Αστυνομική βία: Ξεκίνησε η δίκη των αστυνομικών για τον βασανισμό του Χρήστου Χρονόπουλου
Οι αστυνομικοί έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα για τα βασανιστήρια σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου

Ξεκίνησε την Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Αθηνών, η εκδίκαση της έφεσης δύο καταδικασμένων σε κάθειρξη 8 ετών αστυνομικών για τα βασανιστήρια σε βάρος του Χρήστου Χρονόπουλου.

Οι δύο άνδρες έχουν καταδικαστεί πρωτόδικα για τα αδικήματα των άρθρων 137 Α και 137Β Ποινικού Κώδικα, δηλαδή για βασανιστήρια όντας αστυνομικοί υπάλληλοι στα καθήκοντα  οποίων αναγόταν η φύλαξη και επιμέλεια κρατουμένων.

Κατά τις βραδινές ώρες της 22ης Μαΐου 2007, ο Χρήστος Χρονόπουλος, που αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, προσήχθη στο Αστυνομικό Τμήμα Καλλιθέας επειδή «ενοχλούσε» θαμώνες γειτονικής καφετέριας.

Στο τμήμα έφτασε αρτιμελής και χωρίς σωματικά προβλήματα, περπατώντας. Δύο ώρες μετά την προσαγωγή του, κλήθηκε στο ΑΤ το ΕΚΑΒ, το οποίο παρέλαβε τον κ. Χρονόπουλο σε σε κωματώδη κατάσταση. Ο ίδιος διακομίσθηκε στο Θριάσιο όπου οι γιατροί διαπίστωσαν βαρύτατη κρανιοεγκεφαλική κάκωση και άλλες σοβαρές κακώσεις.

Η πρωτόδικη απόφαση ήταν ότι ο άντρας χτυπήθηκε από τους δύο αστυνομικούς με σκοπό την τιμωρία και τον εκφοβισμό του. Σας αποτέλεσμα, ο ίδιος υπέστη ανεπανόρθωτες βλάβες που τον κατέστησαν μη αυτοεξυπηρετούμενο. Το θύμα ήταν παρόν στη δικαστική αίθουσά σε αμαξίδιο. Παρόντες ήταν και οι δύο κατηγορούμενοι αστυνομικοί.

Ο θείος του θύματος, που την επομένη του ξυλοδαρμού του ενημερώθηκε ότι ο ανιψιός του ήταν στο Θριάσιο και έψαξε να μάθει τί είχε συμβεί, ήταν ο πρώτος μάρτυρας που κατέθεσε.

«Ο Χρήστος ήταν στη Νευροχειρουργική Κλινική, στην Εντατική, σε κρίσιμη κατάσταση. Οι γιατροί μας ενημέρωσαν ότι είχε χειρουργηθεί τα ξημερώματα εξαιτίας αιματώματος στο κεφάλι", κατέθεσε ο μάρτυρας. Στη συνέχεια, όπως είπε, "πήγα στο Α.Τ. Καλλιθέας, όπου είχε προσαχθεί. Μου έλεγαν ότι δεν ήξεραν τι  είχε συμβεί και ότι το έψαχναν. (...). Πήγα και στην καφετέρια, μου είπαν ότι ήταν όρθιος όταν τον έβαλαν στο περιπολικό. Έκαναν μήνυση κατά αγνώστων», είπε.

Ο ίδιος ήταν και αυτός που έκανε μήνυση κατά τεσσάρων αστυνομικών: του πληρώματος του περιπολικού, που μετέφερε το θύμα από την καφετέρια στο αστυνομικό τμήμα, και των δύο αστυνομικών που είχαν βάρδια στο Α.Τ., όταν είχε στα χέρια του όλες τις ιατρικές γνωματεύσεις. Πρωτόδικα, οι δύο πρώτοι κηρύχθηκαν αθώοι, αφού, σύμφωνα με το δικαστήριο, οι κακώσεις που υπέστη στο θύμα συνέβησαν μέσα στο Α.Τ.

«Ο Χρήστος έμεινε δύο μήνες στην Εντατική και μέχρι τον Οκτώβριο του 2007 στη Νευρολογική Κλινική. Από τότε είναι έτσι όπως τον βλέπετε: δεν μπορεί να μιλήσει, να σηκωθεί, έχει ακράτεια, δεν μπορεί να μείνει μόνος τους ούτε λεπτό. Τον φροντίζει η αδερφή μου στην Πάτρα», κατέθεσε ο μάρτυρας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα