Τέλη κυκλοφορίας: Πότε ξεκινά η πληρωμή με το μήνα
Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες φορο-δηλώσεις

Από την 1η Απριλίου 2023 μπαίνει σε ισχύ το μέτρο για τα τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα - που δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες φορολογούμενους να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας για το διάστημα και μόνο που επιθυμούν να το κυκλοφορήσουν.

Τα μέτρα αυτά, περιλαμβάνονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο κατατίθεται στη Βουλή και περιλαμβάνει τις πρόσφατες κυβερνητικές εξαγγελίες για τις ρυθμίσεις χρεών, την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωση στο αγροτικό πετρέλαιο, σύμφωνα με τον ot.gr.

Το νομοσχέδιο

1.      Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα Από την 1η Απριλίου 2023, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, ενεργοποιείται το μέτρο που δίνει τη δυνατότητα σε χιλιάδες φορολογούμενους να προχωρήσουν σε άρση της ακινησίας του οχήματός τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας με το μήνα ανάλογα με το διάστημα που θέλουν να το κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος του έτους.  Για την άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας 1 μηνός, καταβάλλεται το 1/12 των τελών κυκλοφορίας, για 2 μήνες καταβάλλονται τα 2/12 των τελών, για 3 μήνες καταβάλλονται τα 3/12 του ποσού των αναλογούντων στο όχημα ετήσιων τελών κυκλοφορίας, κ.ο.κ.. Διάστημα άρσης ακινησίας μικρότερο του μηνός λογίζεται ως ολόκληρος μήνας και καταβάλλεται για αυτό ποσό ίσο με ένα δωδεκατημόριο των ετήσιων τελών κυκλοφορίας. Αυτό σημαίνει ότι εάν ο ιδιοκτήτης ενός  Ι.Χ. με ετήσια τέλη 120 ευρώ, προχωρήσει σε ψηφιακή άρση της ακινησίας του οχήματός τους για ένα μήνα, για παράδειγμα τον Απρίλιο, θα πληρώσει τέλη 10 ευρώ.  Ένας άλλος ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη κυκλοφορίας 615 ευρώ, εάν κάνει άρση ακινησίας για 4 μήνες θα καταβάλει 205 ευρώ, ενώ για 7 μήνες θα πληρώσει 358,75 ευρώ.

2.      Χωρίς πρόστιμο οι εκπρόθεσμες φορο-δηλώσεις. Μετά την κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά και στην κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ και για την εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος. Το μέτρο αφορά τα φυσικά πρόσωπα και εφαρμόζεται για μηδενικές, πιστωτικές και χρεωστικές φορολογικές δηλώσεις στην περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος που βεβαιώνεται με την εκπρόθεσμη δήλωση δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2022 υποβλήθηκαν εκπρόθεσμα πάνω από 100.000 φορολογικές δηλώσεις ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία η υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων δηλώσεων συνοδεύεται με την επιβολή προστίμων  ύψους 100, 200 ή 500 ευρώ. Μάλιστα στην περίπτωση των χρεωστικών δηλώσεων επιβάλλεται και τόκος 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου. Ειδικότερα τα πρόστιμα για τους «ξεχασιάρηδες» φορολογούμενους που υποβάλουν εκπρόθεσμες δηλώσεις είναι τα εξής:

–         Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών προσώπων επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης, δηλαδή είτε είναι μηδενικό, είτε πιστωτικό, είτε χρεωστικό. Όταν η αρχική εκπρόθεσμη δήλωση είναι χρεωστική επιβάλλεται και πρόστιμο 0,73%  για κάθε μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία πληρωμής του φόρου.

–        Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν απλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 250 ευρώ.

–        Στις εκπρόθεσμες αρχικές δηλώσεις των φυσικών και των νομικών προσώπων που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, οι οποίες είναι πιστωτικές ή μηδενικές επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, ενώ στις χρεωστικές αρχικές δηλώσεις επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

3.      Ρυθμίσεις οφειλών σε Εφορία και Ταμεία:  Αναβιώνουν οι ρυθμίσεις των 72 και 120 δόσεων ενώ θεσπίζεται ένα νέο σχήμα 36 – 72 δόσεων για τους φορολογούμενους οι οποίοι ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους πριν την ενεργειακή κρίση. Το νέο πλαίσιο εξόφλησης παλαιών και νέων οφειλών προς την Εφορία και τα Ταμεία θα ενεργοποιηθεί από τον Απρίλιο. Η νέα έκτακτη ρύθμιση 36 ή 72 δόσεων αφορά όσους την 1η Νοεμβρίου 2021 δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές, ενώ ταυτόχρονα κατέβαλαν όλες τις δόσεις των ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων, εφόσον είχαν τέτοιες ρυθμίσεις. Υπάγονται οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021. Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης ανέρχεται σε 30 ευρώ. Οι δόσεις είναι έντοκες. Για όσους επιλέξουν 36 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται στο 4,37% ενώ για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 72 δόσεις το επιτόκιο ανέρχεται σε 5,87%.  Επίσης, όσοι είχαν την 1η Νοεμβρίου 2021  ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία έχασαν και βεβαιώθηκαν νέες οφειλές, μετά την 1η Νοεμβρίου 2021, τότε οι νέες οφειλές δύνανται να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων.

4.       Παράταση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ. Νέα εξάμηνη παράταση μέχρι το τέλος του 2023 παίρνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ  για τις μεταφορές προσώπων, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τους κινηματογράφους και τα θέατρα, τα γυμναστήρια, τις σχολές χορού, το τουριστικό πακέτο.

5.      Επιστροφή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο. Η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης  στο αγροτικό πετρέλαιο αφορά όλο το 2023.: 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μαθητής ρεύμα Πάτρα
Ηλεκτροπληξία σε σχολείο: «Είχε μαυρίσει το χέρι μου, είχε μουδιάσει μέχρι τον ώμο» - Η μαρτυρία του μαθητή
Για το σοβαρό ατύχημα μίλησε ο μαθητής στην Πάτρα
Ηλεκτροπληξία σε σχολείο: «Είχε μαυρίσει το χέρι μου, είχε μουδιάσει μέχρι τον ώμο» - Η μαρτυρία του μαθητή