glossa
Η νόσος απαντάται συνήθως σε άτομα άνω των 40 ετών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ολοένα και μικραίνει η ηλικιακή ομάδα των ατόμων που νοσούν. Πλέον, αναφέρεται σχετικά συχνά και σε άτομα γύρω στα 30.

Ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται όταν τα κύτταρα του σώματος πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και με ταχείς ρυθμούς. Τα κύτταρα του σώματος διαιρούνται για να παράξουν άλλα νέα μόνο όταν χρειάζεται, για να διατηρηθεί το σώμα σε υγιή κατάσταση. Αν η διαίρεση γίνεται χωρίς λόγο, υπάρχουν πλεονάζοντα κύτταρα, με αποτέλεσμα να σχηματίζουν όγκο.

Ο καρκίνος του στόματος μπορεί να προκαλέσει μετάσταση μέσω του λεμφικού συστήματος. Το 70% των καρκίνων του στόματος, του φάρυγγα και του οισοφάγου επηρεάζεται από το κάπνισμα ή το αλκοόλ. Η νόσος απαντάται συνήθως σε άτομα άνω των 40 ετών, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ολοένα και μικραίνει η ηλικιακή ομάδα των ατόμων που νοσούν. Πλέον, αναφέρεται σχετικά συχνά και σε άτομα γύρω στα 30.

Οι παράγοντες κινδύνου που επηρεάζουν και έχουν ενοχοποιηθεί για πρόκληση καρκίνου του στόματος είναι:

Η κατάχρηση αλκοόλ
Το κάπνισμα
Το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
Η HPV λοίμωξη (κονδυλώματα στόματος)
Η υπερβολική έκθεση των χειλιών στον ήλιο

Συμπτώματα και αίτια καρκίνου του στόματος

Ο καρκίνος του στόματος εξελίσσεται σταδιακά. Τα πρώτα συμπτώματα που μπορεί να αναφερθούν είναι:

1. Έλκη στη γλώσσα
Τα επώδυνα έλκη ή οι πληγές που δεν ανταποκρίνονται καλά στη φαρμακευτική αγωγή είναι από τα πρώτα συμπτώματα του καρκίνου του στόματος ή της γλώσσας.

Κανονικά, τα έλκη είναι επώδυνα και προκαλούν μεγάλη δυσφορία. Ωστόσο, η διαφορά τους με άλλες παθήσεις είναι ότι στην περίπτωση του καρκίνου είναι πολύ πιο ευαίσθητα και εμφανίζονται πολύ συχνά.

Είναι σημαντικό να μην τα συγχέετε με τα κανονικά έλκη ή τον στοματικό έρπητα. Να προσέχετε το βαθμό και τη διάρκεια του πόνου.

2. Πόνος
Ο πόνος που προκαλείται από τον καρκίνο της γλώσσας δεν περιορίζεται μόνο στη γλώσσα. Μπορεί επίσης να εκτείνεται σε όλο το στόμα και το λαιμό.

Ενδέχεται να τον αισθανθείτε κατά τη διάρκεια καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως την κατανάλωση υγρών ή η μάσημα των τροφίμων.
Ανάλογα με τον πόνο κατά την κατάποση ή τη μάσηση, αυτό μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρκίνου, αν και μπορεί επίσης να αποδοθεί σε άλλες λοιμώξεις του λαιμού, αμυγδαλίτιδες ή αλλεργίες.
Εστιάστε προσεκτικά στην ένταση και στη διάρκεια του πόνου.

Εάν διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα και παρατηρείτε άλλα συμπτώματα όπως κηλίδες στη γλώσσα σας, είναι καλύτερο να εξεταστείτε από έναν γιατρό ώστε να έχετε μια σωστή διάγνωση.

3. Στίγματα στη γλώσσα
Οι κηλίδες και τα στίγματα είναι μια άλλη σημαντική ένδειξη ότι μπορεί να έχετε καρκίνο της γλώσσας.

Είναι συνήθως λευκά (λευκοπλάκια) ή κόκκινα (ερυθροπλάκια) και διαρκούν περισσότερο από δύο εβδομάδες. Εάν αυτό ισχύει στην περίπτωσή σας, πρέπει να δείτε έναν γιατρό για να μάθετε τι συμβαίνει.

Εάν ο γιατρός σας το κρίνει απαραίτητο, θα διενεργήσει βιοψία για να αναλύσει τα στίγματα.

4. Κακοσμία, από τα συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας
Το να παρουσιάσετε μετά τα παραπάνω συμπτώματα και κακοσμία στο στόμα είναι πολύ συνηθισμένο. Μπορείτε να την εξαλείψετε αν βουρτσίσετε τα δόντια και τη γλώσσα σας, αλλά η κακοσμία θα επιστρέψει, συνοδευόμενη ενδεχομένως από αιματηρή γεύση.

5. Αιμορραγία στη γλώσσα, από τα συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσας
Πολλοί άνθρωποι που έχουν αιμορραγία στην περιοχή της γλώσσας τη συγχέουν με την αιμορραγία των ούλων ή των ελκών. Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να μάθετε από πού προέρχεται η αιμορραγία.
 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΜΕΤΡΟ
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ τις ημέρες του Πάσχα - Τα δρομολόγια για Λεωφορεία, Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ
Πώς θα λειτουργήσουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς κατά τη διάρκεια των εορτών του Πάσχα
Πώς θα κινηθούν τα ΜΜΜ τις ημέρες του Πάσχα - Τα δρομολόγια για Λεωφορεία, Μετρό, Ηλεκτρικό και Τραμ