Thumbnail
Αυτό το νυχτερινό σύμπτωμα μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ και τις καρδιακές παθήσεις

Οι βιολογικοί παράγοντες που προκαλούν εξάψεις μπορεί να συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και τις καρδιακές παθήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι εξάψεις συχνά απορρίπτονται ως ένα δυσάρεστο σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, ένα σύμπτωμα περισσότερο άβολο παρά επιβλαβές. Ωστόσο, μια νέα μελέτη βρήκε μια σχέση μεταξύ των εξάψεων, της νόσου του Αλτσχάιμερ και των καρδιακών παθήσεων, σύμφωνα με το CNN.

Για τη μελέτη, λήφθηκε και αναλύθηκε αίμα από γυναίκες που φορούσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας συσκευές, που παρακολουθούσαν την εφίδρωση και τον ύπνο τους.

Στη μελέτη για το Αλτσχάιμερ, οι ερευνητές έψαχναν για μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη – το βήτα-αμυλοειδές 42/40 – η οποία σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ «φαίνεται να παίζει κεντρικό ρόλο στην παθολογία της νόσου του Αλτσχάιμερ».

«Είναι η πρώτη φορά που η επιστήμη δείχνει ότι οι εξάψεις συνδέονται με βιοδείκτες αίματος της νόσου του Αλτσχάιμερ», είπε στο CNN η Δρ. Stephanie Faubion, διευθύντρια της Ειδικής Κλινικής Γυναικείας Υγείας της Mayo Clinic και ιατρική διευθύντρια της The Menopause Society.

Οι εξάψεις, φυσικά, είναι ένα πανταχού παρόν σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης, που ορίζεται ως η διακοπή του εμμηνορροϊκού κύκλου μετά από 12 μήνες χωρίς περίοδο. Χαρακτηρίζονται από ένα ξαφνικό αίσθημα ζεστασιάς και μπορεί να συνοδεύονται από κρίσεις έντονης εφίδρωσης, συχνά τη νύχτα, υποστηρίζει η Mayo Clinic.

Η μέση ηλικία για την εμμηνόπαυση στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι τα 51, σύμφωνα με την Mayo Clinic , αλλά τα συμπτώματα μπορεί να ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα.

«Βρήκαμε ότι οι νυχτερινές εφιδρώσεις συσχετίστηκαν με δυσμενή προφίλ βήτα-αμυλοειδούς 42/40, υποδεικνύοντας ότι οι εξάψεις που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να είναι δείκτης των γυναικών που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας Αλτσχάιμερ», σημείωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Rebecca Thurston, καθηγήτρια ψυχιατρικής που διευθύνει το Εργαστήριο Γυναικείας Βιοσυμπεριφορικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ στο Πιτ Δημόσιας Υγείας.

Οι εξάψεις έδειξαν επίσης πιθανή καρδιακή νόσο. Για αυτή τη μελέτη, η οποία περιελάμβανε επίσης έλεγχο του αίματος γυναικών που φορούσαν την συσκευή όλο το βράδυ, οι ερευνητές αναζήτησαν την C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, η οποία σύμφωνα με την Mayo Clinic παράγεται από το ήπαρ ως απόκριση στη φλεγμονή και μπορεί να υποδηλώνει αυξημένο κίνδυνο καρδιακών προσβολών.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει φυσιολογικά μετρούμενες εξάψεις σε σχέση με τη φλεγμονή και προσθέτει στοιχεία σε ένα αυξανόμενο σύνολο βιβλιογραφίας που υποδηλώνουν ότι οι εξάψεις μπορεί να υποδηλώνουν υποκείμενο αγγειακό κίνδυνο», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Mary Carson, διδακτορική φοιτήτρια κλινικής και βιο-υγείας στο το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι οι εξάψεις δεν ήταν αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ ή της καρδιακής νόσου, απλώς ένας δείκτης. Προειδοποίησαν όσους αντιμετωπίζουν εξάψεις να μιλήσουν με τους γιατρούς τους και να λάβουν προληπτικά μέτρα για να διασφαλίσουν την καλή υγεία της καρδιάς.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

ΠΙΕΡΡΑΚΑΚΗΣ
Πιερρακάκης: Αυτές είναι οι αλλαγές που θα κάνουμε στο σχολείο και στον τρόπο διδασκαλίας μαθημάτων
Κυριάκος Πιερρακάκης: «Όλα τα μαθήματα χρειάζεται να έρθουν στο 2023/2024 με ταχύτατα βήματα και να σταματήσει ο τρόπος που σήμερα διδάσκονται.»
Πιερρακάκης: Αυτές είναι οι αλλαγές που θα κάνουμε στο σχολείο και στον τρόπο διδασκαλίας μαθημάτων
τάξη
Πώς ο Covid χτύπησε τα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο και «γονάτισε» ακόμα και τη Φινλανδία
Πρωτοφανής πτώση των επιδόσεων στα μαθηματικά και την ανάγνωση μεταξύ 2018 και 2022
Πώς ο Covid χτύπησε τα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο και «γονάτισε» ακόμα και τη Φινλανδία