Γυμναστική: Ποια ώρα της ημέρας μειώνει τον κίνδυνο για καρδιά και εγκεφαλικό
Ποια ώρα της ημέρας είναι η καλύτερη για γυμναστική;

Η πρωινή σωματική δραστηριότητα σχετίζεται με τη μεγαλύτερη μείωση κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με τη μεσημεριανή και απογευματινή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology.

Οι Καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα (Λίνα) Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας- Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα κύρια σημεία της μελέτης αυτής.

Στην προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα τον αντίκτυπο του χρόνου της σωματικής δραστηριότητας στον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, Ολλανδοί ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα φυσικής δραστηριότητας από συμμετέχοντες στην UK Biobank, σε περιόδους 7 ημερών με υπολογισμό της μέσης δραστηριότητας 24 ωρών.

Στη συνέχεια, η ομάδα χρησιμοποίησε αυτά τα δεδομένα για να δημιουργήσει 4 διαφορετικές ομάδες σωματικής δραστηριότητας ανάλογα με την ώρα αιχμής της άσκησης: η ομάδα 1 γύρω στο μεσημέρι, η ομάδα 2 νωρίς το πρωί, η ομάδα 3 αργά το πρωί και η ομάδα 4 με απογευματινή αιχμή. Η στατιστική ανάλυση χρησιμοποίησε μοντέλα που προσαρμόστηκαν για την ηλικία, το φύλο, το δείκτη μάζας σώματος και το κάπνισμα.

Συνολικά, 86.657 άτομα με μέση ηλικία 61,6 έτη (58% γυναίκες) συμπεριλήφθηκαν και παρακολουθήθηκαν για 6 χρόνια. Στη διάρκεια αυτή καταγράφηκαν 2.911 περιπτώσεις καρδιαγγειακής νόσου και 796 αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Βρέθηκε ότι οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερα επίπεδα ενωρίς πρωινής ή αργότερα πρωινής φυσικής δραστηριότητας (ομάδες 2 και 3), είχαν 11% (αναλογία κινδύνου, HR = 0,89, 95% CI 0,80-0,99) και 16% (HR = 0,84, 95% CI 0,77-0,92) αντίστοιχα χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους της ομάδας 1. Ωστόσο, μόνο εκείνοι στην ομάδα 3 (σωματική δραστηριότητα αργά το πρωί) είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (HR = 0,83, 95% CI 0,70-0,98), καθώς και συγκεκριμένα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου (HR = 0,79, 95% CI 0,64-0,97).

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα ερευνητικά ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν τη δυνητική σημασία της χρονοδραστικότητας της άσκησης στην πρόληψη της καρδιαγγειακής νόσου.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750 ευρώ σε εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα - Ανοίγουν οι αιτήσεις

Ανακοινώθηκε ο 3ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ με ΝΕΑ ΥΛΗ: Βγήκαν τα πρώτα Τεστ με τις λύσεις τους

Alfavita.gr: Χρονιά εκτόξευσης το 2025 – Νο1 στην Παιδεία, ανάμεσα στα 10 μεγαλύτερα ενημερωτικά μέσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Σύνοδος Πρυτάνεων
Σοφία Ζαχαράκη: «Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στην επιχορήγηση των ΑΕΙ και 450 νέες θέσεις ΔΕΠ»
Σοφία Ζαχαράκη από τη Σύνοδο των Πρυτάνεων στο Βόλο: «Ενισχύουμε τα ΑΕΙ με επιπλέον 5 εκατ. ευρώ και 450 νέες θέσεις προσωπικού»
Σοφία Ζαχαράκη: «Αύξηση 5 εκατ. ευρώ στην επιχορήγηση των ΑΕΙ και 450 νέες θέσεις ΔΕΠ»
Η Υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη στη Σύνοδο Πρυτάνεων στο Βόλο
Σ. Ζαχαράκη στη Σύνοδο Πρυτάνεων: «Έτοιμες το 2028 οι φοιτητικές εστίες στον Βόλο»
Βόλος: Η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη στην 110η Σύνοδο των Πρυτάνεων - Τι είπε για τη φοιτητική στέγη και το επίδομα στέγασης
Σ. Ζαχαράκη στη Σύνοδο Πρυτάνεων: «Έτοιμες το 2028 οι φοιτητικές εστίες στον Βόλο»
alpha bank atm
Σεισμός στις τράπεζες: «Πακέτα» στους λογαριασμούς - Τέλος στις προμήθειες συναλλαγών
Πώς θα χρεώνονται οι πελάτες από τον Φεβρουάριο και τι ισχύει για τις δωρεάν συναλλαγές στις τράπεζες
Σεισμός στις τράπεζες: «Πακέτα» στους λογαριασμούς - Τέλος στις προμήθειες συναλλαγών
Τσικνοπέμπτη σε σχολείο, σουβλάκια επάνω σε θρανίο
Τσικνοπέμπτη: «Τα σχολεία δεν είναι ταβέρνες» - "Πόλεμος" για τις ψησταριές στα προαύλια
Μπλόκο στην Τσικνοπέμπτη στα σχολεία ζητά Ομοσπονδία με επιστολή στην Υπουργό Παιδείας
Τσικνοπέμπτη: «Τα σχολεία δεν είναι ταβέρνες» - "Πόλεμος" για τις ψησταριές στα προαύλια