Απορριμματοφόρο
Η εργαζόμενη έχει χτυπήσει και στα δύο της γόνατα

Ένα ακόμη εργατικό ατύχημα σημειώθηκε χθες (30/05) το πρωί στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα σε μία υπάλληλο καθαριότητας.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η “Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία” των εργαζομένων του Δήμου Θεσσαλονίκης, «κατά την διάρκεια της αποκομιδής σε δρόμο πίσω από το Τρίτο Σώμα Στρατού, αναπήδησε το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου, με αποτέλεσμα συναδέλφισσα να εκτιναχτεί, να χτυπήσει τα δύο γόνατα της στα σίδερα του οχήματος και να διακομιστεί με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο»

Από το χτύπημα έχει κάταγμα στο ένα γόνατο της και σκίσιμο στο άλλο, σημειώνει επίσης η ΔΑΣ και ζητά να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για ασφαλείς συνθήκες εργασίας.

Μάλιστα αύριο (01/06) οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συνέλευση στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Η ανακοίνωση της ΔΑΣ:

«Νέο εργατικό ατύχημα συνέβη στον δ. Θεσ/νίκης το πρωί της Τρίτης 30 Μάη. Κατά την διάρκεια της αποκομιδής σε δρόμο πίσω από το Τρίτο Σώμα Στρατού, αναπήδησε το σκαλοπάτι του απορριμματοφόρου, με αποτέλεσμα συναδέλφισσα να εκτιναχτεί, να χτυπήσει τα δύο γόνατα της στα σίδερα του οχήματος και να διακομιστεί με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο. Από το χτύπημα έχει κάταγμα στο ένα γόνατο της και σκίσιμο στο άλλο. Στη συναδέλφισσα ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση.

Και ενώ τα εργατικά “ατυχήματα” σαρώνουν και στον δήμο Θεσ/νίκης και παρά τις καταγγελίες που έχουμε κάνει ως εργαζόμενοι, καμία αρμόδια κρατική υπηρεσία δεν έχει παρέμβει. Π,χ. οι εισαγγελείς της Θεσ/νίκης περιμένουν να παρέμβουν μόνο όταν οι εργαζόμενοι πραγματοποιήσουν κινητοποιήσεις για να τις βγάλουν παράνομες; Απαιτούμε τώρα την άμεση παρέμβαση της επιθεώρησης εργασίας, τον έλεγχο όλων των απορριμματοφόρων , οχημάτων, των εγκαταστάσεων και των χώρων δουλειάς, τον έλεγχο και την επιβολή κυρώσεων στη διοίκηση του δήμου για τη μη απόδοση εδώ και χρόνια των Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Το θεσμικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις έχουν κάνει την εργοδοσία ασύδοτη και στα θέματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων. Τραγικό τελευταίο παράδειγμα, το νέο εργοδοτικό έγκλημα στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη στο Πέραμα, με τον θάνατο ενός εργαζόμενου και το σακάτεμα άλλων δύο. Όλοι οι χώροι δουλειάς είναι “κοιλάδες των Τεμπών”, το ίδιο και οι χώροι του δ. Θεσ/νίκης. Κράτος και εργοδοσία βλέπουν ως κόστος την ασφάλεια και την προστασία της ζωής των εργαζομένων.

Άλλο ένα παράδειγμα για το πως αντιλαμβάνεται η διοίκηση του δήμου την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, είναι και η συγχώνευση εργοταξίων καθαριότητας. Οι συνάδελφοι του εργοταξίου της οδού Ειρήνης μεταφέρθηκαν στο εργοτάξιο των Αγίων Πάντων. Σε ένα εργοτάξιο που δεν πληροί τις προϋποθέσεις ούτε για τους εργαζόμενους που ήδη στεγάζονταν σε αυτό. Πέρα από το ότι στοιβάζουν εργαζόμενους σε ακατάλληλους χώρους, τους αναγκάζουν να περπατάνε χιλιόμετρα κουβαλώντας τα εργαλεία τους για να προσεγγίσουν τους χώρους και τους δρόμους που θα καθαρίσουν. Οι ώρες που θα χάνονται για αυτό το πάνε έλα δεν τους ενδιαφέρουν; Το να μεταφέρουν οχήματα του δήμου τους συναδέλφους που εργάζονται σε δρόμους μακριά από το εργοτάξιο, όπως γίνεται σε άλλους δήμους, δεν το σκέφτηκαν; Κατά τα άλλα μας λένε ότι αυτές οι αλλαγές “θα βελτιώσουν” τις συνθήκες εργασίας.

Καλούμε τους συναδέλφους να πάρουν μέρος μαζικά στη συνέλευση του σωματείου, την Πέμπτη 1 Ιούνη στις 10 π.μ. στο δημαρχείο. Να δοθεί αγωνιστική απάντηση στην αντεργατική πολιτική.

-Προσλήψεις και σωστή διαχείριση του προσωπικού.

-Προμήθεια, επισκευή και συντήρηση απορριμματοφόρων και οχημάτων.

-Να χρησιμοποιούνται τα κατάλληλα απορριμματοφόρα, ανάλογα με την περιφέρεια-δρόμους που πραγματοποιείται αποκομιδή.

-Οι εργαζόμενοι να εκτελούν εργασίες σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις δυνάμεις τους.

-Σωστή χωροθέτηση των κάδων.

-Να χορηγηθούν, επιτέλους, τα Μέσα Ατομικής Προστασίας.

-Τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.

-Να πληρωθεί ότι οφείλεται στους εργαζόμενους (όλη η αποζημίωση για Μ.Α.Π. και δεδουλευμένα νυχτερινά-εξαιρέσιμα)»

Γραμματεία της ΔΑΣ

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τι σημαίνει «επιτερπής»

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekdromi.jpg
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
Οι καταστάσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί είναι δύσκολες. Κανείς δεν τους καλύπτει, η ευθύνη είναι όλη δική τους.
«Επικίνδυνη αποστολή» οι σχολικές εκδρομές για τους καθηγητές που συνοδεύουν
panelladikes 2023
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
Πανελλήνιες - πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία από τον Όμιλο Φροντιστηρίων Μέσης Εκπαίδευσης ΔΙΑΚΡΟΤΗΜΑ
Πανελλαδικές 2024: Προτεινόμενα θέματα και απαντήσεις στην Οικονομία
ypaith3.jpg
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...
Τώρα κατάλαβαν ότι η φοίτηση στην υποχρεωτική εκπαίδευση είναι...υποχρεωτική και δεν μπορεί να μην εγγραφεί σε σχολείο μαθητής μέχρι το Γυμνάσιο...
Υπουργείο Παιδείας: Eπανεξετάζουν τις εξαγγελίες περί μη εγγραφής μαθητών στα σχολεία αν οι γονείς δεν υπογράψουν τα καταστατικά...