Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα: Οι ελληνικές αρχές έχουν να κρύψουν κάτι στη δολοφονία Καραϊβάζ;
«Έχουν κάτι να κρύψουν οι ελληνικές αρχές σχετικά με τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε τη διαφθορά στην αστυνομία;»

Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) προτρέπουν τις ελληνικές αρχές να κάνουν αίτημα προς τη Europol, ώστε να βοηθήσει στην έρευνα, η οποία έχει «παγώσει» εντελώς.

Παρά τις υποσχέσεις ότι η έρευνα θα "επιταχυνθεί" και θα είναι ζήτημα "απόλυτης προτεραιότητας", οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ακόμη συλλάβει κανέναν σε σχέση με την εκτέλεση του Γιώργου Καραϊβάζ, ο οποίος δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στην Αθήνα στις 9 Απριλίου 2021, σε ένα χτύπημα που φέρει όλα τα στοιχεία μιας "πληρωμένης δολοφονίας".

Όπως τονίζουν οι RSF, πέντε μήνες μετά τη δολοφονία, η ΕΛΑΣ είχε καταλόγους υπόπτων, καταθέσεις, πλάνα από κάμερες ασφαλείας και στοιχεία από τηλεφωνικές κλήσεις. Αλλά από τότε, οι αρχές δεν έχουν παρουσιάσει πληροφορίες που να δείχνουν πως υπάρχει κάποια πρόοδος στην έρευνα.

«Η Europol θα μπορούσε όχι μόνο να παρέχει τεχνική βοήθεια αλλά και να διασφαλίσει ότι η έρευνα είναι ανεξάρτητη», τονίζουν οι RSF, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους χειρισμούς της υπόθεσης από τις ελληνικές αρχές κάνοντας παράλληλα λόγο για «σχεδόν πλήρη απουσία διαφάνειας» γύρω από την έρευνα.

Ο επικεφαλής των RSF

«Έχουν κάτι να κρύψουν οι ελληνικές αρχές σχετικά με τη δολοφονία ενός δημοσιογράφου που ερευνούσε τη διαφθορά στην αστυνομία; Είναι ασυνήθιστο στην Ευρώπη να βλέπουμε μια έρευνα αυτού του είδους να σημειώνει τόσο μικρή πρόοδο» τονίζει ο επικεφαλής ΕΕ και Βαλκανίων των RSF, Πάβολ Σαλάι και προσθέτει:

«Εάν η Ελλάδα θέλει πραγματικά να στηρίξει τις ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου, θα πρέπει να φέρει την Europol στην έρευνα άμεσα, ώστε η Europol να παράσχει ειδικές γνώσεις και εμπειρία διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η διεξάγεται ανεξάρτητη έρευνα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση (από 180 χώρες) στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου για το 2022, επισημαίνει ότι τον περασμένο μήνα αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισκέφθηκε την Ελλάδα και «δεν διαπίστωσε “ορατή πρόοδο στην αστυνομική έρευνα”» σε σχέση με τη δολοφονία Καραϊβάζ, προτρέποντας τις ελληνικές αρχές να ζητήσουν βοήθεια από την Europol “χωρίς άλλη καθυστέρηση”».

Καταλήγοντας, οι RSF, υπενθυμίζουν την πολύτιμη συμβολή της Europol στις έρευνες για τις δολοφονίες της Μαλτέζας δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία το 2017 και τη δολοφονία του Σλοβάκου δημοσιογράφου Γιαν Κούτσιακ το 2018 κάνοντας παράλληλα μια μίνι αναδρομή στο παρασκήνιο των ερευνών της ελληνικής αστυνομίας για τη δολοφονία Καραϊβάζ αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Μια εμπιστευτική αστυνομική αναφορά που περιείχε αποδεικτικά στοιχεία για διασυνδέσεις μεταξύ ορισμένων αστυνομικών (μερικοί από αυτούς υψηλόβαθμους), πολιτικών και δικτύων οργανωμένου εγκλήματος διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης τον Φεβρουάριο.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, αρκετοί Έλληνες ερευνητές ανέφεραν ότι, τον Απρίλιο του 2022, ο ταξίαρχος Δημήτρης Ντάβαλος, αστυνομικός ύποπτος για συνεργασία με το οργανωμένο έγκλημα, διορίστηκε διευθυντής αστυνομικής ασφάλειας, μια από τις πιο σημαντικές θέσεις για την καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος.

Ανέφεραν επίσης ότι, λίγες μέρες μετά την προαγωγή αυτή, ο Ντάβαλος απέλυσε τους επικεφαλής των τμημάτων ανθρωποκτονιών και εκβιασμών και ζήτησε να ενημερωθεί άμεσα για την πρόοδο των ερευνών για την «ελληνική μαφία», κατά παράβαση των εσωτερικών αστυνομικών κανονισμών».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 22 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 22/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

αμφιθεατρο
Φοιτητές: Από σήμερα έως και την Παρασκευή, 26/4/2024 οι αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές και μετακινήσεις
Στην ειδική εφαρμογή των κατ’ εξαίρεση μετεγγραφών είναι διαθέσιμες οδηγίες για τη διαδικασία υποβολής της ηλεκτρονικής αίτησης και των σχετικών...
Φοιτητές: Από σήμερα έως και την Παρασκευή, 26/4/2024 οι αιτήσεις για κατ’ εξαίρεση μετεγγραφές και μετακινήσεις