Τζουμέρκα
Καλύτερη εποχή για να τους επισκεφθείτε είναι προς τα τέλη του Μάη, καθώς τότε τα νερά είναι πολλά και η αίσθηση της δύναμης που θα νιώσετε κάτω από ένα τέτοιο θέαμα θα σας μείνει αξέχαστη

Στις ρίζες των Αθαμανικών βουνοκορφών βρίσκονται δύο εντυπωσιακοί δίδυμοι καταρράκτες που σαν υδάτινοι φύλακες του βουνού κατεβάζουν με δύναμη τα ορμητικά τους νερά καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου. Οι καταρράκτες βρίσκονται κοντά στον οικισμό Κρυοπηγή που ανήκει στο χωριό Καταρράκτης στις δυτικές πλαγιές των Τζουμέρκων.

Η παλαιότερη ονομασία του χωριού Καταρράκτης, μέχρι το 1927, ήταν Σχωρέτσαινα. Βρίσκονται σε υψόμετρο 1.360 μέτρων και είναι από τους ψηλότερους καταρράκτες της Ελλάδας. Ο βορινός καταρράκτης είναι πιο ορμητικός και έχει ύψος 87 μ., ενώ ο νότιος φτάνει τα 100 μ. Από πάνω τους στέκονται οι βορειοδυτικές κορφές των Τζουμέρκων, δημιουργώντας έτσι ένα μαγευτικό τοπίο. Τα νερά από το βουνό καταλήγουν μετά από μια οφιοειδή πορεία 10 περίπου χιλιομέτρων στον ποταμό Άραχθο.

Στην περιοχή των καταρρακτών έχει δημιουργηθεί πλακόστρωτη διαδρομή και γεφυράκια και έτσι η προσέγγιση είναι πολύ εύκολη, ενώ πολύ κοντά λειτουργεί και ένα αναψυκτήριο. Η φύση γύρω από τους καταρράκτες είναι η τυπική των ασβεστολιθικών πλαγιών του βουνού και με λίγο ψάξιμο στις γύρω πλαγιές μπορεί κανείς να ανακαλύψει διάφορα σπάνια είδη χλωρίδας των βουνών της Κεντρικής Ελλάδας. Καλύτερη εποχή για να τους επισκεφθείτε είναι προς τα τέλη του Μάη, καθώς τότε τα νερά είναι πολλά και η αίσθηση της δύναμης που θα νιώσετε κάτω από ένα τέτοιο θέαμα θα σας μείνει αξέχαστη.

Πώς θα φτάσετε στους καταρράκτες

Για να προσεγγίσει κανείς τα Θεοδώριανα θα πάρει το δρόμο από Βουργαρέλι και Αθαμάνιο και διασχίζοντας μια διαδρομή ανάμεσα σε βουνοκορφές -περνά από μια συγκλονιστική διαδρομή με τους πύργους των Τζουμέρκων από πάνω και τον κάμπο από κάτω σε έναν μοναδικό συνδυασμό- θα φτάσει στο χωριό.

Σε υψόμετρο 960 μέτρων, διαθέτει μια όμορφη και γραφική πλατεία με έναν αιωνόβιο γεροπλάτανο να αποτελεί και το σημείο αναφοράς της. Το χωριό αποκαλείται από πολλούς και ως «πρωτεύουσα του νερού», και όχι άδικα, λόγω των δεκάδων πηγών που αναβλύζουν εκεί και γύρω του.

Για να φτάσει κανείς στους εντυπωσιακούς καταρράκτες της Σούδας κάνει μια πεζοπορική διαδρομή περίπου 20 λεπτών αλλά το θέαμα κυριολεκτικά κόβει την ανάσα. Οι διπλοί καταρράκτες σχηματίζονται στον ποταμό Άσπρη Γκούρα και το σκηνικό εκεί είναι μαγευτικό, ενώ οι επισκέπτες της περιοχής μπορεί να δουν να τρέχει νερό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε αντίθεση με άλλα μέρη της Ελλάδας.

Το τοπίο που αντικρίζει κανείς εδώ πραγματικά ονειρικό με τα παγωμένα νερά του ποταμού Γκούρα να «σκάνε» από ύψος 25 μέτρων, αφού προηγουμένως έχουν χωριστεί στα δύο, δημιουργώντας δύο εξίσου εντυπωσιακούς καταρράκτες και ένα θέαμα πραγματικά μοναδικό. Εκτός όμως από τους καταρράκτες της Σούδας στα Θεοδώριανα βρίσκει κανείς κι άλλους αρκετά εντυπωσιακούς, ενώ ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να κάνει πεζοπορικές διαδρομές για να τους γνωρίσει.

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pistopoiisi agglikwn
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
Το πιο εύκολο online Πιστοποιητικό Αγγλικής Γλώσσας επιπέδου Β2,C1,C2 στην Ελλάδα είναι αυτό που προωθεί η goLearn με ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΙΣΧΥ και πλήρη...
Πιστοποίηση Αγγλικών ΑΣΕΠ επιπέδου C2: Ποιο είναι το πιο εύκολο στην Ελλάδα
γονείς
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
Η άδεια χορηγείται στο γονέα−υπάλληλο ανεξάρτητα από το αν ο άλλος γονέας εργάζεται ή όχι
Υπουργείο Παιδείας: Σχετικά με τις Άδειες Παρακολούθησης Σχολικής Επίδοσης Τέκνου
alfavita_logo
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
24ωρη απεργία προκήρυξαν για σήμερα οι Ενώσεις των εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ
Το alfavita συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις εργαζομένων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ