farmaka
Τι έδειξε έρευνα

Ένα υγιεινό εσπεριδοειδές φρούτο, με μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και φυτικές ίνες μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για όσους λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα, σύμφωνα με το Healthstat.gr.

Ο λόγος για το γκρέιπφρουτ, ο χυμός του οποίου δε συστήνεται σε ασθενείς που λαμβάνουν συγκεκριμένες αγωγές για υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση, κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή και αϋπνία.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες πιστεύουν πως ένα από τα συστατικά που περιέχει το γκρέιπφρουτ (πιθανότατα η φουναροκουμαρίνη) ευθύνεται για τις αλληλεπιδράσεις τόσο του φρούτου αλλά κυρίως του χυμού, με μια σειρά από διαφορετικά φάρμακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ουσία περιέχεται επίσης στα πικρά/ξινά πορτοκάλια Σεβίλλης, καθώς και στα τανγκέλο (ένα υβρίδιο μανταρινιού και γκρέιπφρουτ). Αν και δεν έχουν γίνει επαρκείς μελέτες σχετικά με την αλληλεπίδραση των δύο αυτών ποικιλιών με τις φαρμακευτικές αγωγές που επηρεάζονται από το γκρέιπφρουτ, οι ειδικοί συστήνουν στους ασθενείς να ακολουθούν τις ίδιες οδηγίες με εκείνες που αφορούν το γκρέιπφρουτ. Το ίδιο δεν ισχύει για τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή όπως είναι τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια ή τα λεμόνια.

Πώς αλληλεπιδρά το γκρέιπφρουτ με τα φάρμακα

Σύμφωνα με τη δημοσίευση του Harvard, το γκρέιπφρουτ δεν αντιδρά άμεσα με τα χάπια. Αυτό που συμβαίνει είναι μια ουσία του γκρέιπφρουτ προσκολλάται σε ένα ένζυμο που υπάρχει στο γαστρεντερικό μας σύστημα, το CYP3A4, το οποίο μειώνει την απορρόφηση των δραστικών ουσιών των φαρμάκων.

Είναι σημαντικό στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι ο χυμός γκρέιπφρουτ μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του ενζύμου CYP3A4, ακόμα και εάν καταναλωθεί σε μικρές ποσότητες. Έρευνες έχουν δείξει ότι ακόμα και ένα μόνο ποτήρι χυμού από γκρέιπφρουτ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του CYP3A4 κατά 47%. Μάλιστα, η επίδραση αυτή είναι εμφανής ακόμα και 24 ώρες μετά την κατανάλωση του χυμού, σε μικρότερο βαθμό όμως (από 47% σε 15,5% περίπου).

Ο χυμός του γκρέιπφρουτ, λοιπόν, καθώς προσκολλάται σε αυτό το ένζυμο μπορεί να μπλοκάρει την αποτελεσματική λειτουργία του και ως εκ τούτου, τα φάρμακα να περάσουν πιο εύκολα από το στομάχι στην κυκλοφορία του αίματος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει υπερδοσολογία, μια συχνά επικίνδυνη κατάσταση κατά την οποία υπάρχει υπερβολικά μεγάλη συγκέντρωση ουσιών στον οργανισμό.

Μια σειρά διαφορετικών δραστικών ουσιών μπορούν να εμφανίσουν αυξημένα επίπεδα μετά την κατανάλωση χυμού από γκρέιπφρουτ. Όπως προαναφέρθηκε, η επίδραση αυτή αφορά ορισμένες αγωγές για υψηλή χοληστερίνη, υπέρταση, κατάθλιψη, αγχώδη διαταραχή και αϋπνία.

Τέλος, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι, εάν λαμβάνετε οποιαδήποτε φαρμακευτική αγωγή, είναι καλό να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας ο οποίος θα σας καθοδηγήσει σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες και αντενδείξεις, ειδικά για την περίπτωσή σας. Τα δημοσιεύματα στο διαδίκτυο μπορούν να σας δώσουν πληροφορίες και ιδέες όσον αφορά τις συζητήσεις που θα κάνετε με το γιατρό σας, αλλά δε μπορούν να αντικαταστήσουν την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα.

Healthstat.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

attiko-nosokomeio
Εργαζόμενοι νοσοκομείου Αττικόν: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Καλλιάνου – Οι απειλές θα πέσουν στο κενό»
«Δεν έχει τίποτα με το «φίλο» Άδωνι Γεωργιάδη και την πολιτική της κυβέρνησης για αυτό και μπορεί ωραιότατα να διαπομπεύει τους υγειονομικούς!»
Εργαζόμενοι νοσοκομείου Αττικόν: «Απαράδεκτες οι δηλώσεις Καλλιάνου – Οι απειλές θα πέσουν στο κενό»
afrikaniki-skoni
Πανεπιστήμιο Κρήτης για αφρικανική σκόνη: Ήταν «σημαντικό» επεισόδιο
Οι μέγιστες συγκεντρώσεις σκόνης παρατηρηθήκαν στην πόλη των Χανιών - Τι έδειξαν οι μετρήσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης
Πανεπιστήμιο Κρήτης για αφρικανική σκόνη: Ήταν «σημαντικό» επεισόδιο
bullying
Σχολική βία: «Η καλλιέργεια κλίματος γενικής καταγγελίας ψηφιακής ή μη “δηλητηριάζει” τις σχέσεις»
«Η καλλιέργεια κλίματος γενικής καταγγελίας ψηφιακής ή μη, δεν αποκαθιστά την παιδαγωγική σχέση απεναντίας, «δηλητηριάζει» τις σχέσεις, δημιουργεί...
Σχολική βία: «Η καλλιέργεια κλίματος γενικής καταγγελίας ψηφιακής ή μη “δηλητηριάζει” τις σχέσεις»
education_foto.jpg
Ζάκυνθος: Διοργανώθηκε εκπαιδευτικό συμπόσιο από κρατικούς φορείς εκπαίδευσης με χορηγία… μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου
«Οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν μάθει να γλείφουν τα ξεροκόμματα που πέφτουν από το πλούσιο τραπέζι των μεγαλοεπιχειρηματιών»
Ζάκυνθος: Διοργανώθηκε εκπαιδευτικό συμπόσιο από κρατικούς φορείς εκπαίδευσης με χορηγία… μεγάλου ξενοδοχειακού ομίλου