φρούτα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
Αρκετά μεγάλες είναι οι αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα τους τελευταίους μήνες, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις υποχώρησης των τιμών

Αρκετά μεγάλες παραμένουν οι αυξήσεις των τιμών σε φρούτα και λαχανικά, προκαλώντας τεράστιες δυσκολίες στους καταναλωτές για την αγορά των βασικών τροφίμων.

Για το θέμα που απασχολεί τα νοικοκυριά μίλησαν στις «Συνδέσεις» ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών και ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γ.γ. Εμπορίου.

Αισχροκέρδεια στα νησιά

«Η αισχροκέρδεια έχει πάει κι αυτή διακοπές. Έχει μεταφερθεί στα νησιά» ανέφερε ο κ. Ραυτόπουλος. Μιλώντας για τις τιμές των φρούτων που έχουν πάρει την ανιούσα δήλωσε ότι τα καρπούζια τον Ιούνιο πωλούνταν από τους παραγωγούς στα 26 με 28 λεπτά, την ώρα που ο καταναλωτής τα αγοράζει από 60 λεπτά έως 1 ευρώ. Στα ύψη είναι και οι τιμές στα ζαρβαβατικά με τους καταναλωτές να πληρώνουν σχεδόν διπλάσια τιμή στα νησιά.

«Οι τιμές που αναφέρουμε για την Αττική δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Βρισκόμαστε στον 26ο μήνα της αύξησης των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης, εκ των οποίων στους 16 μήνες ο πληθωρισμός είναι διψήφιος. Από τον Ιούλιο πέρυσι μέχρι φέτος τα επιτόκια στα δάνεια έχουν αυξηθεί 10 φορές και αυτό θα συνεχιστεί» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμένων Καταναλωτών.

«Προφανώς γίνονται έλεγχοι. Υπάρχουν πρόστιμα και αυτό έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι οι έλεγχοι είναι διαρκείς» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Αναγνωστόπουλος κάνοντας λόγο για περιορισμένα κρούσματα αισχροκέρδειας.

«Αυτό που δεν πρέπει να μείνει σαν εικόνα στους καταναλωτές είναι ότι η ακρίβεια η οποία ζούμε αυτή τη στιγμή είναι προϊόν αισχροκέρδειας. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα στην οποία συμβαίνουν τα πράγματα διαφορετικά από ότι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο» ανέφερε ο γ.γ. Εμπορίου παραδεχόμενος ότι όντως υπάρχει μια αύξηση 25% τον Μάιο και τον Ιούνιο στα φρούτα.

Έλεγχοι και πρόστιμα

«Σε μια ελεύθερη αγορά πράγματι κανείς μπορεί να πουλάει όσο θέλει. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίοδο, στην οποία έχουμε υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, το κράτος έχει λάβει μέτρα προκειμένου να μην μπορεί να ξεπεράσει με μια επιχείρηση το μέγιστο περιθώριο κέρδους, αυτό που είχε δηλαδή πριν την έναρξη της κρίσης σε βασικά αγαθά βασικής διαβίωσης» συμπλήρωσε.

Και όπως είπε οι έλεγχοι είναι διαρκείς τόσο στην λιανική πώληση όσο και στη χονδρική πώληση αλλά και στη βιομηχανία.

«Σε κάθε περίπτωση τα πρόστιμα που υπάρχουν είναι υψηλά. Προτείνουμε στους επιχειρηματίες να προσέχουν πάρα πολύ τον τρόπο με τον οποίο τιμολογούν» σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Ο ίδιος κάλεσε τους καταναλωτές να προσέχουν τις τιμές την περίοδο των θερινών εκπτώσεων για να μην παραπλανηθούν λέγοντας ότι τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ υψηλά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γιατί τα παράθυρα στις σχολικές αίθουσες μπαίνουν αριστερά των μαθητών

Πώς να πάρετε έως 36.000€ για ανακαίνιση με επιδότηση 90%

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Πανελλαδικές - πανελλήνιες εξετάσεις
Πανελλήνιες: Ο μύθος των «εύκολων» θεμάτων και η σκληρή αλήθεια των μαθημάτων-καρμανιόλα
Με έναν τρόπο σχεδόν τεχνικό, η δυσκολία ρυθμίζεται ώστε να παράγεται μια συγκεκριμένη εικόνα: λίγοι άριστοι, αρκετοί μέτριοι και πολλοί που μένουν...
Πανελλήνιες: Ο μύθος των «εύκολων» θεμάτων και η σκληρή αλήθεια των μαθημάτων-καρμανιόλα
mitera-paidia-oikogeneia.jpg
Συντάξεις μητέρων ανηλίκων: Πότε «κλειδώνει» η έξοδος και πότε οδηγεί στα 67
Οι κρίσιμες ημερομηνίες, οι 5.500 ημέρες ασφάλισης και τα συχνά λάθη που στερούν τα ευνοϊκά όρια συνταξιοδότησης
Συντάξεις μητέρων ανηλίκων: Πότε «κλειδώνει» η έξοδος και πότε οδηγεί στα 67
aeroplano-aerodromio-ypa-taksidi.jpg
Δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη για 40.000 νέους: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το DiscoverEU
Ποιοι δικαιούνται το «χρυσό εισιτήριο» της ΕΕ και μέχρι πότε μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο δημοφιλές πρόγραμμα
Δωρεάν ταξίδια στην Ευρώπη για 40.000 νέους: Άνοιξαν οι αιτήσεις για το DiscoverEU
Καιρός, σκόνη, κακοκαιρία, πρόγνωση καιρού
Ο καιρός σήμερα Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο: Τι αναμένουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Το «κοκτέιλ» αφρικανικής σκόνης και λασποβροχών επιμένει – Πότε υποχωρεί η κακοκαιρία, η πρόγνωση για το διήμερο
Ο καιρός σήμερα Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο: Τι αναμένουμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη