χρηστος χρονοπουλος
Ο Χρήστος Χρονόπουλος για 16 χρόνια ήταν σε αμαξίδιο

Έφυγε από τη ζωή στις 7 Σεπτεμβρίου ο Χρήστος Χρονόπουλος σε ηλικία 49 ετών, ο οποίος είχε μείνει ανάπηρος ύστερα από άγριο ξυλοδαρμό από αστυνομικούς, το 2007, στο ΑΤ Καλλιθέας.

Η υπόθεση του Χρήστου είχε συγκλονίσει την κοινωνία καθώς είχε βασανιστεί από αστυνομικούς, οι οποίοι μετά από χρόνια καταδικάστηκαν για πρώτη φορά με το άρθρο του ποινικού κώδικα για βασανισμό κρατουμένου με τους δύο αστυνομικούς να καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης τριών ετών με αναστολή.

Ο Χρήστος Χρονόπουλος προσήχθη το 2007 στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας, μετά από καταγγελία ότι ενοχλούσε τους πελάτες καφετέριας.

Αν και στο αστυνομικό τμήμα οδηγήθηκε χωρίς σωματικά προβλήματα, δύο ώρες μετά την προσαγωγή του κλήθηκε το ΕΚΑΒ, το οποίο τον παρέλαβε σε κωματώδη κατάσταση και διακομίστηκε στο Θριάσιο Νοσοκομείο, όπου και διαπιστώθηκε βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλες σοβαρές κακώσεις.

Υποβλήθηκε σε πολύωρο χειρουργείο, νοσηλεύτηκε για μήνες σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και μετά σε κέντρο αποκατάστασης. Η κακοποίηση προκάλεσε μεταξύ άλλων μόνιμη ολική κινητική αναπηρία.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Δανάη Κισκήρα-Μπαρτσώκα με ανάρτησή της στα social media «τα τελευταία 16 χρόνια της ζωής του, ο Χρήστος τα πέρασε σε ένα αμαξίδιο έχοντας πια ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%».

«Σε μία από τις ελάχιστες φορές που ακούστηκε η φωνή του στον 6ο όροφο του Εφετείου Αθηνών ήταν όταν πετάχτηκε απαντώντας μόνος του στην ερώτηση του προέδρου της έδρας, ο οποίος ρώτησε τον πρώτο μάρτυρα και θείο του τι πιστεύει ότι έγινε εντός του ΑΤ Καλλιθέας.  «Ψυχοθεραπεία με ξύλο», είπε χαρακτηριστικά.

«Στην υπόθεση αυτή, έγινε για πρώτη φορά εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 137Α του Ποινικού Κώδικα που κάνει λόγο για βασανιστήριο κρατουμένου» υπογραμμίζει η δημοσιογράφος.

Αναλυτικά:

«Στις 7 Σεπτεμβρίου, έφυγε από τη ζωή στα 49 του χρόνια ο Χρήστος Χρονόπουλος που βασανίστηκε από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Καλλιθέας το 2007. Τα τελευταία 16 χρόνια της ζωής του, ο Χρήστος τα πέρασε σε ένα αμαξίδιο έχοντας πια ποσοστό αναπηρίας άνω του 67%.

Οι βασανιστές του τον παρέλαβαν στις 22 Μαΐου 2007 όρθιο και μέσα σε τέσσερις ώρες τον παρέδωσαν σε κωματώδη κατάσταση στο Θριάσιο νοσοκομείο. Έφερε σοβαρότατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, αφού τον είχαν σακατέψει στο ξύλο έπειτα από προσαγωγή του στο τμήμα για «παρενόχληση» θαμώνων σε καφετέρια, ο ιδιοκτήτης της οποίας –ήταν αυτός που κάλεσε το 100– τους είχε επισημάνει ότι επρόκειτο για άτομο με ψυχολογικά προβλήματα.

Η ζωή του Χρήστου άλλαξε σε ένα απόγευμα, επειδή κάποιοι εκμεταλλευόμενοι τη στολή και την εξουσία που τους δίνει το κράτος για ακόμα μία φορά, ξέσπασαν πάνω σε έναν ψυχικά νοσούντα, ο οποίος είχε χάσει τον πατέρα του λίγες ημέρες πριν, και μετέτρεψαν έναν αυτοεξυπηρετούμενο και αρτιμελή άνθρωπο σε σάκο του μποξ.

Πέρυσι, ολοκληρώθηκε το εφετείο της υπόθεσής του. Οι δύο αστυνομικοί Αριστείδης Κόκκινος και Νίκος Σουτόγλου, καταδικάστηκαν τελεσίδικα σε τρία χρόνια με αναστολή για τον βασανισμό του Χρήστου.

Στις περισσότερες δικασίμους, ο Χρήστος ήταν εκεί συνοδευόμενος από τη θεία του που τα τελευταία χρόνια τον φρόντιζε.

Σε μία από τις ελάχιστες φορές που ακούστηκε η φωνή του στον 6ο όροφο του Εφετείου Αθηνών ήταν όταν πετάχτηκε απαντώντας μόνος του στην ερώτηση του προέδρου της έδρας, ο οποίος ρώτησε τον πρώτο μάρτυρα και θείο του τι πιστεύει ότι έγινε εντός του ΑΤ Καλλιθέας.

«Ψυχοθεραπεία με ξύλο» είπε.

*Στην υπόθεση αυτή, έγινε για πρώτη φορά εφαρμογή της διάταξης του άρθρου 137Α του Ποινικού Κώδικα που κάνει λόγο για βασανιστήριο κρατουμένου».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pistopoiisi agglikwn
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
Το πιο εύκολο online Πιστοποιητικό Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2,C1,C2 στην Ελλάδα είναι αυτό που προωθεί η goLearn με ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΙΣΧΥ και πλήρη...
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ