thessalia
Το 61% των κουνουπιών είναι «διαβιβαστές» του ιού Δυτικού Νείλου - Tι έδειξαν οι τελευταίοι έλεγχοι μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Τα κουνούπια σε ποσοστό 61% είναι διαβιβαστές του Ιού του Δυτικού Νείλου σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων έλεγχων μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Επίσης, καταγράφονται 18 κρούσματα λεπτοσπείρωσης, 37 γαστρεντερίτιδες και 110 λοιμώξεις αναπνευστικού, σύμφωνα με την ενημέρωση από τον διοικητή της 5ης ΥΠΕ, Φώτη Σερέτη.

«Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταμετρήθηκαν 1.220 προσελεύσεις στα ΤΕΠ των υπό επιτήρηση μονάδων υγείας. Από αυτές, οι 37 έχουν καταγραφεί ως λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος και 110 ως λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος. Από τους ελέγχους που διενεργήθηκαν, οι 37 είχαν θετικό έλεγχο για κορονοϊό. Η αναλογική νοσηρότητα της γαστρεντερίτιδας παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο από το αναμενόμενο. Παρατηρείται αύξηση της αναλογικής νοσηρότητας των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, η οποία όμως βρίσκεται υπό παρακολούθηση. Ωστόσο παραμένει κάτω από το όριο ειδοποίησης και τα περιστατικά δεν φαίνεται να προέρχονται από την ίδια περιοχή. Συνολικά λοιπόν, το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατεγράφησαν 5 νέες νοσηλείες λόγω γαστρεντερίτιδας και 20 νέες νοσηλείες λόγω λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος. »Παρατηρείται μία αύξηση των εισαγωγών των περιστατικών με λοίμωξη του αναπνευστικού, η οποία όμως βρίσκεται υπό παρακολούθηση, ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει κάτω από το όριο ειδοποίησης», όπως ανέφερε ο κ. Σερέτη.

Συμπλήρωσε ότι «όσον αφορά τώρα τα κρούσματα της λεπτοσπείρωσης σήμερα 6 Οκτωβρίου του 2023 έως τις 8 το πρωί δεν διαγνώστηκαν νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα λεπτοσπείρωσης. Επομένως, συνολικά έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα εργαστηριακά 18 κρούσματα λεπτοσπείρωσης, εκ των οποίων, όπως έχει ήδη αναφερθεί, ένας ασθενής έχει καταλήξει και τρεις νοσηλεύονται. Βρίσκονται δε υπό διερεύνηση 31 περιστατικά. Θα πρέπει όμως να υπενθυμίσουμε ότι η βασική πρόληψη της λεπτοσπείρωσης είναι η αποφυγή της έκθεσης σε αυτή».

1.523 λήψεις δειγμάτων νερού μέχρι σήμερα

Σχετικά με το δίκτυο ελέγχου της υδροδότησης στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, ο κ. Σερέτης τόνισε ότι «μέχρι σήμερα στις 8 το πρωί έχουν πραγματοποιηθεί 1.523 λήψεις δειγμάτων. Οι αλλαγές οι οποίες παρουσιάζονται σήμερα είναι στον Δήμο του Νοτίου Πηλίου το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Μετοχίου και Συκής. Στον Δήμο Καρδίτσας το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Καταφυγίου. Στον Δήμο Αγιάς το νερό κρίνεται κατάλληλο για τις τοπικές κοινότητες Παλαιοπύργου και Ομολίου. Στον Δήμο Πύλης το νερό κρίνεται κατάλληλο για την τοπική κοινότητα Λυγαριάς.

Τέλος, στον Δήμο Μετεώρων το νερό κρίνεται κατάλληλο για τον οικισμό Ελάφι Καστανιάς. Εκτός από τις αλλαγές στους Δήμους Νοτίου Πηλίου, Καρδίτσας, Αγιάς, Πύλης και Μετεώρων με τις σημειώσεις που επισημάνθηκαν δεν υπάρχουν αλλαγές στα δίκτυα ύδρευσης και ισχύουν όσα έχουν αναφερθεί σε προηγούμενη ενημέρωση. Όσον αφορά τώρα στο δίκτυο ποιότητας υδάτων κολύμβησης, έχουν πραγματοποιηθεί 42 λήψεις δειγμάτων από τα ύδατα ακτών κολύμβησης και θα ακολουθήσει τη Δευτέρα 9/10/ 2023 ειδική ενημέρωση».

Σήμερα δεν κατεγράφησαν νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. «Συνολικά, μετά την έναρξη των πλημμυρικών φαινομένων έχουν καταγραφεί δέκα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με έναρξη συμπτωμάτων ή θετική δειγματοληψία μετά από τις 5 Σεπτεμβρίου του 2023» τόνισε ο κ. Σερέτης και πρόσθεσε ότι «η καταγραφή εξάλλου, των κρουσμάτων της λοίμωξης εντός του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου είναι αναμενόμενη και δεν παρατηρήθηκε επί του παρόντος κάποια ιδιαίτερη ανησυχητική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στις πληγείσες περιοχές, δεδομένου ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στις περιοχές της Θεσσαλίας ήταν ένα από τα επίκεντρα της κυκλοφορίας του ιού και πριν από τις πλημμύρες. Μπορούμε να πούμε λοιπόν, ότι από τις αρχές του Ιουλίου ως και τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 50 κρούσματα».

Ακόμα ανέφερε ότι «προληπτικά έχει κλείσει μία ζώνη παραγωγής οστράκων στην Πιερία, που βρίσκεται κοντά προς τις εκβολές του Πηνειού, χωρίς όμως να γειτνιάζει με αυτές. Μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά 22 δείγματα σάρκας οστράκων από τις περιοχές που μπορεί να επηρεαστούν από τα νερά του Πηνειού. Όλα τα δείγματα ελέγχθηκαν και το αρχειακό υλικό ήταν όλα συμμορφωμένοι με τις προδιαγραφές οι οποίες υπάρχουν. Όπως έχει ήδη αναφερθεί σχετικά με τα αλιεύματα, η σάρκα των ψαριών είναι απαλλαγμένη από μικροοργανισμούς όσο το ψάρι είναι ζωντανό. Ως εκ τούτου, δεν συντρέχει κανένας λόγος απαγόρευσης της αλιείας και ανησυχίας για την ασφάλεια του τροφίμου και την κατανάλωσή του».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα