πλάτανος
Ο πλάτανος με την μυθολογική ιστορία κινδυνεύει να αφανιστεί

Σοκαριστικές είναι οι εικόνες των ξερών κλαδιών του πλατάνου στον αρχαιολογικό χώρο της Γορτύνας, ο οποίος έχει κηρυχθεί «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης» και σήμερα μοιάζει να κινδυνεύει από την ξηρασία.

Η σελίδα Δια-SOS-τε τη Μεσαρά παρουσιάζει εικόνες από τον σχεδόν ξερό πλάτανο που είναι αποκαρδιωτικές αναφέροντας τα εξής:

«Με προστατευτική περίφραξη να τον περιβάλλει και με ενημερωτική πινακίδα που πληροφορεί τους επισκέπτες του αρχαιολογικού χώρου πως κάτω από αυτό το δέντρο ζευγάρωσαν ο Δίας με την Ευρώπη, μετά την αρπαγή της από τη Φοινίκη, ο πλάτανος της Γόρτυνας είναι ένα μνημειακό δέντρο μεγάλης συμβολικής αξίας εξ ου και έχει κριθεί διατηρητέο και προστατευόμενο.

Πρόκειται για έναν αειθαλή πλάτανο, που πέραν της ιστορικής του αξίας, έχει το πολύ ιδιαίτερο, ξεχωριστό χαρακτηριστικό, ότι σε αντίθεση με το συνηθισμένο είδος πλάτανου, δεν ρίχνει τα φύλλα του το χειμώνα αλλά παραμένει πράσινος όλο το χρόνο.

Σύμφωνα με τον αρχαίο μύθο, μετά την ιερή ένωση του Δία με την Ευρώπη κάτω από το συγκεκριμένο δέντρο (της μοναδικής ποικιλίας Platanus Orientalis, var. Creticus που συναντάται μόνο στην Κρήτη) αυτό δεν έχασε ποτέ ξανά τα φύλλα του.

Ο κίνδυνος ολοκληρωτικής του καταστροφής του πλατάνου της Αρχαίας Γόρτυνας είναι, ωστόσο, ορατός καθώς το δέντρο έχει πληγεί από κάποια ασθένεια που αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα το ξεράνει εντελώς και τότε η κατάσταση του δεν θα είναι πλέον αναστρέψιμη.

Το «ΔιαSOSτε» μίλησε για το θέμα με την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου κα Βασιλική Συθιακάκη η οποία μας είπε ότι λαμβάνονται από τους αρμόδιους -που είναι γνώστες του θέματος και το παρακολουθούν στενά- όλα τα δυνατά μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος ώστε να προστατευθεί όπως πρέπει ο πλάτανος του αρχαιολογικού χώρου Γόρτυνας».

πλάτανος

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Γνωρίζετε τι σημαίνει η λέξη "τύρβη";

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 12 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 12/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

DYPA katartisi
ΔΥΠΑ: Έως 19/4 παράταση για τις αιτήσεις σε επιδοτούμενο πρόγραμμα ανέργων στη Θεσσαλονίκη
Παράταση Υποβολής Αιτήσεων Συμμετοχής σε επιδοτούμενο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων της ΔΥΠΑ στη Θεσσαλονίκη
ΔΥΠΑ: Έως 19/4 παράταση για τις αιτήσεις σε επιδοτούμενο πρόγραμμα ανέργων στη Θεσσαλονίκη
DYPA 2025
ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι αιτήσεις για 1.300 προσλήψεις ανέργων στην Υγεία
Έναρξη αιτήσεων του Ειδικού προγράμματος στον δημόσιο τομέα της υγείας για την πρόσληψη 1.300 ανέργων, ηλικίας 55 ετών και άνω
ΔΥΠΑ: Από σήμερα οι αιτήσεις για 1.300 προσλήψεις ανέργων στην Υγεία