Ομάδες αίματος
Ποιες είναι αυτές οι τιμές

Όταν κάνουμε εξετάσεις αίματος και παίρνουμε τα αποτελέσματα είναι δυσνόητα για εμάς να καταλάβουμε τι σημαίνουν και χρειάζεται να απευθυνθούμε σε γιατρό.

Για αρχή, η γενική αίματος είναι μια εξέταση που μετρά διάφορα στοιχεία και τιμές του αίματος με στόχο μια γενική εκτίμηση της λειτουργίας του οργανισμού και του αίματός σου.

Ανάμεσα στα στοιχεία που εξετάζονται συμπεριλαμβάνονται ο αιματοκρίτης, η αιμοσφαιρίνη, τα αιμοπετάλια, τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια. Στη γενική αίματος συμπεριλαμβάνεται η Τ.Κ.Ε. (Tαχύτητα Kαθίζησης Eρυθρών), εξέταση που μπορεί να εντοπίσει τυχόν φλεγμονές, λοιμώξεις ή διαταραχές στον οργανισμό.

Βιοχημικές εξετάσεις, πρόκειται για εξετάσεις που μετρούν διάφορους δείκτες και ουσίες στο αίμα και δίνουν μια εικόνα για την υγεία διαφόρων οργάνων και λειτουργιών του οργανισμού.

Λιπίδια

Η εξέταση αυτή συμπεριλαμβάνει τη μέτρηση της ολικής χοληστερίνης, της HDL («καλή» χοληστερίνη), LDL («κακή» χοληστερίνη), των τριγλυκεριδίων και των ολικών λιπιδίων. Μπορεί ο γιατρός να «γράψει» όλες τις παραπάνω εξετάσεις ή ορισμένες.

Κάθε είδος λιπιδίων μετριέται χωριστά, ωστόσο ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων είναι που θα δώσει στο γιατρό μια πλήρη εικόνα για το λιπιδαιμικό σου προφίλ, όπως λέγεται, το οποίο συνδέεται με τον κίνδυνο που έχεις για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σάκχαρο, σάκχαρο νηστείας και HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη)

Πρόκειται για τρεις βασικές εξετάσεις που μετρούν τα σάκχαρα στο αίμα και εκτιμούν τον κίνδυνο για διαβήτη.

Το σάκχαρο νηστείας είναι μια εξέταση σακχάρου που γίνεται με συγκεκριμένες οδηγίες από το γιατρό και είναι πολύ πιο ακριβής εξέταση από την απλή μέτρηση σακχάρου, ενώ η HbA1c αντικατοπτρίζει το μέσο όρο του σακχάρου στο αίμα κατά τους προηγούμενους 2-3 μήνες.

Ηπατικοί δείκτες

Πρόκειται για ένα σύνολο εξετάσεων που ελέγχουν την κατάσταση του ήπατος (συκώτι), της χοληδόχου κύστης και του παγκρέατος, ενώ μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσα νοσήματα και ηπατίτιδες. Οι ηπατικοί δείκτες που συνήθως συνταγογραφούνται είναι οι τρανσαμινάσες ή αμινοτανσφεράσες -SGOT και SGPT, η Γ-γλουταμυλική τρανσφεράση (γ-GT), η χολερυθρίνη και η αλκαλική φωσφατάση (ALP).

Έλεγχος νεφρών

Ουρία, ουρικό οξύ και κρεατινίνη. Οι τρεις αυτές εξετάσεις αίματος θα δώσουν στο γιατρό μια γενική εικόνα για την κατάσταση των νεφρών.

Δείκτες θυρεοειδούς

Η TSH, η T4 και η T3 είναι τρεις θυρεοειδικές ορμόνες που οι τιμές τους δείχνουν την κατάσταση λειτουργίας του θυρεοειδούς.

CPK (Κινάση της κρεατίνης)

Η CPK είναι ένα ένζυμο και πρόκειται για έναν από τους βιοχημικούς δείκτες που εξετάζονται σε περίπτωση υποψίας εμφράγματος (CK-MB). Γενικά, η CPK μετρά τη μυϊκή κόπωση.

Μέταλλα και βιταμίνες

Συχνά ο γιατρός θέλει να μάθει τις τιμές τους στον οργανισμό, καθώς, όταν συνεκτιμώνται με άλλα αποτελέσματα, μπορεί να αποκαλύψουν ένα πρόβλημα υγείας. Αυτά που συνήθως μετράμε είναι τα εξής: Ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορος, μαγνήσιο, βιταμίνες Β12 και D3 καθώς και φυλλικό οξύ.

Οι εξετάσεις αίματος που μπορεί να περιλαμβάνει ένα «κλασικό» τσεκ απ: Γενική αίματος, ΤΚΕ, σάκχαρο ορού, ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, ολική χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, HDL, LDL,  SGPT (ALT), SGOT (AST), Γ-GT, ALP (αλκαλική φωσφατάση), σίδηρος, CPK, φερριτίνη, LDH, νάτριο, κάλιο, φώσφορος, μαγνήσιο.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 4-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

super-artificial-intelligence-texniti-noimosyni.jpg
Τεχνητή Νοημοσύνη: Το 11% των κορυφαίων προγραμματιστών αποφοίτησε από ελληνικά ΑΕΙ
Παπαστεργίου: Ο "ψηφιακός βοηθός" του gov.gr, που θα λειτουργεί με τεχνητή νοημοσύνη  θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Τετάρτη
Τεχνητή Νοημοσύνη: Το 11% των κορυφαίων προγραμματιστών αποφοίτησε από ελληνικά ΑΕΙ
Τουρκία σεισμός
Τουρκία: Σεισμός 5,1 Ρίχτερ κοντά στην Κωνσταντινούπολη
Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται 6 χλμ. βόρειο-βορειοανατολικά της πόλης Μουδανιά, και 27 χλμ. βορειοδυτικά της Προύσας, ενώ το εστιακό βάθος...
Τουρκία: Σεισμός 5,1 Ρίχτερ κοντά στην Κωνσταντινούπολη
αριστοτέλειο-πανεπιστήμιο-θεσσαλονίκη
ΑΠΘ: Στις 7-8/12 το 5ο Ετήσιο Φόρουμ για Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νομική Σχολή
Στις 7 και 8 Δεκεμβρίου το 5ο Ετήσιο Φόρουμ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ με τίτλο «Η ιδιωτικότητα στην ψηφιακή εποχή»
ΑΠΘ: Στις 7-8/12 το 5ο Ετήσιο Φόρουμ για Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Νομική Σχολή