kaltsa
Ποια είναι τελικά η ιστορία της ανδρικής κάλτσας;

Όσο κι αν σου φαίνεται κοινότυπο, οι Αρχαίοι Έλληνες ανακάλυψαν και τις κάλτσες. Ναι, περάσαμε χρυσές εποχές κάποτε σαν λαός, μην κοιτάς τώρα. Οι κάλτσες είναι ένα πολύ βασικό ανδρικό ένδυμα το οποίο αν το χρησιμοποιήσουμε σωστά μπορεί να αναδείξει το στυλ μας. Η αρχέγονη κάλτσα επινοήθηκε και σχεδιάστηκε από Έλληνα.

Η ιστορία της κάλτσας ξεκινά από την Ελλάδα. Από το "πίλημα" του 8ου π.Χ. αιώνα μέχρι σήμερα. Μια ιστορία σε διαρκή εξέλιξη, με πρωταγωνιστές τους Έλληνες. Είχαμε πολλές ιδέες παλιά, τώρα πλέον όλα επαναλαμβάνονται και ανακυκλώνονται. Η κάλτσα είναι ελληνική ευρεσιτεχνία. Ποια είναι όμως η ιστορία της; Το ταξίδι της μέσα στο χρόνο είναι τεράστιο και πολύ σημαντικό για την ανδρική μόδα.

Tην πρωτοποριακή ιδέα που είχε ο αρχαίος Έλληνας ποιητής Ησίοδος για την αρχέγονη μάλλινη κάλτσα. Ως γνωστόν ο ποιητής Ησίοδος έζησε μετά τον Όμηρο το 750-700 π.Χ στην Άσκρα της Βοιωτίας, που ήταν κάτω από τους πρόποδες του Ελικώνα. Ο Ησίοδος κατά τη διάρκεια της σκληροτράχηλης ποιμενικής ζωής του έγραψε τα ποιήματά του. Στο έργο του Έργα και Ημέρες συμβουλεύει τον αδελφό του Πέρση πώς να προφυλάσσεται από το κρύο και τί να φοράει στο κεφάλι, το κορμί κ.λπ. Σχετικά με τα πόδια, τού συστήνει να φοράει πέδιλα και από μέσα να τυλίγει τα πόδια του με πίλημα, δηλαδή με ύφασμα από συμπιεσμένα μαλλιά ή τρίχες (κετσές).

Ο όρος "κάλτσα" προέρχεται από τη λατινική λέξη soccus, τύπος χαμηλού και άνετου παπουτσιού ή παντόφλας, που χρησιμοποιούνταν τόσο από τους αρχαίους Έλληνες όσο και από τους Ρωμαίους κωμικούς. Στα αρχαία αγγλικά η λέξη έγινε socc, ενώ στη Μεσαιωνική Αγγλία socke. Ακόμη και η λατινική λέξη όμως προέρχεται από την αρχαιοελληνική συκκός, που σήμαινε φρυγικό (από τη Φρυγία) παπούτσι.

Πολλοί από τους αρχαίους Έλληνες φορούσαν τους συκκούς και από πάνω σανδάλια, όπως γίνεται και στη σύγχρονη εποχή, ενώ βγάζοντας τα σανδάλια τους, μπορούσαν να περπατάνε στο σπίτι μόνο με τους συκκούς. Η πρώτη αναφορά στις κάλτσες γίνεται τον 8ο αιώνα π.Χ, όταν ο Ησίοδος (Έλληνας Ποιητής) γράφει για το πίλημα, κάλτσα φτιαγμένη από τρίχες ζώων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το ΤΕΛΙΚΟ Μητρώο Ωφελουμένων - ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΠΡΩΤΟΙ ΣΤΟ GOLEARN

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Νεκτάριος Φαρμάκης
Νεκτάριος Φαρμάκης: Εξασφαλισμένη η μεταφορά 509 μαθητών Ειδικής Αγωγής στην Αχαΐα
Τα επίσημα στοιχεία για τα σχολικά δρομολόγια στην Αχαΐα παρουσίασε στη Βουλή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης
Νεκτάριος Φαρμάκης: Εξασφαλισμένη η μεταφορά 509 μαθητών Ειδικής Αγωγής στην Αχαΐα
ilikiomeni
Ξυλοδαρμός 82χρονου από τη σύζυγό του : «Έχει γκομενιλίκια και θέλει να με πετάξει έξω από το σπίτι»
«Έχει γκομενιλίκια και θέλει να με πετάξει έξω από το σπίτι» – Τι υποστήριξε η 77χρονη που κατηγορήθηκε ότι ξυλοκόπησε τον 82χρονο σύζυγό της
Ξυλοδαρμός 82χρονου από τη σύζυγό του : «Έχει γκομενιλίκια και θέλει να με πετάξει έξω από το σπίτι»