Υπουργείο Ανάπτυξης: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα έλλειψης ελαιόλαδου στα καταστήματα»
«Δεν υπάρχει θέμα έλλειψης ελαιόλαδου, όσοι βάζουν πλαφόν ενισχύουν τον πανικό των καταναλωτών», λέει το υπουργείο Ανάπτυξης

Για την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα μέτρα που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το κύμα των υψηλών τιμών, μίλησε ο γενικός γραμματέας εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος στην ΕΡΤ.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι «ο τρόπος αντιμετώπισης της ακρίβειας δεν είναι να υποτάξεις τις τιμές με μέτρα που ίσως δεν είναι και ρεαλιστικά αλλά να συγκλίνουν οι μισθοί με εκείνοι των υπόλοιπων ευρωπαίων. Να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή» και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με πολύ πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ η Ελλάδα είναι από τις πιο φθηνές σε όλη τη Ευρώπη στα προϊόντα καθώς και στα προϊόντα των πολυθενικών εταιρειών».

Από την άλλη πλευρά δεν αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι «κάποιες επιχειρήσεις έχουν μεγάλα μερίδια στην αγορά και εκμεταλλεύονται τη θέση τους για να βγάλουν περισσότερα κέρδη. Όμως στη χώρα μας υπάρχουν διατάξεις που επιτρέπουν ένα μέγιστο ποσοστό κερδοφορίας στις επιχειρήσεις που είναι το ίδιο με αυτό που είχαμε πριν την έναρξη της κρίσης, δηλαδή πριν τις 31/12/2021. Αν κάποιος εκμεταλλεύθηκε αυτή την περίσταση για να αυξήσει τα κέρδη του, επιβάλλονται πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ». Ο κ. Αναγνωστόπουλος γνωστοποίησε ότι αυτή την περίοδο γίνονται εντατικοί έλεγχοι στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και ιδιαίτερα στις πολυεθνικές εταιρείες και όπου διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν πρόστιμα.

Ο ΓΓ Εμπορίου συνέδεσε επίσης τη αναμενόμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους διεθνείς οίκους στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σημαίνει ότι είμαστε πιο αξιόχρεοι από το παρελθόν. Τα επιτόκια μας είναι πλέον αντίστοιχα με των υπολοίπων ανεπτυγμένων κρατών και αυτό ευνοεί συνολικά τη οικονομία μας. Συν τω χρόνω θα φτάσει αυτό στους καταναλωτές, μεταφρασμένο σε αύξηση εισοδημάτων. Είναι όμως η αρχή μιας καλύτερης πορείας σε σχέση με το παρελθόν».

Αφού επανέλαβε ότι η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και δεν αφορά μόνο στη χώρα μας, ο κ. Αναγνωστόπουλος διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα έλλειψης ελαιόλαδου στα καταστήματα. Όμως υπάρχουν ορισμένοι που βάζουν πλαφόν ενισχύοντας τον πανικό των καταναλωτών για να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά. Η συγκεκριμένη μικρή αλυσίδα που διαπιστώθηκε το περιστατικό θα ελεγχθεί».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

brixelesevropaikienosi1012_1.jpg
Ευρωπαϊκά σχολεία: Οι πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών για τον δευτεροβάθμιο κύκλο μετά τις ενστάσεις
Οι υποψήφιοι που γίνονται δεκτοί στη διαδικασία επιλογής θα προσκληθούν σε προφορική συνέντευξη, η ημερομηνία της οποίας θα ανακοινωθεί στην επίσημη...
Ευρωπαϊκά σχολεία: Οι πίνακες κατάταξης εκπαιδευτικών για τον δευτεροβάθμιο κύκλο μετά τις ενστάσεις
EKTAKTO
Ομολόγησε την πράξη του ο A. Λύτρας - «Υπεραγαπάω τη σύζυγό μου. Θα ζητήσω βοήθεια να θεραπευτώ»
Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο γνωστός ποινικολόγος  Aπόστολος Λύτρας  – «Ζητώ συγγνώμη – Θα ζητήσω βοήθεια να θεραπευτώ»
Ομολόγησε την πράξη του ο A. Λύτρας - «Υπεραγαπάω τη σύζυγό μου. Θα ζητήσω βοήθεια να θεραπευτώ»
σφηκας
Πανεπιστήμιο Πατρών: Θλίψη για την απώλεια του ευεργέτη του ιδρύματος Δημητρίου Σφήκα
Ο εκλιπών με τη σύζυγό του Βέρα Σφήκα, με μοναδικό κίνητρο τη διάθεση για προσφορά, χρηματοδότησαν εξ ολοκλήρου την κατασκευή της «Κλινικής...
Πανεπιστήμιο Πατρών: Θλίψη για την απώλεια του ευεργέτη του ιδρύματος Δημητρίου Σφήκα