ΠΑΡΑΞΕΝΑ ΦΑΓΗΤΑ
Συνταγές και φαγητά που κάποτε οι άνθρωποι έτρωγαν και σήμερα δεν αντέχουμε στην ιδέα να τα δούμε ούτε καν μαγειρευτά.

Τα χρόνια περνάνε, όλα αλλάζουν, τα πάντα πρέπει να προσαρμοστούν στην κάθε εποχή, κλπ. Γνωστά αυτά και ευτυχώς που συμβαίνουν, ειδικά στο θέμα "φαγητό". Γιατί διαφορετικά μπορεί να ερχόμασταν αντιμέτωποι με μερικά από τα παρακάτω πιάτα.

Ο Κώστας Μανιάτης στο news247.gr παρουσιάζει συνταγές και φαγητά που κάποτε οι άνθρωποι έτρωγαν και σήμερα δεν αντέχουμε στην ιδέα να τα δούμε ούτε καν μαγειρευτά.

Δίπλα σε μερικά απ' αυτά προσθέτουμε και μια τεράστια "συγγνώμη".

Δεν ήταν οι Αιγύπτιοι αυτοί που έτρωγαν μούμιες, σε περίπτωση που εκείνοι σου ήρθαν πρώτοι στο μυαλό. Ήταν οι Ευρωπαίοι. Και ειδικά τον 16ο και 17ο αιώνα η “μουμιοφαγία“ γνώρισε τα καλύτερά της χρόνια.

Ο κύριος λόγος ήταν η πίστη που είχαν τότε οι άνθρωποι ότι το κρέας της μούμιας είχε ευεργετικές ιδιότητες. Πολλοί Ευρωπαίοι, συμπεριλαμβανομένων των βασιλιάδων, των ιερέων και των επιστημόνων, κατάπιναν συχνά φάρμακα που περιείχαν ανθρώπινα οστά, αίμα και λίπος ως θεραπευτική απάντηση για τα πάντα, μέχρι και για την επιληψία.

Για παράδειγμα, πολλοί πίστευαν ότι η κατάποση μίας μούμιας αλεσμένης σε σκόνη θα μπορούσε να θεραπεύσει την εσωτερική αιμορραγία. Ή ότι τα κομμάτια ενός κρανίου θα μπορούσαν να θεραπεύσουν πονοκεφάλους.

Ευτυχώς, κάποια στιγμή οι άνθρωποι σταμάτησαν να τα πιστεύουν αυτά -ή τους τελείωσαν οι μούμιες, δεν ξέρουμε.

Υπάρχουν κουζίνες που είναι ονομαστές για το ό,τι δεν πετούν κανένα μέρος του ζώου, μπορούν να μαγειρέψουν κάτι χρησιμοποιώντας ακόμη και το πιο απίθανο σημείο του. Πολλοί δυτικοί για παράδειγμα δεν αντέχουν στη σκέψη του πώς φτιάχνουμε τα κοκορέτσια και τις γαρδούμπες. Ωστόσο, υπάρχουν και πολύ χειρότερα.

Μπορεί σήμερα κάποια κομμάτια όπως το μυαλό και άλλα εσωτερικά όργανα συχνά να αγνοούνται απ’ τη δυτική κουζίνα, εντούτοις οι αρχαίοι Ρωμαίοι ήταν σαφώς πιο τολμηροί με το φαγητό τους, όπως φαίνεται και από μερικά πιάτα τους. Και πιο συγκεκριμένα από τη μήτρα χοίρου.

Οι τολμηροί που δοκίμασαν σήμερα αυτήν τη συνταγή δεν έχουν να πουν και πολλά ωραία πράγματα για αυτό το φαγητό, και κυρίως για τη μυρωδιά του.

Αν ζούσες τη βικτωριανή εποχή και ήσουν ένας φτωχός άνθρωπος της εργατικής τάξης, τότε το κρέας θα ήταν μία πολύ δύσκολη υπόθεση για σένα. Και εννοούμε το καλό κρέας, γιατί διαφορετικά θα μπορούσες να βρεις κρέας από κάποιο ζώο που θα είχε ψοφήσει -πιθανότατα από κάποια ασθένεια- και όχι σφαχτεί.

Το “broxy meat” θα μπορούσε να προέρχεται από οποιοδήποτε ζώο -από πρόβατο και αγελάδα μέχρι χοιρινό-, αρκεί προηγουμένως να είχε πεθάνει αναίμακτα.

Αν λοιπόν το ζώο πέθαινε εξαιτίας κάποιου εμφράγματος, τότε ίσως το κρέας να ήταν εντάξει. Αν όμως πέθαινε εξαιτίας μίας μολυσματικής ασθένειας, τότε πιθανότατα θα σκότωνε και εσένα.

Το ποζόλε είναι μια μεξικανική σούπα που μπορεί να είναι αρκετά δημοφιλής σήμερα, ωστόσο η ιστορία της έχει κάποια πολύ σκοτεινά σημεία. Πιο συγκεκριμένα, προέρχεται από ένα πιάτο που ονομάζεται "τλακατλαόλι", το οποίο σημαίνει "αντρικό καλαμπόκι χωρίς κέλυφος".

Αυτό το σπάνιο πιάτο προοριζόταν κάποτε για τα πιο σημαντικά μέλη της προ-αποικιακής κοινωνίας του Τενοτστιτλάν στο Μεξικό. Και παρότι το σύγχρονο ποζόλε γίνεται με χοιρινό ή κάποιο άλλο κρέας, στην αρχαία εκδοχή του τα πράγματα ήταν λίγο χειρότερα. Το κρέας το οποίο προτιμούσαν ήταν το ανθρώπινο.

Κυρίως γνωστές από τη Βίβλο και την πετυχημένη τους παρουσία ως μία απ’ τις επτά πληγές, οι ακρίδες είναι επίσης μια καλή πηγή πρωτεΐνης, κάτι το οποίο το εκμεταλλεύτηκαν και οι αρχαίοι Έλληνες. Και τότε αλλά και αργότερα στα ρωμαϊκά χρόνια, η ακρίδα κυκλοφορούσε αρκετά ως σνακ.

Σήμερα, βέβαια, είναι πιο γνωστές ως βασικά συστατικά φαγητών που μας έρχονται κυρίως απ’ τον ασιατικό κόσμο.

Ο κανιβαλισμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταμπού σχεδόν κάθε κοινωνίας και κάθε πολιτισμού στην ιστορία. Σχεδόν όμως… Γιατί για κάποιους αυτό δεν ισχύει. Ορισμένοι πολιτισμοί δεν θεώρησαν ότι το να τρώνε νεκρούς ήταν κάτι το αδιανόητο. Για παράδειγμα, στην Παπούα Νέα Γουινέα, μερικές από τις φυλές εκεί έτρωγαν τους νεκρούς τους.

Για τους περισσότερους από τους υπόλοιπους πολιτισμούς κάτι τέτοιο ακούγεται τρομακτικό, εντελώς φρικτό. Αλλά από την οπτική γωνία εκείνων των φυλών αυτή ήταν η απόλυτη πράξη αγάπης. Αν έθαβαν τους νεκρούς τους στο έδαφος, θα σάπιζαν και θα τους έτρωγαν τα έντομα. Έτσι, τρώγοντας τους δικούς τους νεκρούς, τους έσωζαν απ’ αυτήν τη μοίρα και γίνονταν ένα μαζί τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Βραδινή δίαιτα: Έξι φαγητά για να χάσετε άμεσα βάρος

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

παραλία Θεσσαλονίκης
Θεσσαλονίκη: 60χρονος έκανε ποδήλατο στη και έπεσε στη θάλασσα
Ο 60χρονος φέρεται να έχασε τον έλεγχο ενώ έκανε βόλτα με το ποδήλατό του, στον ποδηλατόδρομο της Νέας Παραλίας, στο ύψος του Μεγάρου...
Θεσσαλονίκη: 60χρονος έκανε ποδήλατο στη και έπεσε στη θάλασσα
χαμόγελο του παιδιού
«Χαμόγελο του Παιδιού»: Συναγερμός για την εξαφάνιση 14χρονης από την Ακαδημία Πλάτωνος
Η Υβόννη Π. έχει μακριά καστανά μαλλιά, καστανά μάτια, έχει ύψος 1,70 και είναι 46 κιλά. Την ημέρα που εξαφανίστηκε φορούσε τζιν σορτσάκι, φούτερ...
«Χαμόγελο του Παιδιού»: Συναγερμός για την εξαφάνιση 14χρονης από την Ακαδημία Πλάτωνος