Υπουργείο Ανάπτυξης: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα έλλειψης ελαιόλαδου στα καταστήματα»
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
«Δεν υπάρχει θέμα έλλειψης ελαιόλαδου, όσοι βάζουν πλαφόν ενισχύουν τον πανικό των καταναλωτών», λέει το υπουργείο Ανάπτυξης

Για την ακρίβεια στα ράφια των σούπερ μάρκετ και τα μέτρα που παίρνει η ελληνική κυβέρνηση για να αναχαιτίσει το κύμα των υψηλών τιμών, μίλησε ο γενικός γραμματέας εμπορίου και προστασίας του καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, Σωτήρης Αναγνωστόπουλος στην ΕΡΤ.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι «ο τρόπος αντιμετώπισης της ακρίβειας δεν είναι να υποτάξεις τις τιμές με μέτρα που ίσως δεν είναι και ρεαλιστικά αλλά να συγκλίνουν οι μισθοί με εκείνοι των υπόλοιπων ευρωπαίων. Να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη του καταναλωτή» και πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με πολύ πρόσφατη έρευνα του ΙΕΛΚΑ η Ελλάδα είναι από τις πιο φθηνές σε όλη τη Ευρώπη στα προϊόντα καθώς και στα προϊόντα των πολυθενικών εταιρειών».

Από την άλλη πλευρά δεν αρνήθηκε να παραδεχθεί ότι «κάποιες επιχειρήσεις έχουν μεγάλα μερίδια στην αγορά και εκμεταλλεύονται τη θέση τους για να βγάλουν περισσότερα κέρδη. Όμως στη χώρα μας υπάρχουν διατάξεις που επιτρέπουν ένα μέγιστο ποσοστό κερδοφορίας στις επιχειρήσεις που είναι το ίδιο με αυτό που είχαμε πριν την έναρξη της κρίσης, δηλαδή πριν τις 31/12/2021. Αν κάποιος εκμεταλλεύθηκε αυτή την περίσταση για να αυξήσει τα κέρδη του, επιβάλλονται πρόστιμα έως 1 εκατ. ευρώ». Ο κ. Αναγνωστόπουλος γνωστοποίησε ότι αυτή την περίοδο γίνονται εντατικοί έλεγχοι στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ και ιδιαίτερα στις πολυεθνικές εταιρείες και όπου διαπιστωθούν παραβάσεις θα επιβληθούν πρόστιμα.

Ο ΓΓ Εμπορίου συνέδεσε επίσης τη αναμενόμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τους διεθνείς οίκους στην αντιμετώπιση της ακρίβειας. «Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας σημαίνει ότι είμαστε πιο αξιόχρεοι από το παρελθόν. Τα επιτόκια μας είναι πλέον αντίστοιχα με των υπολοίπων ανεπτυγμένων κρατών και αυτό ευνοεί συνολικά τη οικονομία μας. Συν τω χρόνω θα φτάσει αυτό στους καταναλωτές, μεταφρασμένο σε αύξηση εισοδημάτων. Είναι όμως η αρχή μιας καλύτερης πορείας σε σχέση με το παρελθόν».

Αφού επανέλαβε ότι η ακρίβεια είναι παγκόσμιο φαινόμενο και δεν αφορά μόνο στη χώρα μας, ο κ. Αναγνωστόπουλος διαβεβαίωσε ότι «δεν υπάρχει κανένα θέμα έλλειψης ελαιόλαδου στα καταστήματα. Όμως υπάρχουν ορισμένοι που βάζουν πλαφόν ενισχύοντας τον πανικό των καταναλωτών για να πληρώνουν μεγαλύτερα ποσά. Η συγκεκριμένη μικρή αλυσίδα που διαπιστώθηκε το περιστατικό θα ελεγχθεί».

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΑΣΚΑΛΟΣ
Όταν το μάθημα γίνεται… ενοχλητικό διάλειμμα: Το σχολείο που τρέχει από δράση σε δράση και ξεχνά γιατί υπάρχει
Ο εκπαιδευτικός αρχίζει να μετατρέπεται σταδιακά από παιδαγωγό σε διοργανωτή δράσεων, διαχειριστή εγγράφων, συντονιστή projects και παραγωγό...
Όταν το μάθημα γίνεται… ενοχλητικό διάλειμμα: Το σχολείο που τρέχει από δράση σε δράση και ξεχνά γιατί υπάρχει
Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Η μεγάλη πρεμιέρα των Πανελλαδικών: Ο υποψήφιος απέναντι στη Νεοελληνική Γλώσσα Νεοελληνική Γλώσσα: Η πρώτη δοκιμασία των Πανελλαδικών και ο αόρατος αντίπαλος
Πανελλήνιες 2026: Η πρώτη πραγματική μάχη δεν είναι απέναντι στο θέμα. Είναι απέναντι στο ίδιο το άγχος.
Η μεγάλη πρεμιέρα των Πανελλαδικών: Ο υποψήφιος απέναντι στη Νεοελληνική Γλώσσα Νεοελληνική Γλώσσα: Η πρώτη δοκιμασία των Πανελλαδικών και ο αόρατος αντίπαλος
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θύελλα αντιδράσεων για τη Φυσική χωρίς Μαθηματικά – Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία μιλά για «γνωσιακή λοβοτομή»
Το ερώτημα που τίθεται είναι εύλογο: Μπορεί κανείς να σπουδάσει Φυσική χωρίς να έχει εξεταστεί στα Μαθηματικά;
Θύελλα αντιδράσεων για τη Φυσική χωρίς Μαθηματικά – Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία μιλά για «γνωσιακή λοβοτομή»