

Τοξίνες που απομακρύνει: φορμαλδεΰδη

Το φιλόδεντρο σε σχήμα καρδιάς είναι μια υπέροχη προσθήκη στους εσωτερικούς χώρους. Τα φυτά αυτά είναι σχετικά εύκολα στη φροντίδα. Χρειάζονται μόνο μέτριο νερό και έντονο, έμμεσο ηλιακό φως.

Χλωρόφυτο – Spider Plant (Chlorophytum comosum)

Τοξίνες που απομακρύνει: φορμαλδεΰδη και ξυλόλιο.

Τα φυτά αράχνης ή αλλιώς χλωρόφυτα είναι η τέλεια επιλογή για αρχάριους και όσους έχουν κακό ιστορικό όσον αφορά τα φυτά. Ευδοκιμούν σε έμμεσο ηλιακό φως και επιβιώνουν σχεδόν σε οποιαδήποτε κατάσταση (είναι γνωστό ότι επιβιώνουν σε θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο 2 βαθμούς κελσίου). Τα φυτά αράχνης δημιουργούν συνέχεια νέους βλαστούς φυτών μωρών που ονομάζονται αράχνες.

Χρυσάνθεμα – Chrysanthemums (Chrysanthemum morifolium)

Τοξίνες που απομακρύνει: αμμωνία, βενζόλιο, φορμαλδεΰδη και ξυλόλιο.

Τα χρυσάνθεμα αλλιώς γνωστά ως μαμάδες δεν είναι μόνο μια εξαιρετική προσθήκη σε μια ανθοσύνθεση αλλά φαίνονται υπέροχα στο σπίτι σας και είναι γνωστά ως ένας από τους καλύτερους καθαριστές αέρα. Είναι από τα δύσκολα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα όσον αφορά την ανάπτυξη του, αλλά η απόδοση είναι όμορφες πολύχρωμες ανθοφορίες. Απολαμβάνουν την καλή ροή αέρα, έντονο έμμεσο ηλιακό φως και πότισμα μόνο με ζεστό νερό, διασφαλίζοντας ότι επιτρέπεται να στεγνώσουν πλήρως μεταξύ των ποτισμάτων.

Φίκος – Rubber plants (Ficus elastic)

Τοξίνες που απομακρύνει: ξυλόλιο, βενζόλιο, φορμαλδεΰδη και τριχλωροαιθυλένιο.

Αυτά τα μπορντό αειθαλή δέντρα προέρχονται από την Ινδία. Είναι ένα πολύ ανθεκτικό φυτό που λατρεύει το φωτεινό, φιλτραρισμένο φως και το εβδομαδιαίο πότισμα το καλοκαίρι και το δεκαπενθήμερο πότισμα το χειμώνα. Τα φυτά αυτά μπορούν να αναπτυχθούν σε ένα μικρό δοχείο ή να αναπτυχθούν σε μεγάλη γλάστρα ή απευθείας στο έδαφος.

Φτέρη της Βοστώνης – Boston Fern (Nephrolepis exaltata v. Bostoniesis)

Τοξίνες που απομακρύνει: φορμαλδεΰδη και ξυλόλιο.

Εύκολο φυτό γνωστό για τα φύλλα σε σχήμα σπαθιού που το καθιστούν ιδανικό για κρεμαστό καλάθι ή βάθρο. Η φτέρη ευδοκιμεί σε υγρά περιβάλλοντα και απαιτεί σταθερή υγρασία. Κρατήστε τα ευχαριστημένα με υγρό χώμα και τοποθετήστε τα σε έμμεσο ηλιακό φως κοντά σε παράθυρα, μπαλκόνια και αίθρια. Το χειμώνα κόψτε τα φύλλα πίσω περίπου 5 εκατοστά για να βοηθήσετε στην αναγέννηση και την ανάπτυξη τους θερμότερους μήνες.

Φοίνικας Αρέκα – Areca palms (Chrysalidocarpus lutescens)

Τοξίνες που απομακρύνει: βενζόλιο, μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεΰδη, τριχλωροαιθυλένιο, ξυλόλιο

Οι φοίνικες Areca είναι ιδανικοί για μεγαλύτερους χώρους. Έχουν μεγάλες δυνατότητες για την εξάλειψη των τοξινών και είναι ακόμη και μη τοξικοί τόσο για σκύλους όσο και για γάτες. Φροντίστε τους με άφθονο νερό (μερικές φορές την εβδομάδα) κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά όχι τόσο συχνά το χειμώνα.

Φυτό ανανάς

Τοξίνες που απομακρύνει: βενζόλιο, μονοξείδιο του άνθρακα, φορμαλδεΰδη, τριχλωροαιθυλένιο, ξυλόλιο

Μια πρόσφατη μελέτη της NASA αποκάλυψε ότι τα φυτά ανανά μπορούν πραγματικά να σταματήσουν το ροχαλητό. Ενώ δεν αφαιρούν τοξίνες από τον αέρα, η NASA ισχυρίζεται ότι τα φυτά ανανά παράγουν οξυγόνο και ενισχύουν την ποιότητα του αέρα τη νύχτα, κάτι που θα μπορούσε να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου και να αποκόψει αυτά τα ροχαλητά. Αυτά τα φυτά είναι πολύ ανθεκτικά και επιβιώνουν με πολύ λίγο νερό, αλλά προσέξτε ότι δεν ταιριάζουν με κρύους χώρους.

Δράκαινα – Dracaena “Janet Craig” (Dracaena Deremensis)

Τοξίνες που απομακρύνει: ξυλόλιο, τριχλωροαιθυλένιο και φορμαλδεΰδη

Τα φυτά Δράκαινα μπορεί να μεγαλώσουν πολύ, καθιστώντας τα ιδανικά για την πλήρωση κενών και μεγάλων χώρων. Αυτοί τα φυτά αγαπούν το έμμεσο ηλιακό φως, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τοποθετούνται στο άμεσο ηλιακό φως. Ποτίστε τα μία φορά την εβδομάδα τους θερμότερους μήνες, αλλά προσέξτε ότι πολύ νερό μπορεί να προκαλέσει σάπισμα και αποσύνθεση των ριζών.

Φίκος – Ficus/Weeping Fig (Ficus benjamina)

Τοξίνες που απομακρύνει: φορμαλδεΰδη, τριχλωροαιθυλένιο και βενζόλιο.

Ο Φίκος είναι εγγενές στη Νοτιοανατολική Ασία, που καλλιεργείται συνήθως σε εσωτερικούς χώρους. Ο Φίκος  Μπεντζαμίνο μπορεί να μεγαλώσει μεταξύ δύο και 10 μέτρων ύψος. Όπως και οι περισσότεροι καθαριστές αέρα, ο Φίκος προτιμά έντονο, σε άμεσο ηλιακό φως και ποτίζεται κάθε εβδομάδα και πρέπει να στεγνώνει πλήρως μεταξύ των ποτισμάτων.

Σανσεβιέρια – Snake Plant/Mother-in-Law’s Tongue (Sansevieria trifasciata)

Τοξίνες που απομακρύνει: φορμαλδεΰδη, τριχλωροαιθυλένιο, βενζόλιο και ξυλόλιο.

Τα φυτά Σανσεβιέρια που είναι γνωστά ως πεθερά είναι ένα χυμώδες φυτό που μπορεί να μεγαλώσει έως και δύο μέτρα σε ύψος. Είναι χαμηλής συντήρησης και είναι ανθεκτικό και ευδοκιμεί και παραμελημένο. Τοποθετήστε τα σε ένα σημείο με έντονο ακόμη και άμεσο φως για μερικές ώρες την ημέρα. Προσέξτε να μην ποτίσετε πολύ καθώς ευδοκιμούν σε ξηρές συνθήκες.

Αλόη – Aloe Vera (Aloe vera or A. barbadensis)

Τοξίνες που απομακρύνει: φορμαλδεΰδη.

Η Αλόη Βέρα δεν είναι απλώς εύχρηστη για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, για την αποκατάσταση τραυμάτων και για την αντιμετώπιση του ηλιακού εγκαύματος, αλλά αποδεικνύεται ότι είναι επίσης ένας εξαιρετικός καθαριστής αέρα. Ευδοκιμούν σε ζεστά καλά φωτισμένα δωμάτια, αναπτύσσοντας καφέ κηλίδες στα φύλλα τους όταν η ποσότητα των επιβλαβών χημικών είναι ακραία.

Κισσός – English ivy (Hedera helix)

Τοξίνες που απομακρύνει: φορμαλδεΰδη και βενζόλιο.

Ίσως να αναγνωρίζετε τον αγγλικό κισσό ως ορειβάτης σε πολλούς τοίχους και δέντρα σε εξωτερικούς χώρους, αλλά η NASA ισχυρίζεται ότι είναι το νούμερο ένα φυτό εσωτερικού χώρου όσον αφορά τους καθαριστές αέρα. Αναπτύσσονται καλά σε μικρές γλάστρες και προτιμούν να είναι σε ομάδες. Φαίνονται υπέροχα σε κρεμαστά καλάθια και μπορείτε ακόμη και να τα πολλαπλασιάσετε με κλαδιά σε νερό.

Ανθούριο – Flamingo Lily/Fleur (Anthurium andraeanum)

Τοξίνες που απομακρύνει: φορμαλδεΰδη, αμμωνία, ξυλόλιο, τολουόλιο

Το Ανθούριο είναι το τέλειο φυτό για να προσθέσετε ένα ιδιαίτερο χρώμα σε οποιοδήποτε δωμάτιο. Ανθίζουν 300 από τις 365 ημέρες του έτους. Λατρεύει το έντονο έμμεσο ηλιακό φως, να ποτίζεται μία έως δύο φορές την εβδομάδα και μπορεί να επιβιώσει άνετε και σε πιο υγρές συνθήκες όπως το μπάνιο και η κουζίνα σας.

Πλατύφυλλος φοίνικας – Lady Palm (Rhapis excelsa)

Τοξίνες που απομακρύνει: φορμαλδεΰδη, αμμωνία και ξυλόλιο.

Οι πλατύφυλλοι φοίνικες είναι μια εξαιρετική επιλογή όταν πρόκειται για καθαριστικά αέρα. Αντίθετα με τις δημοφιλείς πεποιθήσεις, αυτοί οι φοίνικες προτιμούν ψυχρότερες θερμοκρασίες που κυμαίνονται από 15-23 βαθμούς Κελσίου.

Αγλαόνημα – Chinese Evergreen (Aglaonema)

Τοξίνες που απομακρύνει: φορμαλδεΰδη και ξυλόλιο.

Το κινεζικό αειθαλές φυτό έρχεται σε πολλές ποικιλίες και είναι ένα από τα ευκολότερα φυτά εσωτερικού χώρου. Αντέχουν τις περισσότερες συνθήκες αλλά ευδοκιμούν σε καλά στραγγιζόμενο έδαφος, υγρές θερμοκρασίες με συνθήκες μέτριου έως χαμηλού φωτισμού. Συνιστάται να λιπαίνετε τα κινεζικά αειθαλή φυτά σας δύο φορές το χρόνο.

Φτέρη Kimberly Queen Ferns (Nephrolepis obliterata)

Τοξίνες που απομακρύνει: φορμαλδεΰδη και βενζόλιο.

Η Αυστραλιανή ιθαγενής Kimberly Queen Fern ευδοκιμεί σε εξωτερικούς χώρους, αλλά είναι επίσης ιδανική και ως φυτό εσωτερικού χώρου Είναι ιδανικά για αρχάριους, καθώς τα μοναδικά τους ίσια, στενά όρθια φύλλα δεν χρειάζονται καθόλου φροντίδα. Η Φτέρη Kimberly Queen Ferns δεν χρειάζεται να κλαδεύεται ή να κόβεται, αλλά φροντίστε να τα διατηρείτε ωραία και υγρά με άφθονο νερό και να λιπαίνετε τακτικά τους θερμότερους μήνες.

Φοίνικας Αρέκα – Bamboo Palm (Chamaedorea seifrizii)

Τοξίνες που απομακρύνει: φορμαλδεΰδη, τριχλωροαιθυλένιο και βενζόλιο.

Ακόμα ένα από τα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού. Αυτά τα φυτά μπορούν να μεγαλώσουν αρκετά, καθιστώντας τους ως απόλυτες μηχανές φιλτραρίσματος φορμαλδεΰδης. Κάνουν υπέροχες εσωτερικές προσθήκες καθώς είναι φιλικές προς τα κατοικίδια και είναι ένα από τα λίγα φυτά που καθαρίζουν τον αέρα και λατρεύουν μια καλή δόση πλήρους ηλιακού φωτός.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα