Ομάδες αίματος
Ποιες είναι αυτές οι τιμές

Όταν κάνουμε εξετάσεις αίματος και παίρνουμε τα αποτελέσματα είναι δυσνόητα για εμάς να καταλάβουμε τι σημαίνουν και χρειάζεται να απευθυνθούμε σε γιατρό.

Για αρχή, η γενική αίματος είναι μια εξέταση που μετρά διάφορα στοιχεία και τιμές του αίματος με στόχο μια γενική εκτίμηση της λειτουργίας του οργανισμού και του αίματός σου.

Ανάμεσα στα στοιχεία που εξετάζονται συμπεριλαμβάνονται ο αιματοκρίτης, η αιμοσφαιρίνη, τα αιμοπετάλια, τα ερυθρά και τα λευκά αιμοσφαίρια. Στη γενική αίματος συμπεριλαμβάνεται η Τ.Κ.Ε. (Tαχύτητα Kαθίζησης Eρυθρών), εξέταση που μπορεί να εντοπίσει τυχόν φλεγμονές, λοιμώξεις ή διαταραχές στον οργανισμό.

Βιοχημικές εξετάσεις, πρόκειται για εξετάσεις που μετρούν διάφορους δείκτες και ουσίες στο αίμα και δίνουν μια εικόνα για την υγεία διαφόρων οργάνων και λειτουργιών του οργανισμού.

Λιπίδια

Η εξέταση αυτή συμπεριλαμβάνει τη μέτρηση της ολικής χοληστερίνης, της HDL («καλή» χοληστερίνη), LDL («κακή» χοληστερίνη), των τριγλυκεριδίων και των ολικών λιπιδίων. Μπορεί ο γιατρός να «γράψει» όλες τις παραπάνω εξετάσεις ή ορισμένες.

Κάθε είδος λιπιδίων μετριέται χωριστά, ωστόσο ο συνδυασμός των αποτελεσμάτων είναι που θα δώσει στο γιατρό μια πλήρη εικόνα για το λιπιδαιμικό σου προφίλ, όπως λέγεται, το οποίο συνδέεται με τον κίνδυνο που έχεις για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Σάκχαρο, σάκχαρο νηστείας και HbA1c (γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη)

Πρόκειται για τρεις βασικές εξετάσεις που μετρούν τα σάκχαρα στο αίμα και εκτιμούν τον κίνδυνο για διαβήτη.

Το σάκχαρο νηστείας είναι μια εξέταση σακχάρου που γίνεται με συγκεκριμένες οδηγίες από το γιατρό και είναι πολύ πιο ακριβής εξέταση από την απλή μέτρηση σακχάρου, ενώ η HbA1c αντικατοπτρίζει το μέσο όρο του σακχάρου στο αίμα κατά τους προηγούμενους 2-3 μήνες.

Ηπατικοί δείκτες

Πρόκειται για ένα σύνολο εξετάσεων που ελέγχουν την κατάσταση του ήπατος (συκώτι), της χοληδόχου κύστης και του παγκρέατος, ενώ μπορεί να σχετίζονται με αυτοάνοσα νοσήματα και ηπατίτιδες. Οι ηπατικοί δείκτες που συνήθως συνταγογραφούνται είναι οι τρανσαμινάσες ή αμινοτανσφεράσες -SGOT και SGPT, η Γ-γλουταμυλική τρανσφεράση (γ-GT), η χολερυθρίνη και η αλκαλική φωσφατάση (ALP).

Έλεγχος νεφρών

Ουρία, ουρικό οξύ και κρεατινίνη. Οι τρεις αυτές εξετάσεις αίματος θα δώσουν στο γιατρό μια γενική εικόνα για την κατάσταση των νεφρών.

Δείκτες θυρεοειδούς

Η TSH, η T4 και η T3 είναι τρεις θυρεοειδικές ορμόνες που οι τιμές τους δείχνουν την κατάσταση λειτουργίας του θυρεοειδούς.

CPK (Κινάση της κρεατίνης)

Η CPK είναι ένα ένζυμο και πρόκειται για έναν από τους βιοχημικούς δείκτες που εξετάζονται σε περίπτωση υποψίας εμφράγματος (CK-MB). Γενικά, η CPK μετρά τη μυϊκή κόπωση.

Μέταλλα και βιταμίνες

Συχνά ο γιατρός θέλει να μάθει τις τιμές τους στον οργανισμό, καθώς, όταν συνεκτιμώνται με άλλα αποτελέσματα, μπορεί να αποκαλύψουν ένα πρόβλημα υγείας. Αυτά που συνήθως μετράμε είναι τα εξής: Ασβέστιο, νάτριο, κάλιο, φώσφορος, μαγνήσιο, βιταμίνες Β12 και D3 καθώς και φυλλικό οξύ.

Οι εξετάσεις αίματος που μπορεί να περιλαμβάνει ένα «κλασικό» τσεκ απ: Γενική αίματος, ΤΚΕ, σάκχαρο ορού, ουρία, κρεατινίνη, ουρικό οξύ, ολική χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, HDL, LDL,  SGPT (ALT), SGOT (AST), Γ-GT, ALP (αλκαλική φωσφατάση), σίδηρος, CPK, φερριτίνη, LDH, νάτριο, κάλιο, φώσφορος, μαγνήσιο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

podilato_9.jpg
Κλειστό σήμερα το κέντρο και το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας λόγω του ποδηλατικού Γύρου 2024
Θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε  λεωφόρους, οδούς και πλατείες των Δήμων Αθηναίων, Καλλιθέας, Ν. Σμύρνης, Π. Φαλήρου, Αλίμου,...
Κλειστό σήμερα το κέντρο και το παραλιακό μέτωπο της Αθήνας λόγω του ποδηλατικού Γύρου 2024
ΤΑΞΗ
Ένα ολόκληρο Γυμνάσιο σε ομηρία με τον καταγγελλόμενο διευθυντή να παραμένει στη θέση του
Τα φαινόμενα αυταρχισμού από προϊσταμένους θα πολλαπλασιαστούν και θα ενταχθούν στο προσεχές μέλλον, καθώς εκτρέφονται από τον αντιευκπαιδευτικό...
Ένα ολόκληρο Γυμνάσιο σε ομηρία με τον καταγγελλόμενο διευθυντή να παραμένει στη θέση του