μαγγελανος
Χάθηκαν καράβια και δινόταν μάχη με τη θάλασσα

Σαν σήμερα, πριν πολλά χρόνια, ένα από τα πέντε πλοία του θρυλικού θαλασσοπόρου Φερδινάνδου Μαγγελάνου, επιστρέφει στο Σαν Λουκάρ ντε Μπαραμέντα της Ισπανίας· ήταν το πρώτο που έκανε τον περίπλου της Γης, ενώ τα κόκκαλα του ίδιου έμεινες στις Φιλιππίνες.

Υπάρχουν πολλές συναρπαστικές ιστορίες για εκείνη την αποστολή: χρηματοδοτήθηκε από τους Ισπανούς και το πλήρωμα αποτελούνταν κυρίως από ισπανούς και πορτογάλους ναυτικούς, ωστόσο ανάμεσα στους ναύτες βρίσκονταν Έλληνες, Βρετανοί, Γάλλοι και Βορειοαφρικανοί.

Ο σκοπός της αποστολής δεν ήταν ο γύρος της υδρογείου αλλά η ανακάλυψη διαδρομής δυτικά προς τις Μολούκες Νήσους, ένα αρχιπέλαγος στην Ινδονησία που όπου αφθονούσαν τα μπαχαρικά. Το ταξίδι ήταν εμπνευσμένο από τις περιπέτειες του Χριστόφορου Κολόμβου που είχε παρόμοιο στόχο: να φτάσει στις Ινδίες ταξιδεύοντας δυτικά και να συνάψει εμπορικές συμφωνίες μεταξύ της Ισπανίας και των ασιατικών βασιλείων.

Το 1494, ο πάπας Αλέξανδρος ΣΤ' υπέγραψε τη Συνθήκη του Τορδεσίγια, η οποία χώριζε στη μέση τον κόσμο που ανακαλύφθηκε πρόσφατα μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, η πιο αποτελεσματική ανατολική διαδρομή προς το νησί των Μπαχαρικών τέθηκε υπό πορτογαλικό έλεγχο, ενώ οι Ισπανοί έπρεπε να βρουν ένα νέο πέρασμα πλέοντας δυτικά γύρω από τη Νότια Αμερική.

Ενώ ο Μαγγελάνος ήταν Πορτογάλος στην καταγωγή, ο βασιλιάς Κάρολος Α' της Ισπανίας του ανέθεσε την αποστολή. Ο βασιλιάς Μανουέλ Α΄ της Πορτογαλίας το θεώρησε ως πράξη προσβολής και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να εμποδίσει τον Μαγγελάνο να λύσει κάβους. Ο Μαγγελάνος τελικά άνοιξε πανιά τον Αύγουστο του 1519, και ακόμη και τότε, ένας πορτογαλικός στόλος από καραβέλες στάλθηκε πίσω του για να τον συλλάβει και να τον αλυσοδέσει, δίχως όμως να τα καταφέρει.

Το τρομερό του ταξίδι

Το ταξίδι του Μαγγελάνου ήταν μια Οδύσσεια: υπήρξαν οι εσωτερικές συγκρούσεις στα πλοία του, οι Ισπανοί πάθαιναν ναυτία στην ιδέα ότι ο καπετάνιος τους ήταν Πορτογάλος. Τα πληρώματα στασίασαν αρκετές φορές πριν ο στόλος φτάσει στις ακτές της Νότιας Αμερικής.

Η πιο σοβαρή ανταρσία σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1520, όταν τρία από τα πέντε πλοία του στόλου στράφηκαν εναντίον του Μαγγελάνου· η υπόθεση διευθετήθηκε άμεσα: εγκαταλείφθηκαν άντρες σε νησί όταν διαπιστώθηκε ότι σχεδίαζαν την ανταρσία. Ένα από τα πλοία της νηοπομπής το «San Antonio» εγκατέλειψε την αποστολή και επέστρεψε στην Ισπανία.

Ένα ακόμη πλοίο βυθίστηκε όταν χτυπήθηκε από καταιγίδα στο νότιο άκρο της Νότιας Αμερικής. Το ταξίδι συνεχίστηκε, ωστόσο, και τον Νοέμβριο του 1520, ο Μαγγελάνος έφτασε σε αυτό που σήμερα είναι γνωστό ως το Στενό του Μαγγελάνου.

Ο θρυλικός θαλασσοπόρος «βάφτισε» και τον Ειρηνικό Ωκεανό, ευγνωμονώντας τον για τα ήρεμα και γαλήνια νερά του: «Mar Pacifico» τον είπε, που στα πορτογαλικά σημαίνει «ειρηνική θάλασσα». Ο Μαγγελάνος υπέθεσε ότι θα έφτανε γρήγορα στα Νησιά των Μπαχαρικών, χωρίς να γνωρίζει ότι ο Ειρηνικός είναι το μεγαλύτερο κομμάτι νερού στη Γη. Τα πλοία ταξίδευαν επί 98 εξαντλητικά μερόνυχτα στην ανοιχτή θάλασσα πριν δουν τη στεριά. Ενώ ήταν αγκυροβολημένοι κοντά στη σημερινή Αργεντινή, το πλήρωμα του Μαγγελάνου φέρεται να συνάντησε άνδρες ύψους πάνω από δύο μέτρα στις ακτές της Παταγονίας. Ένας από εκείνους τους «γίγαντες» εντάχθηκε στο πλήρωμα, αλλά πέθανε καθώς διέσχιζαν τον Ειρηνικό.

Ο πιστός Χριστιανός

Ένα άλλο ελάχιστα γνωστό γεγονός είναι ότι ο Μαγγελάνος υπήρξε πιστός Χριστιανός Ευαγγελιστής, που προσηλύτιζε πολλούς ιθαγενείς στον Χριστιανισμό: στις Φιλιππίνες βάφτισε τον βασιλιά Χουμαμπόν και πολλούς από τους υπηκόους του.

Στο νησί Μακτάν στις Φιλιππίνες ήταν που ο Μαγγελάνος άνοιξε μάχη με τους ντόπιους αφού ο βασιλιάς Λάπου Λάπου αρνήθηκε να ασπαστεί τον Χριστιανισμό. Ο Μαγγελάνος σκοτώθηκε κατά τη σύγκρουση.

Από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά, τη διοίκηση του ισπανικού στόλου ανέλαβε ο Χουάν Σεμπαστιάν Ελκάνο, ο οποίος κατάφερε να επιστρέψει στην Ισπανία με ένα μόνο καράβι, το «Victoria» μια μέρα σαν σήμερα του 1522. Μόνο 18 άνθρωποι είχαν μείνει ζωντανοί από το πλήρωμα που αριθμούσε 270 άτομα όταν ξεκίνησαν το 1519. Ουδείς Ευρωπαίος επιχείρησε να επαναλάβει τον περίπλου του πλανήτη για σχεδόν έξι ολόκληρες δεκαετίες μετά!

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εσώρουχα
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
Αυτά είναι τα επικίνδυνα εσώρουχα που αγαπούν οι γυναίκες: Έχουν απαγορευθεί σε 3 χώρες
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
εμβόλιο
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά
Η προκλινική σύνθεση του εμβολίου που ανέπτυξε η ομάδα προσέφερε, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, υψηλά επίπεδα ανοσίας από θανατηφόρα επίπεδα...
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά