αγόρι κορίτσι γέλιο
Όλοι οι τρόποι που το γέλιο μας ωφελεί – Πότε είναι ακόμη πιο ευεργετικό

Το γέλιο είναι μια πολύπλοκη διαντίδραση του νου και του σώματος ανάμεσα στη γνωστική και συναισθηματική λειτουργία, μια διαδικασία που ξεκινά από τον εγκέφαλο και το νευρικό μας σύστημα. Ο Φρόιντ θεωρούσε το γέλιο έναν μηχανισμό που μπορεί να σταματήσει την επίθεση του άλλου καθώς και τις αρνητικές συναισθηματικές αποκρίσεις ή τα δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να προκύψουν.

Εργαλείο κοινωνικοποίησης

Πρέπει να τονιστεί η κοινωνική διάσταση του γέλιου, καθώς λειτουργεί ως ένα συνολικό εργαλείο για την επικοινωνία και τη σύνδεση μεταξύ των ανθρώπων. Όταν γελάμε μαζί, δημιουργείται μια αίσθηση ομαδικότητας, ότι είμαστε μια κοινότητα. Το γέλιο διαδραματίζει διάφορους κοινωνικούς ρόλους και λειτουργίες, συμβάλλει στη διάλυση των κοινωνικών εντάσεων, στη μείωση των αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων και δημιουργεί ένα αίσθημα ευχαρίστησης συμπαράστασης.

Το χιούμορ είναι μια ιδιαίτερη μορφή ανθρώπινης επικοινωνίας που ως στόχο έχει να προκαλέσει το γέλιο. Όταν ας πούμε λέγονται αστεία και ανταλλάσσονται γέλια, υπάρχει μια θετική ενέργεια, μια ευχαρίστηση μεταξύ των ατόμων που ενισχύει τους δεσμούς. Αντίστοιχα, το γέλιο είναι αυτό που θα αποφορτίσει από την ένταση μιας σύγκρουσης και θα βοηθήσει να αποκατασταθούν οι σχέσεις.

Φυσικά, το χιούμορ όπως και το γέλιο διαδραματίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο στην κοινωνική αποδοχή.

Η επίδραση στον εγκέφαλο

Το γέλιο βοηθάει στη μείωση του άγχους και του στρες, καθώς όταν γελάμε ο εγκέφαλος απελευθερώνει διάφορους νευροδιαβιβαστές. Πρόκειται για χημικές ουσίες που μεταδίδουν τα νεύρα στον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα όπως οι ενδορφίνες, φυσικά παυσίπονα του οργανισμού που απελευθερώνονται κατά το γέλιο αλλά και τον ύπνο και συμβάλλουν στη χαλάρωση, και η σεροτονίνη, ορμόνη που βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και της κακής διάθεσης και ενισχύσει τις κοινωνικές μας σχέσεις.

Το γέλιο έπειτα χαλαρώνει αλλά εξασκεί και τους μυς μας, βελτιώνει την αναπνοή μας, διεγείρει την κυκλοφορία, μειώνει τις ορμόνες του στρες, ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού και τη.

Αρκεί το προσποιητό γέλιο;

Το αυθόρμητο γέλιο είναι μια φυσική αντίδραση σε ένα αστείο, σε έναν ενθουσιασμό, σε μια χαρά, μια έκπληξη. Συμβαίνει αυθόρμητα και ανεξάρτητα από τη θέλησή μας και για αυτό θεωρείται γνήσιο. Απηχεί ακριβώς το θετικό μας συναίσθημα, την ευχαρίστηση και τη χαρά που νιώθουμε.

Ένα προσποιητό γέλιο από την άλλη είναι μια εσκεμμένη «άσχημη» αντίδραση. Τη χαρακτηρίζουμε «άσχημη» γιατί μπορεί να γίνει για διάφορους λόγους, όπως για να κρύψουμε ένα άβολο συναίσθημα, τη θλίψη μας, μια αδιαφορία, να προσποιηθούμε με στόχο την κοινωνική αποδοχή, απλά για να συμμετάσχουμε σε ένα κοινωνικό περιβάλλον.

Αν όμως το γέλιο είναι προσποιητό θα είναι και τόσο ψεύτικο ώστε δεν θα απελευθερωθούν οι ίδιες φυσικές ουσίες που προαναφέραμε.

Πώς να βάλουμε το γέλιο στη ζωή μας

Είναι σημαντικό τα συναισθήματά μας να είναι αληθινά, χωρίς εμπόδια και δεύτερες σκέψεις. Μπορούμε να δούμε μια αστεία ταινία, να μπούμε σε αστείες σελίδες, να συναναστραφούμε ευχάριστους ανθρώπους, να μοιραστούμε μια ευχάριστη ιστορία, να μην ξεχνάμε το παιδί που κρύβεται κάποιες φορές μέσα μας και να θυμόμαστε όλα τα ευχάριστα πράγματα που μας έχουν συμβεί. Ας μη σπαταλήσουμε καμία μέρα χωρίς να γελάσουμε.

Πηγή: ygeiamou.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παντειο απδπχ
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Μνημόνιο συνεργασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για διαρκή επιμόρφωση
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο συμφώνησαν να συνεργαστούν ενεργά προς όφελος της ενημέρωσης και της διαρκούς...
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Μνημόνιο συνεργασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για διαρκή επιμόρφωση
aen.jpg
Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού: Λήγει μεθαύριο η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τις προκαταρκτικές εξετάσεις
Οι εισακτέοι ορίστηκαν σε χίλιους πεντακόσιους εξηνταεννέα (1569) [επτακόσιοι εβδομηντατρείς (773) Πλοίαρχοι και επτακόσιοι ενενηνταέξι (796)...
Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού: Λήγει μεθαύριο η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τις προκαταρκτικές εξετάσεις
seferoelyths
Σεφέρης – Ελύτης: Πήραν το Νομπέλ, τώρα το ΕΚΠΑ τους δίνει και το πτυχίο τους
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών τιμά τον Γιώργο Σεφέρη και τον Οδυσσέα Ελύτη, που παρότι εγγράφηκαν και οι δύο στη Νομική, δεν έφυγαν ποτέ πτυχιούχοι
Σεφέρης – Ελύτης: Πήραν το Νομπέλ, τώρα το ΕΚΠΑ τους δίνει και το πτυχίο τους