Thumbnail
Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους τη Δευτέρα στο PNAS, μελέτησαν τέσσερις ασθενείς που απεβίωσαν μετά από καρδιακή ανακοπή, ενώ βρίσκονταν υπό παρακολούθηση με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG).

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι βιώνουν μια σειρά «δραστηριοτήτων» σε περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τη συνείδηση, τα όνειρα και τις παραισθήσεις λίγο πριν από το θάνατο.

Πιστεύουν ότι αυτές οι ψευδαισθήσεις δικαιολογούν αναφορές ανθρώπων που βλέπουν έντονο φως, ακούν φωνές, τραγουδούν ή ακόμη και βλέπουν οράματα αγαπημένων προσώπων όταν βρίσκονται κοντά στο θάνατο.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο αλλά οι επιστήμονες ελπίζουν ότι ανοίγει το δρόμο προς μια καλύτερη κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος αντιδρά στο θάνατο.

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα ευρήματά τους τη Δευτέρα στο PNAS, μελέτησαν τέσσερις ασθενείς που απεβίωσαν μετά από καρδιακή ανακοπή, ενώ βρίσκονταν υπό παρακολούθηση με ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG).

Το ΗΕΓ είναι μια εξέταση που μετρά την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο χρησιμοποιώντας ηλεκτρόδια που συνδέονται στο τριχωτό της κεφαλής.

Οι συσκευές αυτές ανιχνεύουν και καταγράφουν μικροσκοπικά ηλεκτρικά σήματα από τον εγκέφαλο. Τέσσερις ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη ήταν σε κώμα και δεν ανταποκρίνονταν.

Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο την στιγμή του θανάτου;

Για το ίδιο θέμα υπήρξε και λίγους μήνες πριν μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience.Μια ομάδα επιστημόνων κατέγραψε κατά τύχη τα εγκεφαλικά κύματα ενός 87χρονου ασθενή καθώς πέθαινε, δίνοντας μια εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλο τις τελευταίες στιγμές της ζωής ενός ανθρώπου.

Τα μοτίβα των εγκεφαλικών κυμάτων του άνδρα, στα 30 δευτερόλεπτα πριν και μετά τη διακοπή της καρδιάς του, ήταν παρόμοια με αυτά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του ονείρου, της ανάκλησης μνήμης και του διαλογισμού. 

Ο άνδρας νοσηλευόταν στο νοσοκομείο μετά από πτώση, με εγκεφαλικό τραυματισμό και επιληπτικές κρίσεις και ενώ οι γιατροί χρησιμοποιούσαν ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) για να εντοπίσουν τις κρίσεις του και να τον θεραπεύσουν, υπέστη καρδιακή προσβολή και πέθανε. Την στιγμή του θανάτου του, το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) κατέγραψε αλλαγές στα εγκεφαλικά κύματα γάμμα (ταλαντώσεις) και σε άλλους τύπους εγκεφαλικών κυμάτων.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης, Δρ. Ajmal Zemmar, νευροχειρουργό στο Πανεπιστήμιο του Λούισβιλ στο Κεντάκι, μέσω της δημιουργίας ταλαντώσεων που εμπλέκονται στην ανάκτηση μνήμης, ο εγκέφαλος μπορεί να ανακαλέσει σημαντικά γεγονότα της ζωής, λίγο πριν τον θάνατο. Παρόλα αυτά, είναι αδύνατον να ειπωθεί με σιγουρά το τι βίωσε ο άνδρας στο μυαλό του την στιγμή του θανάτου του.

Οι ερευνητές, τόνισαν ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ακριβή συμπεράσματα με βάση την παρούσα μελέτη, η οποία αφορούσε μόνο έναν μεμονωμένο ασθενή. Ο οποίος, μάλιστα, είχε επιληψία με οίδημα και αιμορραγία στον εγκέφαλο, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τα ευρήματα. Συγκεκριμένα, ο εγκεφαλικός τραυματισμός και η βλάβη στην λευκή ουσία του εγκεφάλου, μπορούν να επηρεάσουν την ρυθμική εγκεφαλική δραστηριότητα. 

Οι ίδιες αλλαγές παρατηρήθηκαν και στον εγκέφαλο αρουραίων την στιγμή του θανάτου τους
Σε μια μελέτη του 2009, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο George Washington, πραγματοποίησαν καταγραφές ηλεκτροεγκεφαλογραφήματος σε επτά ασθενείς που ήταν βαριά άρρωστοι την στιγμή του θανάτου τους, διαπιστώνοντας αύξηση της ηλεκτρικής δραστηριότητας του εγκεφάλου τους, η οποία παρατηρήθηκε ακόμη και όταν η αρτηριακή τους πίεση είχε σταματήσει. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

γαζα
Τα πιο αβάσταχτα «μαμά»
Κι όταν, στα δύσκολα, συρρικνώνομαι κι αναζητώ την αγκαλιά, τις δίχως προϋποθέσεις, πιο αφειδώλευτης αγάπης κι όταν τις νύχτες του χειμώνα, βρέχει...
Τα πιο αβάσταχτα «μαμά»