ποδια
Πολλά μπορούν να δείξουν τα νύχια των ποδιών μας

Τα νύχια γενικά και συγκεκριμένα στα πόδια μπορούν να «μαρτυρήσουν» πολλά για την υγεία μας.

Μωβ

Όταν ένα από τα νύχια των ποδιών παίρνει μωβ απόχρωση, αυτό συνήθως υποδεικνύει υπονύχιο αιμάτωμα, δηλαδή μελανιά κάτω από την επιφάνεια του νυχιού. Ένας τραυματισμός των αιμοφόρων αγγείων που βρίσκονται κάτω από το νύχι –για παράδειγμα επειδή έπεσε ένα βαρύ αντικείμενο επάνω στο πόδι– μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία και κατ’ επέκταση αποχρωματισμό του νυχιού.

Ένας τέτοιος τραυματισμός συνήθως δεν απαιτεί θεραπεία, αφού το νύχι σταδιακά θα μεγαλώσει και θα ανακτήσει τη φυσιολογική του όψη. Ωστόσο, σε περίπτωση που εκδηλώνεται στο σημείο έντονος πόνος, ίσως χρειαστεί αφαίρεση του νυχιού από τον γιατρό.

Η μωβ απόχρωση των νυχιών στα πόδια μπορεί επίσης να υποδεικνύει διαταραχή στην κυκλοφορία του αίματος και ελλιπή οξυγόνωση των νυχιών. Εκτός από την αλλαγή του χρώματος, στην περίπτωση αυτή εκδηλώνεται συνήθως και πόνος στο δάχτυλο ή το νύχι.

Κιτρινωπό ή καφετί

Οι συνηθέστερες αιτίες που τα νύχια των ποδιών έχουν κιτρινωπό ή καφετί χρώμα είναι οι διαταραχές στην αναπνευστική λειτουργία ή στο λεμφικό σύστημα, ο διαβήτης και οι μύκητες των νυχιών. Σε περίπτωση ονυχομυκητίασης, τα νύχια γίνονται επίσης πιο παχιά και εύθρυπτα.

Λευκό

Η λευκονυχία, δηλαδή η λευκή απόχρωση του νυχιού ή η εμφάνιση λευκών σημαδιών επάνω στα νύχια, είναι ενδεικτική για ποικίλα προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα, μπορεί να εμφανιστούν στο νύχι λευκές γραμμές αν ασκείται στα νύχια επαναλαμβανόμενη πίεση –όπως συμβαίνει όταν τα παπούτσια είναι μικρότερο νούμερο από αυτό που πρέπει. Η λευκονυχία μπορεί επίσης να είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ψευδαργύρου, σιδήρου ή πρωτεϊνών στον οργανισμό.

Μαύρο

Όταν ολόκληρη η επιφάνεια του νυχιού στο πόδι έχει πάρει μαύρο χρώμα, συχνοί «υπαίτιοι» είναι η έλλειψη βιταμίνης Β12, ένα πρόβλημα στα νεφρά ή κάποια πάθηση στο συκώτι. Μια μαύρη γραμμή στο νύχι, κατάσταση γνωστή ως γραμμική μελανωνυχία, συνήθως είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής παραγωγής χρωστικών ουσιών (μελανοκύτταρα) και δεν θεωρείται επικίνδυνη.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Κύκλωμα «εξαφάνισε» δυο μαθήτριες

Πιστοποίηση Ιταλικών εύκολα και πολύ άμεσα για ΑΣΕΠ - Τέλος χρόνου 26/2

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Δημόσιο - Εργασία
Δημόσιο: Εργαζόμενη σε υπουργείο κατήγγειλε παρενόχληση από προϊστάμενό της και δικαιώθηκε
Αρχικά η υπάλληλος ζητούσε 20.000 ευρώ ως αποζημίωση από το Δημόσιο, αλλά όταν η υπόθεση εκδικάστηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο, τελικώς κατάφερε...
Δημόσιο: Εργαζόμενη σε υπουργείο κατήγγειλε παρενόχληση από προϊστάμενό της και δικαιώθηκε