φρούτα
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME NEWS
Αρκετά μεγάλες είναι οι αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα τους τελευταίους μήνες, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις υποχώρησης των τιμών

Αρκετά μεγάλες παραμένουν οι αυξήσεις των τιμών σε φρούτα και λαχανικά, προκαλώντας τεράστιες δυσκολίες στους καταναλωτές για την αγορά των βασικών τροφίμων.

Για το θέμα που απασχολεί τα νοικοκυριά μίλησαν στις «Συνδέσεις» ο Απόστολος Ραυτόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμενων Καταναλωτών και ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, γ.γ. Εμπορίου.

Αισχροκέρδεια στα νησιά

«Η αισχροκέρδεια έχει πάει κι αυτή διακοπές. Έχει μεταφερθεί στα νησιά» ανέφερε ο κ. Ραυτόπουλος. Μιλώντας για τις τιμές των φρούτων που έχουν πάρει την ανιούσα δήλωσε ότι τα καρπούζια τον Ιούνιο πωλούνταν από τους παραγωγούς στα 26 με 28 λεπτά, την ώρα που ο καταναλωτής τα αγοράζει από 60 λεπτά έως 1 ευρώ. Στα ύψη είναι και οι τιμές στα ζαρβαβατικά με τους καταναλωτές να πληρώνουν σχεδόν διπλάσια τιμή στα νησιά.

«Οι τιμές που αναφέρουμε για την Αττική δεν υπήρχαν στο παρελθόν. Βρισκόμαστε στον 26ο μήνα της αύξησης των τροφίμων και των ειδών πρώτης ανάγκης, εκ των οποίων στους 16 μήνες ο πληθωρισμός είναι διψήφιος. Από τον Ιούλιο πέρυσι μέχρι φέτος τα επιτόκια στα δάνεια έχουν αυξηθεί 10 φορές και αυτό θα συνεχιστεί» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζόμένων Καταναλωτών.

«Προφανώς γίνονται έλεγχοι. Υπάρχουν πρόστιμα και αυτό έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι οι έλεγχοι είναι διαρκείς» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Αναγνωστόπουλος κάνοντας λόγο για περιορισμένα κρούσματα αισχροκέρδειας.

«Αυτό που δεν πρέπει να μείνει σαν εικόνα στους καταναλωτές είναι ότι η ακρίβεια η οποία ζούμε αυτή τη στιγμή είναι προϊόν αισχροκέρδειας. Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα στην οποία συμβαίνουν τα πράγματα διαφορετικά από ότι σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο» ανέφερε ο γ.γ. Εμπορίου παραδεχόμενος ότι όντως υπάρχει μια αύξηση 25% τον Μάιο και τον Ιούνιο στα φρούτα.

Έλεγχοι και πρόστιμα

«Σε μια ελεύθερη αγορά πράγματι κανείς μπορεί να πουλάει όσο θέλει. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίοδο, στην οποία έχουμε υψηλές πληθωριστικές πιέσεις, το κράτος έχει λάβει μέτρα προκειμένου να μην μπορεί να ξεπεράσει με μια επιχείρηση το μέγιστο περιθώριο κέρδους, αυτό που είχε δηλαδή πριν την έναρξη της κρίσης σε βασικά αγαθά βασικής διαβίωσης» συμπλήρωσε.

Και όπως είπε οι έλεγχοι είναι διαρκείς τόσο στην λιανική πώληση όσο και στη χονδρική πώληση αλλά και στη βιομηχανία.

«Σε κάθε περίπτωση τα πρόστιμα που υπάρχουν είναι υψηλά. Προτείνουμε στους επιχειρηματίες να προσέχουν πάρα πολύ τον τρόπο με τον οποίο τιμολογούν» σημείωσε ο κ. Αναγνωστόπουλος. Ο ίδιος κάλεσε τους καταναλωτές να προσέχουν τις τιμές την περίοδο των θερινών εκπτώσεων για να μην παραπλανηθούν λέγοντας ότι τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ υψηλά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

tempi
Τέμπη: Μηνυτήρια αναφορά για την αλλοίωση ηχητικών ντοκουμέντων κατέθεσαν συγγενείς του μηχανοδηγού
Μηνυτήρια αναφορά για αλλοίωση στοιχείων – Εξαφάνισαν 11 λεπτά συνομιλιών για να ενοχοποιήσουν τον νεκρό μηχανοδηγό
Τέμπη: Μηνυτήρια αναφορά για την αλλοίωση ηχητικών ντοκουμέντων κατέθεσαν συγγενείς του μηχανοδηγού