Ο αρχαιολογικός χώρος της Αρχαίας Κορίνθου
Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Τι ήταν τα γνωστά σε όλους μας αμβροσία και νέκταρ στην αρχαιότητα

Στο σχολείο συχνά ακούγαμε στην αρχαία μυθολογία τις λέξεις «νέκταρ» και «αμβροσία», αλλά ίσως να μην ξέρουμε τι ήταν ή να έχουμε ξεχάσει μετά από χρόνια.

Αμβροσία

Η αμβροσία ήταν η τροφή των αθανάτων, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία. Η λέξη προέρχεται από το στερητικό α- και τη λέξη βροτός (θνητός) και δηλώνει καθετί που δίνει ή διατηρεί την αθανασία. Σύμφωνα με τον Όμηρο, το ποτό των θεών ονομάζεται νέκταρ και η τροφή τους αμβροσία. Όμως αμβροσία ονομαζόταν και η τροφή των ίππων των θεών, καθώς και η αλοιφή με την οποία διατηρούσαν το σώμα τους νέο και άλειφαν τους νεκρούς για να μην αποσυντεθούν.

Άμβροτα ή αμβρόσια ονομάζονταν και τα ρούχα, τα πέδιλα και άλλα αντικείμενα των θεών, με την έννοια της αφθαρσίας τους.

Οι θνητοί δεν μπορούσαν να γευτούν την αμβροσία — που ήταν «εννέα φορές πιό γλυκιά από μέλι» — εκτός αν απολάμβαναν της ιδιαίτερης εύνοιας των θεών.

Νέκταρ

Το νέκταρ στην Ελληνική μυθολογία μαζί με την αμβροσία ήταν οι τροφές που έπαιρναν οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου, εννοώντας πως μ' αυτά αποκτούν την αθανασία τους αλλά και τη δύναμή τους. Το νέκταρ αποτελείτε από χυμό μάγκο & ρόδι και είναι το ποτό που έπιναν οι θεοί το όποιο είναι δώδεκα φορές πιο γλυκό από το μέλι. Αυτό, μαζί με την αμβροσία, αποτελούσε την κύρια τροφή τους.

Nέκταρ είναι μια λέξη σύνθετη από το «νέκυς» (νεκρός) και το θέμα «ταρ» του ρήματος «τείρω» που σημαίνει εξαντλώ, καταβάλλω, δηλαδή ένα ποτό που κατανικά τον θάνατο. Άλλη εκδοχή, επειδή οι γλωσσολόγοι αρέσκονται να παίζουν με τις ετυμολογίες, λέει ότι παράγεται από το αρνητικό μόριο «νε» (νη) και το «κτέαρ» (κτήμα), επειδή δεν το απέκτησαν ποτέ οι θνητοί, ή ακόμα από το «νέος» και «κτέαρ» ότι δηλαδή αυτοί που το πίνουν δεν γερνάνε.

Αυτό το ποτό, που περιγράφεται ως ένα είδος ερυθρού και ευωδιάζοντος οίνου, ήταν περίεργο για να το χρησιμοποιούν οι θεοί και να μην μπορούν να το παραγάγουν και να το απολαμβάνουν και οι άνθρωποι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τέλος τα παλιά διπλώματα: Τι αλλάζει για όλους τους οδηγούς

Διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Το ΦΕΚ με τα νέα πτυχία που «ξεκλειδώνουν» 10.000 μόνιμες θέσεις

Πανελλαδικές: Τι «έπεσε» το 2025 - Όλα τα θέματα στα ΓΕΛ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Χρήματα, χαρτονομίσματα σε ευρώ
Έως 500€ ενίσχυση για συνταξιούχους: Στο τραπέζι νέο πακέτο μέτρων στήριξης
Διεύρυνση δικαιούχων, αυξημένη «επιταγή ακρίβειας» και αλλαγές στην προσωπική διαφορά εξετάζει η κυβέρνηση
Έως 500€ ενίσχυση για συνταξιούχους: Στο τραπέζι νέο πακέτο μέτρων στήριξης
γαλα
Συναγερμός για βρεφικές τροφές HiPP: Ανάκληση προϊόντων στην Ευρώπη – Τι λέει η εταιρεία για την Ελλάδα
Ίχνη ποντικοφάρμακου σε παρτίδες του εξωτερικού προκαλούν ανησυχία – Δεν επηρεάζονται τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά
Συναγερμός για βρεφικές τροφές HiPP: Ανάκληση προϊόντων στην Ευρώπη – Τι λέει η εταιρεία για την Ελλάδα
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Πραγματικές εφαρμογές στην ψηφιακή χωρικά καθορισμένη γεωργία
Ανοικτή επιστημονική εκδήλωση: Από δεδομένα drone και δορυφόρων σε αναλύσεις και χαρτογραφήσεις με GIS για λήψη αποφάσεων στη Γεωργία
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο: Πραγματικές εφαρμογές στην ψηφιακή χωρικά καθορισμένη γεωργία
ΥΠΑΙΘΑ
Επιλογή Διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας: Συγκροτήθηκαν τα 4 Περιφερειακά Συμβούλια
Τα συμβούλια απαρτίζονται από συμβούλους ΑΣΕΠ, μέλη ΔΕΠ, εκπροσώπους του ΕΚΔΔΑ και υπάλληλους του υπουργείου Παιδείας
Επιλογή Διευθυντών Α/θμιας και Β/θμιας: Συγκροτήθηκαν τα 4 Περιφερειακά Συμβούλια