vrasto
Δείτε γιατί ξαφρίζουμε τα βραστά φαγητά;

Πολλοί και πολλές αναρωτιούνται κατά καιρούς τι είναι ο αφρός που μαζεύεται στην επιφάνεια του νερού της κατσαρόλας, όταν βράζουμε κοτόπουλο, μοσχάρι κ.λπ., προκειμένου να φτιάξουμε μια σούπα, αν είναι κάτι «βλαβερό», που πρέπει οπωσδήποτε να απομακρυνθεί και να μην καταναλωθεί ή αν μπορούμε να το αφήσουμε στο φαγητό μας.

Πώς γίνεται το ξάφρισμα. Η αφαίρεση του αφρού που συγκεντρώνεται στην επιφάνεια του υγρού ενός ζωμού κατά την ώρα του μαγειρέματος κρέατος, πουλερικού ή ψαριού γίνεται με τρυπητή κουτάλα.
 
Μόλις πάρει βράση ο ζωμός, στα πρώτα 2-3 λεπτά βλέπει κανείς τους αφρούς που μαζεύονται στην επιφάνεια, αφροί που σε γενικές γραμμές αλλοιώνουν το χρώμα της σούπας ή της σάλτσας και έχουν μάλλον βαριά γεύση. 

Τότε χαμηλώνετε λίγο τη φωτιά και με μια κουτάλα ξαφρίζετε υπομονετικά, απομακρύνοντας όλα τα στοιχεία που θα κάνουν το ζωμό σας πιο βαρύ και οπτικά πιο «λερωμένο». Στα βραστά, είναι καλό να τον αφαιρείτε πριν ρίξετε το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά, για να μην τα πετάξετε και αυτά μαζί του, καθώς αρχικα μαζεύονται στην επιφάνεια του ζωμού.

Ο αφρός αυτός δεν είναι βλαβερός, περιέχει κυρίως λίπος και πρωτεΐνη. Αν παρακάμψετε το ξάφρισμα και αφήσετε τον βρασμό να συνεχιστεί, το μεγαλύτερο μέρος του αφρού θα ενσωματωθεί στο ζωμό, ωστόσο απομεινάρια του θα μείνουν διάσπαρτα στο υγρό και στα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Η ύλη για 70.000 υποψήφιους ως 14/5 με τις λύσεις

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 15/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sintaksei.jpeg
Συντάξεις: Τι συμφέρει με τα πλασματικά έτη – Οι προϋποθέσεις, το κόστος και τα οφέλη [Πίνακες]
Συντάξεις: Η εξαγορά πλασματικών ετών αποτελεί το «κλειδί» για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και τη μείωση του ορίου ηλικίας, έως και επτά...
Συντάξεις: Τι συμφέρει με τα πλασματικά έτη – Οι προϋποθέσεις, το κόστος και τα οφέλη [Πίνακες]
βιβ
Τα νέα προγράμματα σπουδών σε σταυροδρόμι: Μεταρρύθμιση ή εκπαιδευτική στασιμότητα;

Η Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στο παρόν κείμενο, προσεγγίζει κριτικά τα Νέα Προγράμματα Σπουδών, αναγνωρίζοντας...

Τα νέα προγράμματα σπουδών σε σταυροδρόμι: Μεταρρύθμιση ή εκπαιδευτική στασιμότητα;
erasmus
Εκπαιδευτική αποστολή του 4ου ΕΠΑΛ Αθήνας στη Χάβρη για το πρόγραμμα Erasmus+ «Βιώσιμη Κατανάλωση»
Οκτώ μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε βιωματικά εργαστήρια και επισκέψεις σε σημαντικά μνημεία, αποκτώντας πολύτιμες εμπειρίες και...
Εκπαιδευτική αποστολή του 4ου ΕΠΑΛ Αθήνας στη Χάβρη για το πρόγραμμα Erasmus+ «Βιώσιμη Κατανάλωση»