Μενδώνη
ΠΕΡΙΣΤΕΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ/INTIME NEWS
Τι υποστήριξε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Στα Γλυπτά του Παρθενώνα αναφέρθηκε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας ότι οι επικοινωνίες με το Βρετανικό Μουσείο συνεχίζονται.

Παράλληλα, τόνισε ότι τα γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής και πως η Αθήνα παραμένει σταθερή στην εθνική της στάση να τα διεκδικεί.

Τα γλυπτά προϊόντα κλοπής

«Οι διαπραγματεύσεις για τόσο ευαίσθητα πράγματα απαιτούν χρόνο, επιμονή και υπομονή, και εμείς διαθέτουμε. Η Ελλάδα συνεχίζει να μιλάει με το Βρετανικό Μουσείο, όπως και με όλη την επιστημονική κοινότητα. Όλα αυτά είναι πράγματα που συζητώνται. Όμως, τα γλυπτά είναι προϊόντα κλοπής. Βρίσκονται, σήμερα, στο Βρετανικό Μουσείο ως προϊόντα κλοπής. Από κει και πέρα, η Ελλάδα κρατά την εθνική της στάση και συνεχίζει με επιμονή και υπομονή να διεκδικεί. Κι είναι γνωστή η ελληνική θέση, ότι εφόσον τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέψουν στην Ελλάδα, το κενό στο Βρετανικό Μουσείο η Ελλάδα μπορεί να το καλύψει διοργανώνοντας περιοδικές εκθέσεις με σημαντικές αρχαιότητες», τόνισε η υπουργός μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Τα γλυπτά έχουν υποστεί βαρβαρότητες

Σύμφωνα με την υπουργό, η δημοσιότητα που πήρε η υπόθεση μετά την απρέπεια του Ρίκι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, βοηθάει την υπόθεση.

Πρόσθεσε, πως «το πολιτικό μομέντουμ είναι αυτό που μπορεί να δώσει διέξοδο. Άλλωστε σε λίγους μήνες η Βρετανία έχει εκλογές».

«Η Ελλάδα εντείνει τη διεκδίκησή της, εστιάζοντας στη βαρβαρότητα που έχουν υποστεί τα γλυπτά, όχι μόνο από τον Έλγιν αλλά και κατά τη διάρκεια της έκθεσή τους: Όταν τη δεκαετία του 1930 καταστράφηκε η πατίνα στη διάρκεια καθαρισμού με βούρτσες. Όταν τη δεκαετία του 1960 υπέστησαν φθορές, καθώς καλύφθηκαν με αραιωμένο κερί γλυκόλης πολυαιθυλενίου. Όταν τις δεκαετίες του 1970 μαθητές έπεσαν πάνω στα γλυπτά και αποσπάστηκε τμήμα της θραυσμένης οπλής αλόγου», σημείωσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Black Friday σε μοριοδοτούμενα σεμινάρια και Πιστοποιήσεις Ξένων Γλωσσών για έξτρα 20 μόρια

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 24/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κρητ
Αντιδράσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τις απομακρύνσεις 18 φοιτητών από τις Εστίες
Η απόφαση αυτή, η οποία βασίζεται σε οικονομικά και ακαδημαϊκά κριτήρια, έχει προκαλέσει ισχυρή αναστάτωση στην κοινότητα των εστιών
Αντιδράσεις στο Πολυτεχνείο Κρήτης για τις απομακρύνσεις 18 φοιτητών από τις Εστίες
πολο
Το Υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει τους πανελλήνιους αγώνες υδατοσφαίρισης 2025-2026 για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε στις 25 Νοεμβρίου 2025 την Προκήρυξη των Πανελλήνιων Αγώνων...

Το Υπουργείο Παιδείας προκηρύσσει τους πανελλήνιους αγώνες υδατοσφαίρισης 2025-2026 για ΓΕΛ και ΕΠΑΛ
δασκαλος
Επιστολή αποσπασμένων εκπαιδευτικών στη Σοφία Ζαχαράκη: Ζητούν αλλαγή του νόμου για τις αποσπάσεις στο εξωτερικό
Οδύσσεια εκπαιδευτικών στο εξωτερικό: Άδεια άνευ αποδοχών ή απομάκρυνση από την οικογένεια
Επιστολή αποσπασμένων εκπαιδευτικών στη Σοφία Ζαχαράκη: Ζητούν αλλαγή του νόμου για τις αποσπάσεις στο εξωτερικό
aithousa_taksi
Ντροπή!: Μαθητές δημοτικού στο Ηράκλειο θα κάνουν μάθημα σε γκαρσονιέρα λόγω έλλειψης τάξεων
Η απόφαση αυτή ανακοινώθηκε πρόσφατα στους γονείς από τη διεύθυνση του σχολείου, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και ανησυχία για τις συνθήκες...
Ντροπή!: Μαθητές δημοτικού στο Ηράκλειο θα κάνουν μάθημα σε γκαρσονιέρα λόγω έλλειψης τάξεων