poedin
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Τι καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ

Οι εργαζόμενοι στην υγεία προχωρούν αύριο (09/12) σε πεντάωρη στάση εργασίας από τις 10:00 έως τις 15:00.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στις 10:30 το πρωί. Για την Αττική, η συγκέντρωση θα λάβει χώρα στο υπουργείο Υγείας, ενώ για την Περιφέρεια, οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες- Νοσοκομεία.

Οι γιατροί και εργαζόμενοι στην Υγεία «παλεύουν» όχι μόνο για καλύτερες συνθήκες εργασίας, αλλά και για την στήριξη του ΕΣΥ που μέρα με την ημέρα καταρρέει.

Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ:

«Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΜΠΑΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΚΟΥΣ ΥΠΑΛΛΉΛΟΥΣ

Η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί να αυξήσει το κύμα φυγής υγειονομικών από το ΕΣΥ, το ΕΚΑΒ, την Πρόνοια και όχι να το ανακόψει, με θετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Στα Νοσοκομεία έχουμε 40.000 κενές οργανικές θέσεις και υπηρετούν 20.000 συμβασιούχοι. Το 35% των δασωστών στο ΕΚΑΒ, των εργαζόμενων στην Πρωτοβάθμια και των προνοιακών υπαλλήλων στις προνοιακές μονάδες είναι συμβασιούχοι.
Εφέτος το χειμώνα δουλεύουμε στα Νοσοκομεία με 3.000 λιγότερο προσωπικό από πέρυσι, λόγω μαζικών αποχωρήσεων και μηδενικών προσλήψεων.

Το κύμα φυγής πέραν των άλλων αιτιών (χαμηλοί μισθοί, συνεχής κοροϊδία με την ένταξη στα ΒΑΕ, δυσμενείς συνθήκες εργασίας) ενισχύεται από την άρνηση της κυβέρνησης για την απευθείας μονιμοποίηση των συμβασιούχων.

Στη διάρκεια της πανδημίας, ο Πρωθυπουργός της χώρας, οι εκάστοτε Υπουργοί Υγείας κάλεσαν τους υγειονομικούς να αφήσουν άλλες δουλειές να ενισχύσουν ως συμβασιούχοι το σύστημα και δεσμεύτηκαν για την νομιμοποίηση τους ως αναγνώριση της προσφοράς. Εργάζονται επί πολλά έτη με συνεχείς ανανεώσεις των συμβάσεων αυτονόητο ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, πολέμησαν στη πρώτη γραμμή της πανδημίας, έχασαν τη ζωή τους δεκάδες συμβασιούχοι από κορονωιό και ως αναγνώριση εισπράττουν τη διαρκή ομηρία, ανασφάλεια με ολιγόμηνες παρατάσεις των συμβάσεων και απολύσεις ΣΟΧ στην καθαριότητα, φύλαξη, εστίαση όταν ολοκληρώνονται οι διαγωνισμοί, παρότι γνωρίζουν ότι η απόλυση των συμβασιούχων οδηγεί σε κατάρρευση τα Νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ. την πρωτοβάθμια περίθαλψη, την Πρόνοια.

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας που δόθηκε στη διαβούλευση προβλέπονται διατάξεις – κοροϊδία για τους συμβασιούχους εργαζόμενους. Οι επικουρικοί ανανεώνονται για έξι μήνες, οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές για δύο μήνες (χωρίς να εντάσσονται στο επικουρικό προσωπικό που ζητήσαμε), οι συνάδελφοι που ήρθαν προς αντικατάσταση των ανεμβολίαστων για τρεις μήνες, οι προνοιακοί υπάλληλοι που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας για τρείς μήνες και οι 6.000 συμβασιούχοι ΣΟΧ, στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης για τρεις μήνες και παράλληλα συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για την εκχώρηση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους. Μάλιστα τέλος του χρόνου πάρα πολλά νοσοκομεία ολοκληρώνουν τους διαγωνισμούς και οι συνάδελφοι ΣΟΧ παρότι θα έχουν ενεργείς συμβάσεις θα απολυθούν και θα εγκατασταθούν οι εργολάβοι που προσφέρουν συνθήκες μεσαίωνα στους εργαζόμενους. Τα υλικά καθαριότητας - απολύμανσης είναι αμφιβόλου ποιότητας με αποτέλεσμα να θερίζουν οι νοσοκομειακές λοιμώξεις. 15 Νοσοκομεία έλεγξε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και τα 15 είχαν πολυανθεκτικά νοσοκομειακά μικρόβια.

Οι εργολαβικοί φύλακες στοιχίζουν 3.000 ευρώ το μήνα (ο εργαζόμενος φύλακας όμως λαμβάνει 600ευρώ το μήνα) και η εργολαβική καθαρίστρια 2.500 ευρώ το μήνα (η εργαζόμενη καθαρίστρια όμως λαμβάνει 400 ευρώ το μήνα). Εάν ανατρέξετέ στην διαύγεια των νοσοκομείων θα δείτε πολλές τέτοιες συμβάσεις - κλοπές για το Δημόσιο.

Η κυβέρνηση δια στόματος Υπουργού Υγείας σε συναντήσεις μας, καθώς επίσης δια στόματος Υφυπουργού Οικονομικών κο Πετραλιά, καθώς επίσης δια στόματος Υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έταξαν ένα χρόνο παράταση σε όλους τους συμβασιούχους. Παύση των διαγωνισμών για εγκατάσταση εργολάβων στα Νοσοκομεία και δυνατότητα στα Νοσοκομεία να συνάπτουν νέες ΣΟΧ.

Υπάρχει εμπαιγμός και κοροϊδία. Η ρύθμιση αυτή είναι δυσμενής όχι μόνο για τους εργαζόμενους αλλά και για το σύστημα. Καλλιεργεί την ανασφάλεια στους συμβασιούχους οι οποίοι παραιτούνται κατά εκατοντάδες και αναζητούν εργασία στον ιδιωτικό τομέα ή το εξωτερικό. Η άρνηση της απευθείας μονιμοποίησης όλων των συμβασιούχων με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και συμφωνία των κομμάτων για να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια οδηγεί και σε ανακύκλωση του ίδιου προσωπικού σε μελλοντικές προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού καθότι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που συμμετέχουν στους διαγωνισμούς με αυξημένη μοριοδότηση θα καταλαμβάνουν θέσεις μονίμων. Εάν δεν θέλει η κυβέρνηση, ο τελευταίος συμβασιούχος να κλείσει την πόρτα του ΕΣΥ. Εάν δεν θέλει να αναστείλουν τη λειτουργία τους τμήματα και μονάδες ζωτικής σημασίας στα Νοσοκομεία να τροποποιήσει την διάταξη όχι στις αρχικές δεσμεύσεις για ένα χρόνο παράταση των συμβασιούχων που το θεωρούμε αυτονόητο ότι θα το πράξει, αλλά για την απευθείας μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (ΟΑΕΔ, επικουρικών, ειδικευόμενων νοσηλευτών, συμβασιούχων προς αντικατάσταση ανεμβολίαστων, ΣΟΧ, συμβασιούχων πρόνοιας κα).

Την Παρασκευή 8/12/2023 προγραμματίζουμε Πανελλαδική 5ωρη Στάση Εργασίας 10.00 – 15.00.

Συγκέντρωση

  • Για την Αττική 10.30πμ στο Υπουργείο Υγείας
  • Για την Περιφέρεια 10.30 στις Υγειονομικές Περιφέρειες και στα κατά τόπους Νοσοκομεία».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα