Ένοχοι δύο ηλικιωμένοι από το Βόλο που ασελγούσαν σε ανήλικα κορίτσια
Το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο έκρινε ένοχους τον 81χρονο και τον 79χρονο που ασελγούσαν σε βάρος ανήλικων μαθητριών, η μία εκ των οποίων με προβλήματα ελαφράς νοητικής υστέρησης

Ήταν τέλη Σεπτεμβρίου του 2018 όταν η 16χρονη τότε μαθήτρια ειδικού σχολείου του Βόλου, αποκάλυψε στην παιδοψυχολόγο πως έπεσε θύμα σεξουαλικής εκμετάλλευσης απλό έναν ηλικιωμένο.

Η ανήλικη μαθήτρια εξήγησε τότε πώς πριν μερικούς μήνες ένας ηλικιωμένος την πλησίασε με πρόσχημα να της δώσει ένα ψαροκόκαλο για την γάτα της και στη συνέχεια την θώπευσε στο στήθος. Ωστόσο, το νεαρό κορίτσι τόνισε πως δεν ήταν η πρώτη φορά που ο συγκεκριμένος την άγγιξε με αυτό τον τρόπο. Δέκα χρόνια πριν ασέλγησε πάνω της μέσα στην επιχείρηση του, συνεχίζει η 16χρονη. Είναι η πρώτη φορά που μιλάει γι’ αυτά τα περιστατικά σε άτομο εκτός του οικογενειακού της περιβάλλοντος και αποφασίζει να αναφέρει στην παιδοψυχολόγο τα πάντα. Πως εκτός από την ίδια, θύμα κακοποίησης έπεσε και η μικρότερη αδελφή της στα χέρια ενός άλλου ηλικιωμένου, το καλοκαίρι που μόλις πέρασε.

Στο εδώλιο δύο ηλικιωμένοι

Ο 81χρονος και ένας 79χρονος βρέθηκαν σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο (ΜΟΕ) για ασέλγεια σε βάρος των δύο ανηλίκων κοριτσιών.

Σύμφωνα το larissanet.gr, η πρώτη παθούσα κατέθεσε πως, το 2008, όταν ήταν μόλις 6 χρονών, και μαθήτρια πρώτης δημοτικού, έπαιζε στη γειτονιά που διατηρούσε επιχείρηση ο 81χρονος. Κάποια στιγμή ο άντρας την δελέασε με καραμέλες και την οδήγησε μέσα στο μαγαζί του όπου και προέβη σε ασελγείς πράξεις εις βάρος της.

Το κορίτσι θα αναφέρει την ίδια μέρα το περιστατικό στην μητέρα της η οποία, όπως κατέθεσε αργότερα στο δικαστήριο, φώναξε στον κατηγορούμενο να μην ξαναπλησιάσει την κόρη της. Η κακοποίηση όμως συνεχίστηκε και αυτή τη φορά, όπως ανέφερε η ενήλικη σήμερα κοπέλα, λόγω του φόβου που είχε τότε, δεν το ανέφερε ξανά σε κανέναν.

Δέκα χρόνια μετά, η μικρότερη αδερφή της κοπέλας, θα υποστεί κακοποίηση στα χέρια ενός ηλικιωμένου ο οποίος θεωρούνταν φίλος της οικογένειας. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πρώτη πράξη ασέλγειας σε βάρος της 10χρονης τότε κοπέλας έγινε το καλοκαίρι σε παραλία του Βόλου μακριά από τα βλέμματα της οικογένειας της, ενώ η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του όταν έμειναν μόνοι τους. Ο κατηγορούμενος της έδειξε βίντεο πορνογραφικού περιεχομένου και στη συνέχεια ασέλγησε πάνω της.

Η κοπέλα ανέφερε αυτές τις πράξεις στην μεγαλύτερη αδερφή της η οποία περίπου την ίδια περίοδο υπέστη ξανά κακοποίηση από τον πρώτο κατηγορούμενο. Τελικά η υπόθεση των δύο κοριτσιών έγινε γνωστή όταν το μεγαλύτερο παιδί ανέφερε τα γεγονότα στην ψυχολόγο του σχολείου η οποία με τη σειρά της ενημέρωσε τους γονείς και έτσι ξεκίνησε το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

Τέσσερα χρόνια μετά, και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2022, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας επέβαλε κάθειρξη 8 ετών στον πρώτο κατηγορούμενο, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για ασέλγεια σε ανήλικη και κατάχρηση σε ασέλγεια ανήλικης που ήταν ανίκανη να προστατέψει τον εαυτό της καθώς η κοπέλα αντιμετώπιζε πρόβλημα ελαφράς νοητικής υστέρησης. Στον δεύτερο κατηγορούμενο επιβλήθηκε κάθειρξη 9 ετών καθώς κρίθηκε ένοχος για αποπλάνηση ανήλικης και κατάχρηση ανήλικης σε ασέλγεια από πρόσωπο που του το είχαν εμπιστευτεί.

Σήμερα στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο, ο πρώτος κατηγορούμενος κατέθεσε πως όλα αυτά ήταν μια «σκευωρία» που δημιούργησε η μητέρα για να σταματήσει να κάνει ο σύζυγος της παρέα μαζί του. Ο δεύτερος κατηγορούμενος αρνήθηκε κάθε κατηγορία και σε ερώτηση της προέδρου αναφορικά με το κίνητρο της ανήλικης να προβεί σε μια τέτοια καταγγελία, απάντησε πως δεν μπορεί να «μπει στην ψυχολογία του παιδιού».

Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων ξεκίνησε την αγόρευση του ο εισαγγελέας της έδρας ο οποίος στάθηκε μεταξύ άλλων στους ισχυρισμούς για τις πράξεις της κατάχρησης σε ασέλγεια ατόμου που είναι ανίκανο να προστατέψει τον εαυτό του και της κατάχρησης σε ασέλγεια ατόμου από πρόσωπο που του το είχαν εμπιστευτεί.

Όπως ανέφερε ο εισαγγελέας, για τον πρώτο κατηγορούμενο δεν προκύπτει ότι εκμεταλλεύτηκε την νοητική υστέρηση της ανήλικης για να προβεί στις ασελγείς πράξεις ενώ για τον δεύτερο τόνισε πως την εποπτεία του κοριτσιού στην παραλία την είχε η οικογένεια της σε αντίθεση με την παρουσία του κοριτσιού στο σπίτι του.

Γι’ αυτές τις πράξεις ο εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση των κατηγορουμένων – και την εν μέρει ενοχή του δεύτερου- ενώ για τις πράξεις της ασέλγειας πρότεινε να κηρυχθούν και οι δύο ένοχοι.

Το δικαστήριο συντάχθηκε με την πρόταση του εισαγγελέα και αφού αναγνώρισε και στους δύο τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, επέβαλε στον πρώτο κατηγορούμενο κάθειρξη τεσσάρων ετών και στον δεύτερο συνολική ποινή φυλάκισης  .

Μετά από πρόταση της υπεράσπισης την οποία έκανε δεκτή το δικαστήριο, οι ηλικιωμένοι θα εκτίσουν την ποινή τους στο σπίτι με τον όρο της επιτήρησης από επιμελητή κοινωνικής αγωγής κάθε εξάμηνο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές