αυτοκινητο
Δείτε ποια οχήματα μπορείτε να οδηγήσετε με το δίπλωμα οδήγησης

Από 17 χρονών μπορούν να οδηγούν οι νέοι παρουσιά πάντα και ενός ενήλικα ενώ με βάση την ισχύουσα νομοθεσία με το δίπλωμα οδήγησης μπορεί κάποιος να οδηγεί και μηχανή μέχρι 125 cc εφόσον έχει συμπληρώσει το 27ο έτος της ηλικίας του.

Οι νέοι μπορούν να οδηγούν νόμιμα από τα 17 έτη τους (με συνοδό για συνοδηγό), ενώ οι κάτοχοι αδειών οδήγησης μπορούν υπό προϋποθέσεις να οδηγούν μοτοσυκλέτες.

Η πλειοψηφία των οδηγών έχει δίπλωμα οδήγησης κατηγορίας Β. Η συγκεκριμένη κατηγορία προϋποθέτει ο οδηγός να είναι άνω των 18 ετών ή από 17 ετών με συνοδό, και αφορά αυτοκίνητα με μέγιστο βάρος τους 3μιση τόνους και 9 θέσεις, μαζί με τον οδηγό.

Επιπλέον, επιτρέπεται να συνδυάζεται με ρυμουλκούμενο, του οποίου το μέγιστο βάρος δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 750 κιλά, και φυσικά ο συνδυασμός των δύο δεν ξεπερνά τους 3μιση τόνους.

Παράλληλα, επιτρέπεται η οδήγηση τετράκυκλων με μέγιστο βάρος τα 450 κιλά για μεταφορά επιβατών ή μέγιστο βάρος 600 κιλών για την μεταφορά εμπορευμάτων.

Το δίπλωμα Β κατηγορίας μας επιτρέπει ακόμα, εφόσον το έχουμε στην κατοχή μας τέσσερα έτη και έχουμε συμπληρώσει το 27ο έτος της ηλικίας μας, να οδηγούμε μοτοσυκλέτα μέγιστου κυβισμού 125 κ.εκ., μέγιστης ισχύος 15 ίππων, ή τρίκυκλο με ισχύ που δεν υπερβαίνει τους 20 ίππους.

Σε περίπτωση που έχουμε το δίπλωμα Β κατηγορίας στην κατοχή μας περισσότερα από έξι έτη και έχουμε συμπληρώσει το 27ο έτος της ηλικίας μας, τότε μπορούμε να οδηγούμε ελαφρύ δίκυκλο, τρίκυκλο ή τετράκυκλο όχημα με έως δύο θέσεις (μαζί με τον οδηγό), κυβισμό έως 50 κ.εκ. και μέγιστη ταχύτητα οχήματος 45 χλμ./ώρα.

Όταν μάλιστα πραγματοποιήσουμε και πρακτική εκπαίδευση τουλάχιστον πέντε μαθημάτων, τότε μπορούμε με το δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου να οδηγήσουμε μοτοσυκλέτες κατηγορίας A2 με μέγιστη ισχύ τους 47,6 ίππους.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα