mixalis nikiforos
Εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών ο κ. Μιχάλης Νικηφόρος μιλάει στο alfavita.gr

Εν όψει των επικείμενων περιφερειακών εκλογών είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον -για πρώτη φορά - υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο στον Κεντρικό Τομέα της Περιφέρειας Αττικής, κ. Μιχάλη Νικηφόρο*.

- Κύριε Νικηφόρε, ποιος ήταν ο λόγος που σας ώθησε να ασχοληθείτε ενεργά, ως υποψήφιος, με τα κοινά και συγκεκριμένα με την Περιφέρεια Αττικής;

Καταρχάς, ο κινητήριος μοχλός για την ενασχόλησή μου με την πολιτική είναι η ανιδιοτελής προσφορά στους συμπολίτες μου και στον τόπο στον οποίο ζω και εργάζομαι. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση μπορώ να συμβάλλω με τις γνώσεις μου και να δουλέψω για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων της Περιφέρειας Αττικής. Αυτό, δε, που παράλληλα προσπαθώ μέσα από την υποψηφιότητά μου και την επαφή μου όλο αυτό το διάστημα με τους συμπολίτες μου, είναι να συμβάλλω και στην αλλαγή τρόπου σκέψης και δράσης από όλους-ες μας και κυρίως από τις νέες γενιές. Να γίνουμε όλοι συμμέτοχοι και να δραστηριοποιηθούμε στα κοινά.

- Γιατί αυτή σας η στόχευση εκφράζεται μέσα από τον συνδυασμό “Αττικός Κύκλος Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης” του κ. Ιωακειμίδη;

Ο πρωταρχικός λόγος είναι ότι ο κ. Ιωακειμίδης μπορεί να εμπνεύσει ότι η Αττική μπορεί να αλλάξει πρόσωπο. Είναι ένας άνθρωπος αποτελεσματικός, με εμπειρία, με γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πολίτης της Αττικής και κυρίως με έναν πρότερο έντιμο πολιτικό βίο που συνοδεύτηκε με χρηστή διαχείριση των οικονομικών πόρων και ένα σημαντικό έργο κατά τη διάρκεια της θητείας του για 4 δεκαετίες στο Δήμο Νίκαιας – Ρέντη.

Επιπλέον, ο κ. Ιωακειμίδης είναι ένας άνθρωπος της αυτοδιοίκησης που - θα λέγαμε - “έρχεται για να μείνει” και να αλλάξει την Περιφέρεια Αττικής με σχέδιο και συγκεκριμένη στόχευση. Δεν θέλει να χρησιμοποιήσει την εκλογή του σαν σκαλοπάτι, προκειμένου την επόμενη ημέρα να αναρριχηθεί σε κάποιο πολιτικό θώκο στην Κεντρική εξουσία. Δυστυχώς, αυτό στις μέρες μας δεν είναι κάτι αυτονόητο, καθώς κατά το παρελθόν πολλοί υποψήφιοι έβλεπαν την αυτοδιοίκηση ως εφαλτήριο για Κυβερνητικές θέσεις (ή όπως βλέπουμε να γίνεται σήμερα με το χρίσμα της Κυβέρνησης στον κ. Χαρδαλιά, αντιμετωπίζουν την Περιφέρεια ως κάποιο Υφυπουργείο - προέκταση της Κεντρικής διοίκησης). Αυτή η αντίληψη, μας έχει γυρίσει πολλά χρόνια πίσω και, όπως αποδεικνύεται συνεχώς, δεν βοηθά να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Περιφέρειας Αττικής και δε δίνει λύσεις στα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων της.      

- Ποιες ακριβώς είναι αυτές οι προκλήσεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια Αττικής σήμερα και πως σκοπεύετε να τα αντιμετωπίσετε;

Το πρόγραμμά μας θέτει ως προτεραιότητα τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας. Αν θέλαμε να εξειδικεύσουμε σε 3 βασικά ζητήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, θα μπορούσαμε να εστιάσουμε στα εξής:

Καταρχάς, στοχεύουμε στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος της Αττικής τόσο στους κεντρικούς οδικούς άξονες, αλλά και εντός των δευτερευόντων οδικών δικτύων στους δήμους. Η Περιφέρεια Αττικής την τετραετία αυτή περιορίστηκε σε αποσπασματικές ενέργειες εντυπωσιασμού ενώ απαιτείται ευρύτερη προσέγγιση κυρίως για τις κύριες λεωφόρους του λεκανοπεδίου, όπως είναι οι λεωφόροι Κατεχάκη, Κηφισίας, Μεσογείων, Μαραθώνος και η Παραλιακή, και την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού χάους.

Επιπλέον, οφείλουμε να θωρακίσουμε την Αττική απέναντι στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, απέναντι σε πυρκαγιές όπως αυτές που έπληξαν την Περιφέρεια τα τελευταία χρόνια, απέναντι στις πλημμύρες που πλήττουν κατά περιόδους διάφορες περιοχές ακόμη και κεντρικά σημεία. Με λίγα λόγια, να ανακατανείμουμε πόρους από έργα βιτρίνας σε έργα ουσίας που αφορούν υποδομές και αντιπλημμυρικά έργα.

Παράλληλα, απόλυτη προτεραιότητα μας είναι η διαχείριση των απορριμμάτων - λυμάτων που παράγονται στην Αττική. Είναι γεγονός ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα επεξεργασίας λυμάτων και η Περιφέρεια τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει και να προχωρήσει τη διαχείριση των απορριμμάτων, ίσως το πιο μεγάλο και καυτό πρόβλημα της Αττικής.

Ο συνδυασμός μας, λοιπόν, έχει μελετήσει και σχεδιάσει ένα συγκροτημένο Πρόγραμμα παρεμβάσεων και έργων για την Αττική, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα τα παραπάνω οφείλουμε να τα υλοποιήσουμε με σεβασμό στους δημόσιους και ευρωπαϊκούς πόρους. Ως οικονομολόγος, μπορώ να σας βεβαιώσω ότι η Περιφέρεια έχει πληρώσει ακριβά τους επαγγελματίες και χωρίς ικανότητα σχεδιασμού πολιτικούς που αρκούνται σε έργα βιτρίνας και αυτό φαίνεται στα τεράστια ελλείμματα που δημιουργήθηκαν από την απερχόμενη διοίκηση. Για την προώθηση της πολιτικής μας, λοιπόν, έχουμε εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα το οποίο είναι μελετημένο και κοστολογημένο, με σαφείς προτεραιότητες και κατευθύνσεις.

- Καταλαβαίνω, από τη μέχρι τώρα τοποθέτησή σας, ότι τα προβλήματα της Αττικής είναι πολλά. Όμως υπάρχει μία μεγάλη μερίδα κόσμου που δηλώνει απογοητευμένη από την πολιτική σκηνή στην Ελλάδα (κάτι που αντικατοπτρίστηκε και στα μεγάλα ποσοστά αποχής στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις) και θεωρεί ότι δεν έχει σημασία το τι θα ψηφίσει καθώς “τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει” και “προεκλογικά όλοι δίνουν υποσχέσεις”. Σε αυτό το κομμάτι της κοινωνίας, τι απαντάτε;

Περιγράφετε μια πραγματικότητα, αυτό που πολλοί λένε “είναι όλοι ίδιοι”. Αυτή είναι μια εσφαλμένη αντίληψη - μια μεγάλη παγίδα αν θέλετε- στην οποία οδήγησε και η απερχόμενη αποτυχημένη διοίκηση στην Περιφέρεια Αττικής. Συνέβαλε, δηλαδή, στην απογοήτευση των πολιτών, στην ισοπέδωση των πολιτικών προσώπων και τελικά στην αποχή από τις πολιτικές εξελίξεις.

Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν είναι όλοι ίδιοι. Αυτό αποτυπώνεται στην παρακαταθήκη που αφήνει ο κάθε εκλεγμένος Δήμαρχος ή Περιφερειάρχης στον τόπο του και το έργο που άφησε ο Γιώργος Ιωακειμίδης στο Δήμο Νίκαιας - Ρέντη αποτελεί εγγύηση ότι πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν και στην Περιφέρεια.

Το μεγάλο στοίχημα, λοιπόν, για μας είναι να απεγκλωβίσουμε τους πολίτες από τον μικρόκοσμο των περιορισμένων δυνατοτήτων της απερχόμενης διοίκησης, να τους δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε τη ζωή μας καλύτερη και να τους μεταλαμπαδεύσουμε το όραμα μιας ανθρώπινης Περιφέρειας Αττικής, μιας Περιφέρειας πρότυπο. Αυτός είναι ο στόχος μας και καλούμε τους πολίτες της Περιφέρειας να αποτελέσουν ένα κομμάτι - έναν κρίκο - στον “Αττικό Κύκλο Συνεργασίας και Εμπιστοσύνης”, προκειμένου μαζί να αλλάξουμε την Αττική μας.

* Ο κ. Μιχάλης Νικηφόρος είναι Οικονομολόγος και ελεύθερος επαγγελματίας στο χώρο της Εκπαίδευσης. Είναι εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

xwris-dikastiria-gia-treis-wres-aurio-i-athina.w_l.jpg
Μόνιμοι στα Δικαστήρια: Πώς διορίζεσαι ανεξαρτήτως πτυχίου με Γραπτό σε 2,5 μήνες
Μόνιμοι διορισμοί στα Δικαστήρια πτυχιούχων ΑΕΙ - ΤΕΙ: Όλη η ύλη και η προετοιμασίας για τα γραπτά και τα προφορικά - Που θα εργαστείτε ωςς μόνιμοι
Μόνιμοι στα Δικαστήρια: Πώς διορίζεσαι ανεξαρτήτως πτυχίου με Γραπτό σε 2,5 μήνες