vrasto
Δείτε γιατί ξαφρίζουμε τα βραστά φαγητά;

Πολλοί και πολλές αναρωτιούνται κατά καιρούς τι είναι ο αφρός που μαζεύεται στην επιφάνεια του νερού της κατσαρόλας, όταν βράζουμε κοτόπουλο, μοσχάρι κ.λπ., προκειμένου να φτιάξουμε μια σούπα, αν είναι κάτι «βλαβερό», που πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθεί και να μην καταναλωθεί ή αν μπορούμε να το αφήσουμε στο φαγητό μας.

Πώς γίνεται το ξάφρισμα. Η αφαίρεση του αφρού που συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του υγρού ενός ζωμού κατά την ώρα του μαγειρέματος κρέατος, πουλερικού ή ψαριού γίνεται με τρυπητή κουτάλα.
 
Μόλις πάρει βράση ο ζωμός, στα πρώτα 2-3 λεπτά βλέπει κανείς τους αφρούς που μαζεύονται στην επιφάνεια, αφροί που σε γενικές γραμμές αλλοιώνουν το χρώμα της σούπας ή της σάλτσας και έχουν μάλλον βαριά γεύση. 

Τότε χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και με μια κουτάλα ξαφρίζετε υπομονετικά, απομακρύνοντας όλα τα στοιχεία που θα κάνουν το ζωμό σας πιο βαρύ και οπτικά πιο «λερωμένο». Στα βραστά, είναι καλό να τον αφαιρείτε πριν ρίξετε το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά, για να μην τα πετάξετε και αυτά μαζί του, καθώς αρχικα μαζεύονται στην επιφάνεια του ζωμού.

Ο αφρός αυτός δεν είναι βλαβερός, περιέχει κυρίως λίπος και πρωτεΐνη. Αν παρακάμψετε το ξάφρισμα και αφήσετε τον βρασμό να συνεχιστεί, το μεγαλύτερο μέρος του αφρού θα ενσωματωθεί στο ζωμό, ωστόσο απομεινάρια του θα μείνουν διάσπαρτα στο υγρό και στα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΕΚΠΑ
Διεθνής πρωτοβουλία ΕΚΠΑ για την υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών στο Σουδάν
Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών συντονίζει διεθνές έργο για την προαγωγή της υγείας και των δικαιωμάτων των γυναικών στο Σουδάν
Διεθνής πρωτοβουλία ΕΚΠΑ για την υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών στο Σουδάν
προβολή ταινία σε σχολείο
Προκαταρκτική εξέταση για καθηγήτρια που πρόβαλε «ακατάλληλη» ταινία στο σχολείο
Προκαταρκτική εξέταση από τη ΔΔΕ Γ’ Αθήνας για προβολή ακατάλληλης ταινίας σε Λύκειο - Στη Βουλή οι καταγγελίες γονέων και μαθητών
Προκαταρκτική εξέταση για καθηγήτρια που πρόβαλε «ακατάλληλη» ταινία στο σχολείο