koronoios_maska
ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ | INTIME
Έξαρση του κορονοϊού στην Αττική προβλέπει για τις επόμενες εβδομάδες, ο καθηγητής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκης

Ο έμπειρος στα θέματα της πανδημίας του κορονοϊού και ερευνητής από το 1994 σε θέματα Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, διαβλέπει έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού το επόμενο διάστημα στην Αττική.

Επίσης, δεν αποκλείει να σημειωθεί και πίεση στο σύστημα Υγείας μέσα στον χειμώνα, εξαιτίας της συνύπαρξη των τριών αναπνευστικών ιών που πλήττουν τους πολίτες τα τελευταία χρόνια (SARS-CoV-2, γρίπη και RSV).

Ενδέχεται μάλιστα να σημειωθούν και αρκετά θανατηφόρα περιστατικά, όπως λέει, κυρίως ανάμεσα σε υπέργηρα άτομα με συνοδά προβλήματα υγείας.

Η Αττική είναι ένας κόσμος άλλος σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η κοινωνικο – παραγωγική της ζωή είναι τέτοια που βοηθά τη μετάδοση και δίνει μεγάλα νούμερα κρουσμάτων, λόγω της οργάνωσης της ζωής. Δηλαδή μαζικά μέσα συγκοινωνίας, πολύς κόσμος, συγχρωτισμός και όλα αυτά. Με την επιστροφή των εκδρομέων με τα σχολεία, τις δημόσιες συγκοινωνίες και όλα αυτά, θα ξεκινήσει να έχει πρόβλημα το επόμενο διάστημα. Θα “δώσει” μεγάλους αριθμούς, ενώ μέχρι τώρα η διασπορά περιοριζόταν στα νησιά και τις περιοχές των διακοπών. Το καλοκαίρι τα νούμερα δεν ήταν πολύ μεγάλα, ή τα κρούσματα μπορεί να αφορούσαν τουρίστες, οι οποίοι επέστρεφαν στην πατρίδα τους”, σημειώνει ο Καθηγητής Τζανάκης, μιλώντας στο iatropedia.gr.

Η Αττική θα έχει έξαρση της διασποράς του κορονοϊού τις επόμενες δύο εβδομάδες, σημειώνει ο επιστήμονας, ενώ οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται κάθε εβδομάδα, όπως λέει.

Αναμένουμε την κορύφωση τις επόμενες δύο εβδομάδες σε κρούσματα. Οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται κι άλλο και θα δούμε την κορύφωσή τους προς τα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου. Μετά, όμως, θα ξεκινήσει η γρίπη και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV και θα μπλεχτεί το πράγμα”, τονίζει και συμπληρώνει πως τα παραπάνω συμπεράσματα βασίζονται όχι σε νέα επιδημιολογικά μοντέλα, αλλά στην επιστημονική εμπειρική παρατήρηση.

Είναι μια καινούργια τελείως περίοδος που δεν μπορούμε να τη μοντελοποιήσουμε εύκολα χωρίς παρατήρηση. Και επίσης, δεν έχουμε καλή καταγραφή κρουσμάτων, μπορούμε μόνο να πούμε λίγο στοχαστικά και εμπειρικά ότι περιμένουμε κορύφωση ίσως αυτές τις μέρες και εν συνεχεία, θα δούμε πως θα εξελιχθεί περαιτέρω η κατάσταση”, επισημαίνει ο επιστήμονας.

Αύξηση στους θανάτους από COVID-19

Ήδη, η χθεσινή επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για την διασπορά των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων στην Ελλάδα, έδειξε αύξηση κρουσμάτων και θανάτων από COVID-19, ενώ ταυτόχρονα καταγράφηκε και ο πρώτος θάνατος από τη γρίπη.

Συγκεκριμένα, 53 άνθρωποι κατέληξαν από τη νόσο COVID-19 μέσα στην τελευταία εβδομάδα (άνω των 66 ετών), ενώ κι ένας επιπλέον ασθενής άφησε την τελευταία του πνοή σε νοσοκομείο από επιπλοκές του ιού της γρίπης.

Ως προς τον κορονοϊό, οι θάνατοι την εβδομάδα αυτή αυξήθηκαν κατά 18 σε σύγκριση με την προηγούμενη. Επίσης, 36 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού ο αριθμός αυτός είναι πέσει σε μονοψήφια νούμερα.

Τζανάκης: Δυστυχώς θα περάσουμε άσχημα φέτος με πίεση στο σύστημα Υγείας

H εικόνα από τώρα είναι αποθαρρυντική. Εκτός από τις αυξημένες λοιμώξεις COVID-19, εντοπίζονται, όπως τονίζει ο Καθηγητής, και αρκετά κρούσματα γρίπης “σποραδικά μεν, αλλά αρκετά”.

Φέτος δυστυχώς θα περάσουμε άσχημα”, επισημαίνει ο ίδιος και εξηγεί πως δεν αποκλείεται ο κορονοϊός και ο ιός της γρίπης, σε συνδυασμό με τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), να στείλουν πάρα πολύ κόσμο στο νοσοκομείο:

Πολλοί άνθρωποι που είναι επί ξυρού ακμής -όπως λένε- από άποψη υγείας, δηλαδή υπέργηροι με νεφρικές, καρδιακές ή αναπνευστικές ανεπάρκειες, εγκεφαλικά, θα καταλήξουν στο νοσοκομείο, λόγω αποδιοργάνωσης των συνοδών νοσημάτων τους. Το βλέπουμε ήδη στις κλινικές μας. Έρχεται ο ηλικιωμένος 87 ετών και σε 4 – 5 μέρες τον χάνουμε. Από τέτοια περιστατικά θα γεμίσουν φέτος τα νοσοκομεία. Πιστεύω ότι θα έχουμε και πίεση στο ΕΣΥ μέσα στον χειμώνα”, τονίζει ο ίδιος ο Νίκος Τζανάκης.

Πηγή: iatropedia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα