Αθλητισμος
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο στένωσης και εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του τρόπου ζωής και των γονιδίων

Ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο σε ασθενείς με ιδιαίτερα φραγμένες καρωτίδες, διαπιστώνουν ερευνητές. Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό «Physics of Fluids».

Αντίθετα, για τους υγιείς και για όσους έχουν μόνο ελαφρώς φραγμένες αρτηρίες, η άσκηση είναι ευεργετική για τη διατήρηση της υγιούς ροής του αίματος. Στους υγιείς ασθενείς ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός αυξάνει και σταθεροποιεί τη δύναμη αντίστασης που ασκεί το αίμα στο τοίχωμα του αγγείου μειώνοντας τον κίνδυνο στένωσης. Αλλά για τους ασθενείς που ήδη εμφανίζουν στένωση, μπορεί να μην είναι τόσο ευεργετική.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εξειδικευμένο υπολογιστικό μοντέλο για να προσομοιώσουν τη ροή του αίματος στις καρωτίδες σε τρία στάδια στένωσης, χωρίς απόφραξη, με ήπια απόφραξη 30% και με μέτρια απόφραξη 50%. Συνέκριναν την επίδραση του καρδιακού ρυθμού 140 παλμών ανά λεπτό που προκαλείται από την άσκηση, καθώς και καρδιακών ρυθμών ηρεμίας 67 και 100 παλμών ανά λεπτό. Για τις υγιείς και τις ήπιες περιπτώσεις η άσκηση βελτίωσε την υγεία της προσομοιωμένης καρωτίδας, αλλά τα αποτελέσματα για τη μέτρια απόφραξη ήταν ανησυχητικά.

Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν στον κίνδυνο στένωσης και εγκεφαλικού επεισοδίου, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του τρόπου ζωής και των γονιδίων, αλλά οι συγγραφείς συνιστούν τον τακτικό έλεγχο της αρτηριακής υγείας για άτομα που κάνουν έντονη προπόνηση. Συνιστούν επίσης ένα προσεκτικά συνταγογραφημένο πρόγραμμα άσκησης για άτομα με μέτρια έως σοβαρή στένωση ή με ιστορικό εγκεφαλικών επεισοδίων.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Ανατροπές στις αναθέσεις μαθημάτων: Τι αλλάζει για χιλιάδες εκπαιδευτικούς

Οι 20 βασικοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα - Τα ονόματα

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αλέξης τσίπρας κρικρής
Οι πέντε αυτοδιοικητικοί που μπαίνουν στην «ομάδα των 25» του Αλέξη Τσίπρα
Πρόσωπα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την επιχειρηματικότητα και τον πολιτισμό στο νέο πολιτικό εγχείρημα του πρώην πρωθυπουργού
Οι πέντε αυτοδιοικητικοί που μπαίνουν στην «ομάδα των 25» του Αλέξη Τσίπρα
παιδειας
Σ.Ζαχαράκη στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε.: Η Ελλάδα πρωτοπορεί και θέτει αυστηρό πλαίσιο ηθικής και δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία
Η Υπουργός επεσήμανε ότι με τη νέα αυτή πρωτοβουλία η Ελλάδα γίνεται μία από τις πρώτες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Σ.Ζαχαράκη στο Συμβούλιο Υπουργών Παιδείας της Ε.Ε.: Η Ελλάδα πρωτοπορεί και θέτει αυστηρό πλαίσιο ηθικής και δεοντολογίας για τη χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σχολεία