Νέα έκθεση αποκαλύπτει την επισιτιστική ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και άνθρωποι «χωρίς χαρτιά» στην Ελλάδα
Νέα έκθεση αποκαλύπτει την επισιτιστική ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και άνθρωποι «χωρίς χαρτιά» στην Ελλάδα

Η νέα έκθεση που δημοσιεύεται από την INTERSOS HELLAS σε συνεργασία με τη HIAS Ελλάδος και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες με τίτλο: «Πείνα στην Ευρώπη: Μια ανάλυση της επισιτιστικής ανασφάλειας που βιώνουν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο, μετανάστες και άνθρωποι «χωρίς χαρτιά» στην Ελλάδα» παρουσιάζει τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος «Φαγητό για Όλους». Η έκθεση παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 15 Μαΐου στην Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκεια της υλοποίησης του προγράμματος «Φαγητό για Όλους» αποτελούν τον κορμό της έκθεσης, η οποία αποκαλύπτει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν μετανάστες, πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και άτομα «χωρίς χαρτιά» στην Ελλάδα, σε σχέση με την επισιτιστική ασφάλεια τους.

Νέα έκθεση αποκαλύπτει την επισιτιστική ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και άνθρωποι «χωρίς χαρτιά» στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την έκθεση:

  • 30,1% των ατόμων που έλαβαν υποστήριξη μέσω του προγράμματος είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες.
  • Η πλειοψηφία των ατόμων που επωφελήθηκαν από το πρόγραμμα είναι παιδιά (54%) εκ των οποίων 1 στα 3 (23.7%) είναι ηλικίας κάτω των 4 ετών.
  • Το 59.4% έχει πρόσβαση σε φαγητό μόλις 1-3 φορές την εβδομάδα.

«Μια φορά την εβδομάδα δίνουν γάλα στα παιδιά και φαγητό (παροχή από ΜΚΟ). Αυτό αρκούσε στην αρχή, αλλά όχι πλέον. Βάζω τα παιδιά μου για ύπνο νηστικά», εξομολογήθηκε η «Α», 23 ετών, μητέρα τριών παιδιών στη Λέσβο το 2022.

Νέα έκθεση αποκαλύπτει την επισιτιστική ανασφάλεια που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και άνθρωποι «χωρίς χαρτιά» στην Ελλάδα

«Οι πιο ευάλωτες ομάδες, τα παιδιά και οι γυναίκες, έχουν άμεση ανάγκη από την  υποστήριξη που προσφέρουμε μέσα από το πρόγραμμα «Φαγητό για Όλους». Η έλλειψη επαρκούς και υψηλής διατροφικής αξίας τροφής κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των παιδιών, έχει σοβαρές, αρνητικές και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην σωματική και πνευματική ανάπτυξή τους. Η διασύνδεση μεταξύ της επισιτικής ασφάλειας, της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης πρέπει να αναγνωριστεί. Επείγει η ανάπτυξη σωρευτικών, ολοκληρωμένων και συμπληρωματικών πολιτικών για την αντιμετώπιση των βασικών διατροφικών αναγκών των ανθρώπων, επισημαίνει Δρ. Απόστολος Βεϊζης, Γενικός Διευθυντής της INTERSOS HELLAS.

Ο Βασίλης Κερασιώτης, Διευθυντής της HIAS Ελλάδος, πρόσθεσε πως «Η ύπαρξη συστημικών φραγμών, όπως οι πολύπλοκες και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, σε συνδυασμό με την εφαρμογή κριτηρίων που εισάγουν διακρίσεις και de facto αποκλείουν τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας και τους μετανάστες από τα περισσότερα κοινωνικά επιδόματα στην Ελλάδα, εμποδίζουν σοβαρά την ίση πρόσβαση των υπηκόων τρίτων χωρών στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Παράλληλα, οι συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο στα κέντρα υποδοχής παραμένουν υποτυπώδεις». 

«Καλωσορίζουμε την ευκαιρία ανάδειξης ενός ακόμη ζητήματος που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός που το ΕΣΠ έχει δεσμευτεί να υποστηρίζει. Το αντιλαμβανόμαστε ως αναπόσπαστο μέρος της ίδιας πολιτικής προσέγγισης που ακολουθείται στην Ελλάδα απέναντι στους ανθρώπους που ζητούν άσυλο, οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τη βία στα σύνορα, την απομόνωση σε καταυλισμούς-φυλακές και με συστηματικά εμπόδια στην προστασία και την ένταξη, τα οποία αποβαίνουν σε βάρος και της ελληνικής κοινωνίας. Ιδιαίτερα με δεδομένο ότι η επισιτιστική ανασφάλεια πλήττει ευρύτερα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί συμπεριληπτικά, προς όφελος όλων», τόνισε ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, Διευθυντής του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες (ΕΣΠ).

Κατόπιν της αποκάλυψης της ύπαρξης συστημικών κενών και φραγμών που εμποδίζουν την ίση πρόσβαση στο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, η έκθεση περιλαμβάνει προτάσεις που βασίζονται στην ανάλυση των βέλτιστων πρακτικών από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. και στις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόγραμμα «Φαγητό για Όλους»: Στόχος του προγράμματος είναι να καλυφθεί η πρωταρχική ανάγκη των πιο ευάλωτων ομάδων των μεταναστών και προσφύγων που διαβιούν στην Αθήνα και να εξασφαλιστεί η διατροφική ασφάλειά τους. Aποτελεί μέρος του προγράμματος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών και της INTERSOS HELLAS «Μια κοινοτική προσέγγιση για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης στην ενδοχώρα», που υποστηρίζεται από το Stichting Vluchteling – SV (Ολλανδικό Ίδρυμα Προσφύγων).

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

καταιγίδα, κεραυνος, βροχή
Προειδοποίηση Τσατραφύλλια για τη Θεσσαλία: «Σε 20 ώρες, θα πέσει νερό τριών μηνών»
«Καμπανάκι» από μετεωρολόγο Τσατραφύλλια για Λάρισα και Μαγνησία - Σε λιγότερο από 20 ώρες θα πέσει το νερό 3 μηνών
Προειδοποίηση Τσατραφύλλια για τη Θεσσαλία: «Σε 20 ώρες, θα πέσει νερό τριών μηνών»