delfinia
Τουλάχιστον 50 από τα 96 μαυροδέλφινα που εξόκειλαν σε παραλία της δυτικής Αυστραλίας πέθαναν

Τουλάχιστον 50 μαυροδέλφινα πέθαναν μερικές ώρες αφότου εξόκειλαν σε παραλία της δυτικής Αυστραλίας, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές, οι οποίες που δίνουν μάχη για να σώσουν περίπου 40 που υποφέρουν στην άμμο.
  
Το περιστατικό έρχεται λίγες ημέρες αφότου 55 μαυροδέλφινα συγγενικού είδους εξόκειλαν σε νησί της δυτικής Σκωτίας, ένα σχετικά συχνό φαινόμενο που παραμένει ωστόσο ανεξήγητο.

Στην Αυστραλία, τα 51 μαυροδέλφινα  ήταν μέλη μιας ομάδας σχεδόν 100 κητοειδών που εντοπίστηκαν χθες Τρίτη ανοικτά του Τσέινες Μπιτς κοντά στο Όλμπανι, περίπου 400 χλμ. νοτιοανατολικά του Περθ.

Αξιωματούχος δήλωσε «αισιόδοξος» για την τύχη άλλων 45 κητοειδών που εξόκειλαν υπό επιτήρηση. Ο Πίτερ Χάρτλεϊ, ο οποίος επιβλέπει τις διασώσεις, δήλωσε πως τα θηλαστικά που επιβίωσαν θα ελευθερωθούν μόλις κριθεί ότι θα είναι αρκετά δυνατά.

Εθελοντές με καγιάκ θα τα βοηθήσουν να περάσουν το βραχώδες τμήμα της ακτής και να φθάσουν σε πιο βαθιά νερά, πρόσθεσε. «Είμαστε αισιόδοξοι. Πρέπει να είμαστε σε αυτό τον τομέα», δήλωσε χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «πολύ αγχωτική για όλους όσοι είναι παρόντες».

Η υπηρεσία πάρκων και πανίδας της πολιτείας της δυτικής Αυστραλίας δήλωσε ότι εργάζεται με εθελοντές στην προσπάθεια να σώσει τα δελφίνια που είναι ακόμη ζωντανά και πως προβλέπει να τα οδηγήσει σε πιο βαθιά νερά στη διάρκεια της ημέρας.

Εκπρόσωπος της υπηρεσίας πάρκων δήλωσε πως η υπηρεσία πλημμύρισε από εκατοντάδες προτάσεις βοήθειας, διευκρινίζοντας πως υπάρχει πλέον επαρκής αριθμός εθελοντών και καλώντας το κοινό να μείνει μακριά από την παραλία.

delfinia

«Προτεραιότητα της ομάδας διαχείρισης συμβάντων είναι να διασφαλιστεί η ασφάλεια του προσωπικού και των εθελοντών, καθώς και η ευημερία των κητοειδών», πρόσθεσε.

«Η ζώνη παρέμβασης παρουσιάζει διάφορους κινδύνους, κυρίως την παρουσία κητοειδών μεγάλου μεγέθους, σε κίνδυνο και πιθανώς άρρωστων, καρχαριών, μεγάλων μηχανών και πλοίων», συμπλήρωσε.

Δεν είναι κάτι σπάνιο μαυροδέλφινα να εξοκέλλουν στις ακτές της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας.

Τον περασμένο Οκτώβριο, περίπου 500 μαυροδέλφινα πέθαναν όταν εξόκειλαν στα νησιά Τσάταμ στη Νέα Ζηλανδία.

Οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν καλά τους λόγους όμως τα μαυροδέλφινα –που μπορεί να φθάσουν τα έξι μέτρα μήκος– είναι πολύ κοινωνικά και ως εκ τούτου μπορεί να ακολουθήσουν τους συγγενείς τους που χάνονται και να τεθούν σε κίνδυνο.

«Εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε γιατί εξοκέλλουν οι φάλαινες», δήλωσε στο AFP η Μπεκ Ουέλαρντ, επιστήμονας με ειδίκευση στα θαλάσσια θηλαστικά στο πρόγραμμα Orca. «Αν το γνωρίζαμε, θα μπορούσαμε ίσως να κάνουμε περισσότερα για να τα εμποδίσουμε».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εσώρουχα
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
Αυτά είναι τα επικίνδυνα εσώρουχα που αγαπούν οι γυναίκες: Έχουν απαγορευθεί σε 3 χώρες
Ποια γυναικεία εσώρουχα έχουν απαγορευτεί σε 3 χώρες αλλά οι γυναίκες τα... λατρεύουν;
εμβόλιο
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά
Η προκλινική σύνθεση του εμβολίου που ανέπτυξε η ομάδα προσέφερε, όπως αναφέρεται στη δημοσίευση, υψηλά επίπεδα ανοσίας από θανατηφόρα επίπεδα...
Ερευνητές ετοιμάζουν εμβόλιο για την καταπολέμηση της αντοχής στα αντιβιοτικά