Τα 4 χρώματα που απωθούν τα κουνούπια
Unsplash
Θα μπορούσε το σαπούνι σας να σας κάνει πιο… ελκυστικούς στα κουνούπια;

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ο τύπος σαπουνιού που χρησιμοποιεί ένα άτομο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τσιμπήματος από κουνούπια.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές από το Virginia Tech εξέτασαν το εάν το πλύσιμο με ορισμένα σαπούνια θα μπορούσε να προσελκύσει ή να απωθήσει τα κουνούπια, ενώ διαπίστωσαν τελικά ότι τα σαπούνια αλληλεπιδρούν με ενδιαφέροντες τρόπους με τη μυρωδιά ενός ατόμου επηρεάζοντας τις χημικές ενώσεις στις οποίες ανταποκρίνεται ένα κουνούπι σε έναν ανθρώπινο ξενιστή.

Η μελέτη η οποία ήταν σχετικά μικρή, περιελάμβανε το πλύσιμο με 4 διαφορετικές μάρκες σαπουνιών. Όλα τα σαπούνια περιείχαν λιμονένιο, το οποίο προέρχεται από τα εσπεριδοειδή και είναι γνωστό ότι απομακρύνει τα κουνούπια. Τελικά, αυτό διαψεύσθηκε καθώς όλα τα σαπούνια προσέλκυσαν τα κουνούπια, εκτός από εκείνο που περιείχε άρωμα καρύδας.

«Είναι αξιοσημείωτο ότι τα αρώματα όλων των σαπουνιών κυριαρχούνταν κυρίως από το λιμονένιο, γνωστό για την απωθητική του δράση στα κουνούπια. Παρ ‘όλα αυτά, τρία από τα τέσσερα δοκιμασμένα σαπούνια αύξησαν την έλξη των κουνουπιών», είπε ο Dr. Vinauger, ερευνητής στη μελέτη.

Τι προσελκύει τα κουνούπια στους ανθρώπους;

Ο Dr. Vinauger εξήγησε ότι περίπου το 20% των ανθρώπινων ξενιστών ευθύνεται για περίπου το 80% των ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια. Δεδομένης αυτής της πραγματικότητας, τόνισε πόσο σημαντικό είναι για εμάς να καταλάβουμε τι κάνει ένα κουνούπι να τσιμπάει ένα άτομο έναντι του άλλου.

«Ενώ άλλες μελέτες έχουν καθορίσει ποιες χημικές ουσίες από αυτές που παράγουμε ως μέρος της μυρωδιάς του σώματός μας προσελκύουν τα κουνούπια, η επίδραση των μυρωδιών που προσθέτουμε στο σώμα μας δεν έχει ακόμα καθοριστεί», πρόσθεσε.

Γενικά, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα κουνούπια ελκύονται από τους ανθρώπους για διάφορους λόγους.

Όλοι οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς τη μοναδική τους μυρωδιά που προκαλείται από πτητικές ουσίες στο δέρμα και αυτό μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως η γενετική, η ηλικία, το φύλο, ο μεταβολισμός, η διατροφή, η άσκηση, οι ρουτίνες υγιεινής και το μικροβίωμα του δέρματός μας.

Ως προς τη νέα μελέτη, οι ειδικοί τονίζουν ότι η χημεία του σαπουνιού είναι πολύπλοκη. Κάθε τύπος σαπουνιού μπορεί να διαφέρει στη χημική σύνθεση και επίσης στις αλλαγές που προκαλεί στα πτητικά του δέρματος μετά τη χρήση. Πολύ συγκεκριμένες χημικές ουσίες συνέβη να αυξάνουν ή να μειώνουν την ελκυστικότητα σε ένα είδος κουνουπιών, αν και ο ακριβής λόγος δεν είναι πλήρως κατανοητός σε πολλές περιπτώσεις.

Πρόσθεσαν δε ότι αυτή η έρευνα για τα σαπούνια και τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν την έλξη των κουνουπιών είναι εντυπωσιακή, αλλά πρέπει να γίνουν περισσότερα για να μπορέσουμε να προσδιορίσουμε το εάν πρέπει να κάνουμε αλλαγές στις ρουτίνες προσωπικής φροντίδας μας.

Με περίπου 3.600 είδη κουνουπιών γνωστά παγκοσμίως χρειάζονται πρόσθετες δοκιμές, παρόλα αυτά, η μελέτη καταδεικνύει ότι οι ρουτίνες προσωπικής φροντίδας μας μπορούν να επηρεάσουν τα πτητικά στο δέρμα μας, τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική μας ελκυστικότητα για τα κουνούπια, χωρίς βέβαια να ξέρουμε ακόμα με ακρίβεια τις ουσίες που επηρεάζουν ή το κατά πόσον αν κάνουμε ντους το πρωί, αυτό εξακολουθεί να έχει σημασία για τα κουνούπια που θα μας «επισκεφθούν» αργά το βράδυ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Συναυλία αλληλεγγύης
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας
Συναυλία αλληλεγγύης προς τους εκπαιδευτικούς
Συναυλία αλληλεγγύης στον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και εμπορευματοποίηση της παιδείας