τηγάνι
Τα μειονεκτήματα στο τηγάνισμα χωρίς λάδι

Το air-fryer που προσφέρει την δυνατότητα τηγάνισμα χωρίς λάδι έχει κάνει ρεκόρ πωλήσεων τα τελευταία χρόνια και πολλοί το έχουν στην κουζίνα τους. Αυτές οι συσκευές κυκλοφορούν τη θερμότητα σε υψηλές θερμοκρασίες για να τηγανίσουν, να ψήνουν στη σχάρα ή να ψήνουν χωρίς να χρησιμοποιούν λάδι. Δημιουργούν ένα τραγανό εξωτερικό στρώμα ενώ αφήνουν το φαγητό ζουμερό και αφράτο στο εσωτερικό.

Η διαιτολόγος Ariana Cucuzza από την Cleveland Clinic εξηγεί αν μια φριτέζα αέρος αξίζει μια θέση στον πάγκο της κουζίνας. Το τηγάνισμα χωρίς λάδι και συγκεκριμένα το μαγείρεμα στον αέρα έχει περισσότερα οφέλη παρά μειονεκτήματα.

Τι πλεονεκτήματα έχει το τηγάνισμα χωρίς λάδι

Ο κύριος λόγος που οι άνθρωποι αγαπούν το τηγάνισμα χωρίς λάδι είναι ότι, σε σύγκριση με το παραδοσιακό τηγάνισμα, μειώνει σημαντικά τη συνολική πρόσληψη θερμίδων. Όπως λέει η Δρ. Cucuzza, οι περισσότεροι άνθρωποι μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων κατά 70 έως 80%, όταν χρησιμοποιούν φριτέζες αέρα.

Επίσης, οι φριτέζες αέρα είναι χρονικά αποδοτικές. «Μπορείς να ψήσεις ένα στήθος κοτόπουλου πιο γρήγορα σε φριτέζα αέρος από ότι στο φούρνο και το καθάρισμα είναι συνήθως πιο εύκολο», λέει.

Ένα άλλο πλεονέκτημα: Εάν έχετε άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή στο σπίτι (ιδιαίτερα τα παιδιά), το τηγάνισμα χωρίς λάδι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ψήσετε τα λαχανικά και να τα κάνετε πιο νόστιμα.

Τέλος, σε αντίθεση με το τηγάνισμα, το τηγάνισμα στον αέρα συνήθως δεν γεμίζει το σπίτι με μυρωδιές.

Τα μειονεκτήματα στο τηγάνισμα χωρίς λάδι

Ένα μειονέκτημα στο τηγάνισμα χωρίς λάδι είναι ότι ωθεί μερικούς ανθρώπους να θεωρούν ότι μπορούν να τρώνε τηγανιτά φαγητά κάθε μέρα.

«Αν και μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, με φαγητά τηγανισμένα στον αέρα φαίνεται δελεαστική, θα καταλήξετε να χάσετε τα υπέροχα οφέλη των φυτικών λιπαρών όπως το ελαιόλαδο», λέει η Δρ. Cucuzza και τονίζει: «Είναι εύκολο να ξεχάσουμε ότι το υψηλής ποιότητας λίπος, με μέτρο, είναι σημαντικό για την υγεία του εγκεφάλου και των ορμονών».

Το τηγάνισμα χωρίς λάδι παράγει επίσης υψηλές θερμοκρασίες με πολύ γρήγορο ρυθμό, καθιστώντας έτσι εξαιρετικά εύκολο το κάψιμο των τροφίμων. Και τα καμμένα τρόφιμα μπορεί να είναι καρκινογόνα.

Επιπλέον, προσθέτει η Δρ. Cucuzza, επειδή οι περισσότερες συσκευές μαγειρεύουν 1 έως 3 κιλά φαγητού τη φορά, μπορεί να είναι δύσκολο να τηγανίζετε στον αέρα γεύματα για μια μεγάλη οικογένεια.

Τα καλύτερα φαγητά για τηγάνισμα χωρίς λάδι

Όλα τα τρόφιμα που έχετε συνηθίσει να τηγανίζετε, όπως οι πατάτες και το κοτόπουλο, γενικά βγαίνουν πολύ καλά στη φριτέζα αέρα.

«Αν ψάχνετε κάτι να τηγανίσετε στον αέρα, θα συνιστούσα σπιτικές γλυκοπατάτες. Μπορεί να είναι δύσκολο να γίνουν τραγανές σε έναν συμβατικό φούρνο. Αντίθετα, πασπαλίστε τις με το αγαπημένο σας καρύκευμα, ρίξτε τις στη φριτέζα και απολαύστε τες!», λέει η Δρ. Cucuzza.

Τέλος, εάν θέλετε να επενδύσετε σε μια φριτέζα αέρος, η ειδικός συνιστά να αναζητήσετε μοντέλα που χρησιμοποιούν πλαστικό χωρίς BPA.

Πηγή: oygeia.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκπαιδευτικοί στην Ισλανδία
Καινοτόμοι Έλληνες εκπαιδευτικοί στη χώρα του Πάγου και της Φωτιάς!
Συμμετείχαν σε Διακρατικό Επιμορφωτικό Πρόγραμμα στην Ισλανδία για την Υπαίθρια και την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, στο πλαίσιο του προγράμματος...
Καινοτόμοι Έλληνες εκπαιδευτικοί στη χώρα του Πάγου και της Φωτιάς!
Πανεπιστήμιο της Λωζάνης: Φοιτητές κατέλαβαν την είσοδο κτιρίου
Πανεπιστήμιο της Λωζάνης: Φοιτητές κατέλαβαν την είσοδο κτιρίου - Ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Φοιτητές κατέλαβαν την είσοδο κτιρίου στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης ζητώντας κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Πανεπιστήμιο της Λωζάνης: Φοιτητές κατέλαβαν την είσοδο κτιρίου - Ζητούν κατάπαυση πυρός στη Γάζα
Πρύτανης πανεπιστημίου της Γλασκώβης
Απαγόρευση εισόδου στη Γαλλία για πρύτανη Πανεπιστημίου - Παρείχε στη Γάζα ιατρικές υπηρεσίες
«Με εμποδίζουν να εισέλθω στην Γαλλία» - Θα απευθυνόταν στη γαλλική Γερουσία για να περιγράψει την εμπειρία του ως γιατρός στη Γάζα
Απαγόρευση εισόδου στη Γαλλία για πρύτανη Πανεπιστημίου - Παρείχε στη Γάζα ιατρικές υπηρεσίες