Θεσσαλονίκη: Ελεύθερος ο ψευτογιατρός που έταζε θεραπείες με δήθεν βλαστοκύτταρα
Ελεύθερος αφέθηκε ο ψευτογιατρός της Θεσσαλονίκης

Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση αφέθηκε μετά την απολογία του στην Ανακρίτρια Θεσσαλονίκης, ο 66χρονος φυσιοθεραπευτής που κατηγορείται από κοινού με 72χρονο γερμανό γιατρό, για θανάτους ασθενών που έπασχαν από σκλήρυνση κατά πλάκας – συνήθως στο τελικό στάδιο.

Οι δύο κατηγορούμενοι έπειθαν τους ασθενείς να διακόψουν τη συμβατική φαρμακευτική αγωγή που ακολουθούσαν και να εφαρμόσουν μία δήθεν αποτελεσματική θεραπεία με υποτιθέμενα πεπτίδια και βλαστοκύτταρα.

Η υπόθεση

Η υπόθεση είχε δει το φως της δημοσιότητας τον περασμένο Ιανουάριο, ύστερα από έρευνα της Δίωξης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος Θεσσαλονίκης, ενώ εις βάρος του φυσιοθεραπευτή και του γιατρού συνεργού του είχε ασκηθεί ποινική δίωξη – μεταξύ άλλων – για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο, κατά συρροή, απάτη ύψους άνω του 1,1 εκατ. ευρώ και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Η δικογραφία φαίνεται να περιλαμβάνει τουλάχιστον 18 ασθενείς – θύματα, εκ των οποίων οι επτά φαίνεται να κατέληξαν.

Απολογούμενος στην Ανακρίτρια, ο κατηγορούμενος φυσιοθεραπευτής αρνήθηκε τις βαρύτατες πράξεις που τού καταλογίζονται, αποποιούμενες τις δικές του ευθύνες. Ο ίδιος φέρεται να τα «έριξε» όλα στον γερμανό γιατρό, τονίζοντας ότι εκείνος αναλάμβανε το θεραπευτικό σκέλος και χορηγούσε τις αγωγές, με τον 66χρονο να αναλαμβάνει τις φυσιοθεραπείες των ασθενών.

Η δικαστική λειτουργός με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα, έκριναν ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με την επιβολή περιοριστικών όρων – εν προκειμένω απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και αυτοπρόσωπη παρουσία σε αστυνομικό τμήμα, αλλά και χρηματική εγγύηση ύψους 20.000 ευρώ.

Η απάτη

Όπως είχε γίνει γνωστό στη διάρκεια παρουσίασης της υπόθεσης από την ΕΛ.ΑΣ., οι δύο κατηγορούμενοι έκαναν επίκληση σε διάσημα πρόσωπα από το διεθνές καλλιτεχνικό, πολιτικό και αθλητικό στερέωμα που δήθεν χρησιμοποίησαν, με θεαματικά αποτελέσματα, την προτεινόμενη θεραπεία για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Η φερόμενη δράση τους φαίνεται να ξεκίνησε τουλάχιστον από το 2009 και επεκτάθηκε σε όλη την Ελλάδα.

Ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας τελικού σταδίου και άλλες νευρολογικής φύσεως παθήσεις φαίνεται πως πείστηκαν να υποβληθούν σ’ αυτή τη θεραπεία, διακόπτοντας τις φαρμακευτικές αγωγές που ακολουθούσαν μέχρι τότε, με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Αστυνομία, οι δύο κατηγορούμενοι χορηγούσαν ενέσεις που ήταν φιαλίδια με αμινοξέα, ενώ οι υποτιθέμενες ενέσεις βλαστοκυττάρων φαίνεται πως ήταν αμπούλες γλυκόζης με νερό. Ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των παθόντων, τα φιαλίδια χρεώνονταν από 200 έως 300 ευρώ το καθένα, ενώ οι ενέσεις με τα δήθεν βλαστοκύτταρα κόστιζαν από 10.000 έως 25.000 ευρώ, ανά δόση.

Ο κατηγορούμενος γιατρός, μέχρι στιγμής, δεν έχει εντοπιστεί και εκτιμάται ότι έχει διαφύγει στη Νότια Αφρική.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο Πανεπιστημιακό Μοριοδοτούμενο Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με ΜΟΝΟ 50Є εγγραφή (Αιτήσεις ως 8-12)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ σε ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝ.ΠΑΤΡΩΝ και Παν.Λευκωσίας μέσω alfavita.gr ΕΔΩ

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

σχετικά άρθρα

γρίφος.jpg
Οπτική ψευδαίσθηση: Βρείτε το σαλιγκάρι σε 15 δευτερόλεπτα και μειώστε τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας
Οι οπτικές ψευδαισθήσεις μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της οπτικής αντίληψης και της προσοχής των παιδιών.
Οπτική ψευδαίσθηση: Βρείτε το σαλιγκάρι σε 15 δευτερόλεπτα και μειώστε τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας
pierrakakis-vouli
Αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών - Τι είπε ο υπουργός Παιδείας
Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου για την αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών Ανωτάτων και Ανωτέρων...
Αμοιβαία ακαδημαϊκή αναγνώριση πανεπιστημιακών τίτλων σπουδών - Τι είπε ο υπουργός Παιδείας