Τα 4 χρώματα που απωθούν τα κουνούπια
Unsplash
Θα μπορούσε το σαπούνι σας να σας κάνει πιο… ελκυστικούς στα κουνούπια;

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο τύπος σαπουνιού που χρησιμοποιεί ένα άτομο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τσιμπήματος από κουνούπια.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Virginia Tech εξέτασαν το εάν το πλύσιμο με ορισμένα σαπούνια θα μπορούσε να προσελκύσει ή να απωθήσει τα κουνούπια, ενώ διαπίστωσαν τελικά ότι τα σαπούνια αλληλεπιδρούν με ενδιαφέροντες τρόπους με τη μυρωδιά ενός ατόμου επηρεάζοντας τις χημικές ενώσεις στις οποίες ανταποκρίνεται ένα κουνούπι σε έναν ανθρώπινο ξενιστή.

Η μελέτη η οποία ήταν σχετικά μικρή, περιελάμβανε το πλύσιμο με 4 διαφορετικές μάρκες σαπουνιών. Όλα τα σαπούνια περιείχαν λιμονένιο, το οποίο προέρχεται από τα εσπεριδοειδή και είναι γνωστό ότι απομακρύνει τα κουνούπια. Τελικά, αυτό διαψεύσθηκε καθώς όλα τα σαπούνια προσέλκυσαν τα κουνούπια, εκτός από εκείνο που περιείχε άρωμα καρύδας.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι τα αρώματα όλων των σαπουνιών κυριαρχούνταν κυρίως από το λιμονένιο, γνωστό για την απωθητική του δράση στα κουνούπια. Παρ ‘όλα αυτά, τρία από τα τέσσερα δοκιμασμένα σαπούνια αύξησαν την έλξη των κουνουπιών», είπε ο Dr. Vinauger, ερευνητής στη μελέτη.

Τι προσελκύει τα κουνούπια στους ανθρώπους;

Ο Dr. Vinauger εξήγησε ότι περίπου το 20% των ανθρώπινων ξενιστών ευθύνεται για περίπου το 80% των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, τόνισε πόσο σημαντικό είναι για εμάς να καταλάβουμε τι κάνει ένα κουνούπι να τσιμπάει ένα άτομο έναντι του άλλου.

«Ενώ άλλες μελέτες έχουν καθορίσει ποιες χημικές ουσίες από αυτές που παράγουμε ως μέρος της μυρωδιάς του σώματός μας προσελκύουν τα κουνούπια, η επίδραση των μυρωδιών που προσθέτουμε στο σώμα μας δεν έχει ακόμα καθοριστεί», πρόσθεσε.

Γενικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κουνούπια ελκύονται από τους ανθρώπους για διάφορους λόγους.

Όλοι οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς τη μοναδική τους μυρωδιά που προκαλείται από πτητικές ουσίες στο δέρμα και αυτό μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η γενετική, η ηλικία, το φύλο, ο μεταβολισμός, η διατροφή, η άσκηση, οι ρουτίνες υγιεινής και το μικροβίωμα του δέρματός μας.

Ως προς τη νέα μελέτη, οι ειδικοί τονίζουν ότι η χημεία του σαπουνιού είναι πολύπλοκη. Κάθε τύπος σαπουνιού μπορεί να διαφέρει στη χημική σύνθεση και επίσης στις αλλαγές που προκαλεί στα πτητικά του δέρματος μετά τη χρήση. Πολύ συγκεκριμένες χημικές ουσίες συνέβη να αυξάνουν ή να μειώνουν την ελκυστικότητα σε ένα είδος κουνουπιών, αν και ο ακριβής λόγος δεν είναι πλήρως κατανοητός σε πολλές περιπτώσεις.

Πρόσθεσαν δε ότι αυτή η έρευνα για τα σαπούνια και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την έλξη των κουνουπιών είναι εντυπωσιακή, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε το εάν πρέπει να κάνουμε αλλαγές στις ρουτίνες προσωπικής φροντίδας μας.

Με περίπου 3.600 είδη κουνουπιών γνωστά παγκοσμίως χρειάζονται πρόσθετες δοκιμές, παρόλα αυτά, η μελέτη καταδεικνύει ότι οι ρουτίνες προσωπικής φροντίδας μας μπορούν να επηρεάσουν τα πτητικά στο δέρμα μας, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική μας ελκυστικότητα για τα κουνούπια, χωρίς βέβαια να ξέρουμε ακόμα με ακρίβεια τις ουσίες που επηρεάζουν ή το κατά πόσον αν κάνουμε ντους το πρωί, αυτό εξακολουθεί να έχει σημασία για τα κουνούπια που θα μας «επισκεφθούν» αργά το βράδυ.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το σεμινάριο Ειδικής Αγωγής με το χαμηλότερο κόστος από ΑΕΙ - ΜΟΝΟ 50 ευρώ εγγραφή έως 4-10

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΑΣΕΠ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ: Ύλη, Προετοιμασία, Ειδικότητες, παλιά θέματα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ για ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ - με μόνο 65 ευρώ εγγραφή

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

σχολειο ζωγράφου
Προς υπουργείο Παιδείας: Στο Νηπιαγωγείο που στεγάζεται σε πολυκατοικία θα στείλετε διαδραστικό πίνακα;
Στις φωτογραφίες κάτω βλέπετε το απίστευτο κι όμως αληθινό: Η άσπρη είναι η πόρτα της πολυκατοικίας και οι πόρτες αριστερά και δεξιά είναι οι δύο...
Προς υπουργείο Παιδείας: Στο Νηπιαγωγείο που στεγάζεται σε πολυκατοικία θα στείλετε διαδραστικό πίνακα;
δασκαλος
«Είστε το χειρότερο τμήμα»! Δάσκαλος εξηγεί γιατί οι εκπαιδευτικοί μιλούν έτσι στους μαθητές τους
«Η δουλειά μας είναι να διδάσκουμε τους μαθητές που έχουμε. Όχι εκείνους που θα θέλαμε να έχουμε. Ούτε εκείνους που κάποτε είχαμε. Μόνο αυτούς που...
«Είστε το χειρότερο τμήμα»! Δάσκαλος εξηγεί γιατί οι εκπαιδευτικοί μιλούν έτσι στους μαθητές τους
anaplirotes
Αναπληρωτές: Οι αναλυτικές οδηγίες για την ανάληψη υπηρεσίας μετά την πρόσληψη
Η Αίτηση-Δήλωση προτιμήσεων στο ΟΠΣΥΔ για τοποθέτηση σε σχολικές μονάδες θα γίνει την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2023
Αναπληρωτές: Οι αναλυτικές οδηγίες για την ανάληψη υπηρεσίας μετά την πρόσληψη