Τραγικό! Έξαρση του καρκίνου αναμένεται στην Ελλάδα
Το 30%-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί καθώς ο ισχυρότερος μοχλός σε αυτόν τον τομέα είναι η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου.

Εξαρση περιστατικών καρκίνου αναμένεται στην Ελλάδα, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και αυτό θα οφείλεται στη μη πραγματοποίηση των απαιτούμενων εξετάσεων κατά τη διάρκεια της πανδημικής περιόδου, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στο 3ο Ετήσιο Συνέδριο του Economist που έγινε χθες.

Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι επίκειται ένα ολιστικό πλαίσιο στην κατ’ οίκον νοσηλεία και νομοθετικό πλαίσιο για την ανακουφιστική φροντίδα ενώ, ως πολύ σημαντική χαρακτήρισε, τη δράση του Ταμείου Ανάκαμψης για το μητρώο του παιδικού καρκίνου.

Στο συνέδριο συζητήθηκε η ατζέντα της Ελλάδας για την καταπολέμηση του καρκίνου και το ευρωπαϊκό σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, να αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Σχέδιο έχει ήδη πάρει τη μορφή συγκεκριμένων πρωτοβουλιών, και σημαντική οικονομική στήριξη. Όμως, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στο screening από χώρα σε χώρα της ΕΕ και οι ειδικοί προσπαθούν να τις εξαλείψουν ενώ, σημείωσε ότι στην ΕΕ γίνεται screening σε 6 τύπους καρκίνου, που αντιστοιχούν στο 50% όλων των περιπτώσεων καρκίνου.

Όσον αφορά την Ελλάδα, η κα Κυριακίδου επεσήμανε ότι υπάρχουν ακόμα αποκλίσεις που συνιστούν εμπόδιο σε μια υψηλής ποιότητας φροντίδα για τον καρκίνο. Ενώ, η  Mary Bussell, manager health policy and insight του Economist Impact και επικεφαλής του «The Vaccine Ecosystem Initiative» τόνισε ότι παγκοσμίως 1 στους 5 ανθρώπους θα διαγνωστεί με καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Σύμφωνα με στοιχεία, το 2020 σημειώθηκαν 19,3 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως, μια αύξηση από τα 14 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις το 2012, ενώ σημείωσε ότι 30%-50% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί, τονίζοντας ότι ο ισχυρότερος μοχλός σε αυτόν τον τομέα είναι η έγκαιρη ανίχνευση του καρκίνου.

Τέλος, αναφέρθηκε στις τεχνολογικές καινοτομίες, λέγοντας ότι πρέπει να ενσωματωθούν στα συστήματα υγείας και ότι το κόστος της αδράνειας, τόσο για τις ανθρώπινες ζωές όσο και για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας, είναι πολύ υψηλό για να αγνοηθεί.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, η Ελλάδα έχει έναν πολύ σημαντικό ιδιωτικό τομέα, αλλά τα όρια του δημοσίου τομέα, π.χ. όσον αφορά τις ώρες λειτουργίας, πρέπει να αυξηθούν ώστε οι ασθενείς να έχουν επιλογές.

Η πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ) παθολόγος ογκολόγος Ζένια Σαριδάκη-Ζώρα εξήγησε ότι καλύτερη ογκολογία δεν μπορείς να προσφέρεις αν δεν είσαι σωστά εκπαιδευμένος. Για το λόγο αυτό όπως είπε, είναι σημαντική η εκπαίδευση των ογκολόγων κάτι που προσπαθεί να κάνει και κάνει ήδη με επιτυχία η ΕΟΠΕ, προκειμένου να βοηθήσει στην αναβάθμιση του κύκλου εκπαίδευσης σε συνεργασία με το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

δασκαλος
Εκπαιδευτικοί Πειραιά: Τιμωρίες και καψώνια σε εκπαιδευτικό και εκδικητικής «συλλογική ευθύνη» σε σύλλογο διδασκόντων
Καταγγελία του εκπαιδευτικού σχήματος "Ενότητα Αντίστασης Ανατροπής" που δραστηριοποιείται στην ΕΛΜΕ Πειραιά
Εκπαιδευτικοί Πειραιά: Τιμωρίες και καψώνια σε εκπαιδευτικό και εκδικητικής «συλλογική ευθύνη» σε σύλλογο διδασκόντων
μακρη
Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών – Το νέο ωράριο από το σχολ. έτος 2024/25
Η ρύθμιση της ώρας αποχώρησης από τις σχολικές μονάδες για το σχολικό έτος 2024-2025,
Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών – Το νέο ωράριο από το σχολ. έτος 2024/25