αστρος
Από που προέρχεται η φράση αυτή

«Κουτσοί, στραβοί στον Άγιο Παντελεήμονα», είναι μία φράση που χρησιμοποιείται συχνά από πολλούς ανθρώπους. Από που όμως προέρχεται και τι σημαίνει.

Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με άλλες φράσεις ή ιστορίες, εδώ έχουμε να κάνουμε με υπαρκτό πρόσωπο. Ο Άγιος Παντελεήμονας υπήρξε και η θρησκεία μας λέει ότι είναι ο προστάτης των ανάπηρων. Αυτός που γιατρεύει τους τυφλούς, παθήσεις του σώματος κλπ. Όμως κάποιοι πίστευαν ότι ο ίδιος είχε εμφανιστεί στο Άστρος, ένα χωριό της Κυνουρίας, κοντά στο 1830.

Σύμφωνα με τον μύθο, ο άγνωστος τύπος που αποφάσισε να παρουσιαστεί σαν… Άγιος Παντελεήμονας, δεν γιάτρεψε ποτέ κανέναν. Λογικό, αφού δεν ήταν ούτε γιατρός, ούτε Άγιος. Από την άλλη, όμως, δεν πείραξε και κανέναν. Δεν προκάλεσε κάποιο πρόβλημα. Έτσι, οι κάτοικοι του χωριού τον άφηναν να νιώθει… Άγιος, φροντίζοντας να διαδώσει τη φήμη του και στις γύρω περιοχές.

Το αποτέλεσμα, ήταν οι κάτοικοι του χωριού έβλεπαν οικογενειάρχες, μόνους τους ή με τα παιδιά τους, να καταφθάνουν στο Άστρος για να γιατρευτούν από τον Άγιο.

«Κουτσοί, στραβοί όλοι στον Άγιο Παντελεήμονα», λέει ο θρύλος ότι ήταν η φράση που έλεγαν τότε οι κάτοικοι του χωριού της Κυνουρίας βλέποντας το πλήθος να καταφθάνει συνεχώς, παρά το γεγονός ότι ποτέ κανείς τους δεν αποκόμισε κάποιο όφελος από αυτές τις επισκέψεις. Επισκέψεις οι οποίες χάρισαν ακόμη μία φράση στον λαό για να λέει στα επόμενα χρόνια, φτάνοντας μέχρι και το σήμερα που εξακολουθεί να χρησιμοποιείται είτε στον προφορικό είτε στον γραπτό λόγο.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

To 1o Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ECTS και 50Є εγγραφή - Αιτήσεις έως 29-11

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Οφθαλμαπάτη με το ζώο
Οφθαλμαπάτη που ζαλίζει: Μπορείτε να βρείτε το κρυμμένο ζώο σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα;
Μπορείτε να εντοπίσετε το κρυμμένο ζώο μέσα σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα;
Οφθαλμαπάτη που ζαλίζει: Μπορείτε να βρείτε το κρυμμένο ζώο σε λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα;
Συνταγές ομορφιάς
Τα συστατικά για υγιές σώμα και δέρμα κρύβονται στο ντουλάπι της κουζίνας – Και ένα στο ψυγείο
Τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά κρύβουν σημαντικές ευεργετικές ιδιότητες για τη συνολική υγεία και πολλαπλά οφέλη για το δέρμα
Τα συστατικά για υγιές σώμα και δέρμα κρύβονται στο ντουλάπι της κουζίνας – Και ένα στο ψυγείο