ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΟΣ
Η δολοφονική επίθεση στον αρχαιολόγο, είναι δολοφονική επίθεση σε όλα όσα κάθε έντιμος αρχαιολόγος υπηρετεί, είναι δολοφονική επίθεση και σε βάρος των εργαζομένων και σε βάρος των ίδιων των μνημείων του Πολιτισμού.

Φωτογραφία ντοκουμέντο με τον Μανώλη Ψαρρό, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων που έχει υπό την εποπτεία του τα ζητήματα της Μυκόνου, άγρια χτυπημένο, δημοσίευσε η Daily Telegraph.

Την Τρίτη 7 Μαρτίου, δύο άγνωστοι τού έστησαν καρτέρι έξω από το σπίτι του στην Αθήνα και τον έσπασαν στο ξύλο. Η επίθεση μοιάζει να έχει σχέση με αποφάσεις της αρχαιολογικής υπηρεσίας να μπλοκάρει την ανέγερση οικοδομών στην περιοχή του κυκλαδίτικου νησιού.

Όπως αναφέρει η Telegraph, σε άρθρο που αφιέρωσε στην υπόθεση, "οι εργολάβοι ακινήτων στο ελληνικό νησί της Μυκόνου κατηγορούνται ότι διέταξαν "επαγγελματικό" χτύπημα σε αρχαιολόγο, ο οποίος διαπίστωσε ότι είχαν παραβιάσει αυστηρούς νόμους για την προστασία ιστορικών χώρων".
Ο Μανώλης Ψαρρός χρειάστηκε νοσοκομειακή περίθαλψη μετά την επίθεση που δέχτηκε από ομάδα δραστών καθώς έβγαινε από το σπίτι του στην Αθήνα, με αποτέλεσμα να υποστεί σπασμένα πλευρά, σπασμένη μύτη και σοβαρούς μώλωπες στο πρόσωπό του.

Οι φωτογραφίες που μοιράστηκε ο κ. Ψαρρός με την Telegraph δείχνουν σοβαρούς μώλωπες γύρω από τα μάτια του και πρήξιμο στο πρόσωπό του.

Την τελευταία δεκαετία, ο Μανώλης Ψαρρός εργαζόταν για την Αρχαιολογική Υπηρεσία των Κυκλάδων, διασφαλίζοντας ότι τα νέα σπίτια και οι επιχειρήσεις συμμορφώνονται με τους νόμους που αποσκοπούν στην προστασία των λειψάνων της αρχαιότητας που είναι διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα.

Για επαγγελματικό μαφιόζικο χτύπημα που σχετίζεται άμεσα με υποθέσεις που χειρίζεται στο πλαίσιο των καθηκόντων του, κάνει λόγο σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ), με αφορμή τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού.

«Η δολοφονική αυτή ενέργεια του παρακράτους, είναι η συνεπής συνέχεια της πολιτικής του κράτους, η οποία, όπως δημόσια έχουμε καταγγείλει πολλές φορές, έχει συστηματικά επιχειρήσει καταρχάς να κατασυκοφαντήσει την Αρχαιολογία και όλους όσοι την υπηρετούν σαν «εχθρούς της ανάπτυξης» και έχει μετατρέψει το Υπουργείο Πολιτισμού σε παράρτημα και νεροκουβαλητή του Υπουργείου Μεταφορών και Δικτύων. Ταυτόχρονα, έχει δώσει ξεκάθαρο μήνυμα στους μεγάλους κατασκευαστές και στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα ότι αυτοί είναι που αποφασίζουν, ακόμη και στο έδαφος του Πολιτισμού και της Αρχαιολογίας, τι είναι αρχαίο και τι δεν είναι, τι σώζεται και τι όχι, τι μπαίνει (στην καλή περίπτωση) στη βιτρίνα του τουρισμού και τι γίνεται λίπασμα στον βωμό των «επενδύσεων» και της «ανάπτυξης» σημειώνει ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ)

Και συμπληρώνει: «Δεν χρειάζεται να είμαστε μάντεις για να μπορούμε να γνωρίζουμε ότι ο συνάδελφός μας δέχτηκε δολοφονική επίθεση, μόνο και μόνο επειδή έκανε σωστά τη δουλειά του, και δεν υποχώρησε στις χρόνιες πιέσεις των μεγαλοεργολάβων, μεγαλοκατασκευαστών, μεγαλοκαρχαριών, και μάλιστα σε τόπο που το ασύδοτο ιδιωτικό κεφάλαιο θεωρεί πως το ίδιο είναι ο νόμος, και πως θα επιβάλει με κάθε τρόπο τη θέλησή του.

Η δολοφονική επίθεση στον μόνιμο συνάδελφό μας, είναι δολοφονική επίθεση σε όλα όσα κάθε έντιμος αρχαιολόγος υπηρετεί, είναι δολοφονική επίθεση και σε βάρος των εργαζομένων και σε βάρος των ίδιων των μνημείων του Πολιτισμού».

"Ζήτησα από τη Λίνα Μενδώνη να εγγυηθεί για να γυρίσω στη Μύκονο"

Σημειώνεται ότι μετά την επίθεση, το Υπουργείο Πολιτισμού εξέδωσε ανακοίνωση καταδικάζοντας την επίθεση και η Λίνα Μενδώνη επισκέφτηκε τον κ. Ψαρρό στο νοσοκομείο.

"Της ζήτησα να εγγυηθεί ότι θα μπορέσω να επιστρέψω στη Μύκονο και να κάνω τη δουλειά μου", είπε. Για να γίνει αυτό, είπε ο κ. Ψαρρός, πρέπει να βρεθούν και να καταδικαστούν οι δράστες του. "Αν δεν συμβεί αυτό, δεν ξέρω τι θα κάνω. Είμαι πατέρας ενός μικρού παιδιού. Αλλά δεν θέλω να με αναγκάσουν να φύγω από το νησί όπου εργάζομαι τα τελευταία δέκα χρόνια".

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

panepistimio aigaiou
Καθηγητές Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των εκπαιδευτικών»
«Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των εκπαιδευτικών και στην προσπάθεια καταστολής και υπονόμευσης του εκπαιδευτικού κλάδου», τονίζουν οι...
Καθηγητές Πανεπιστημίου Αιγαίου: «Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στους αγώνες των εκπαιδευτικών»
νοσοκομείο
Γιάννενα: Οι εργαζόμενοι ακύρωσαν απογευματινό χειρουργείο και έγινε πρωινό και δωρεάν
Εργαζόμενοι μπλόκαραν απογευματινό χειρουργείο, έγινε έκτακτο, πρωινό και δωρεάν
Γιάννενα: Οι εργαζόμενοι ακύρωσαν απογευματινό χειρουργείο και έγινε πρωινό και δωρεάν